LOADING

Type to search

Featured NEWS ΚΑΥΣΙΜΑ

Πάνω από 5,5 εκατ. τόνοι πράσινου υδρογόνου στην Ευρώπη έως το 2050 από την Τυνησία

Avatar
Share

Η Τυνησία είναι σε θέση να εξάγει 5,5 έως 6 εκατομμύρια τόνους πράσινου υδρογόνου στην Ευρώπη έως το 2050, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ηλεκτρικής ενέργειας και της ενεργειακής μετάβασης στο Υπουργείο Βιομηχανίας, Μεταλλείων και Ενέργειας Belhassen Chiboub.

Η ποσότητα αυτή θα αντιπροσωπεύει το μερίδιο της Τυνησίας στις προγραμματισμένες εισαγωγές της Ευρώπης από την περιοχή (Τυνησία, Αλγερία και Λιβύη) – συνολικά 11 εκατομμύρια τόνους πράσινου υδρογόνου), δήλωσε ο αξιωματούχος, καθώς αναφέρθηκε σε στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την πρωτοβουλία European Hydrogen Backbone (EHB) – μια ομάδα ευρωπαϊκών φορέων εκμετάλλευσης ενεργειακών υποδομών με όραμα μια ειδική υποδομή μεταφοράς υδρογόνου σε όλη την Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης:

Η Τυνησία διαθέτει τα απαραίτητα περιουσιακά στοιχεία για να παράγει πράσινο υδρογόνο σε ανταγωνιστικό κόστος βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα και να γίνει ο προμηθευτής της Ευρώπης. Η Τυνησία διαθέτει “εξαιρετικές” και “συμπληρωματικές” ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας. Βρίσκεται επίσης κοντά στην Ευρώπη, όπου η ζήτηση είναι υψηλή, τόνισε ο Chiboub.

Η Τυνησία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα δίκτυο για τη μεταφορά πράσινου υδρογόνου από την Gabès και την Tataouine στην περιοχή Cap-Bon, δήλωσε ο Chiboub, κατά τρόπο ώστε να συμβάλει στην εξαγωγή πράσινου υδρογόνου στην Ευρώπη.

Το κόστος επένδυσης απαιτεί εν τω μεταξύ υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις. Η παραγωγή ενός εκατομμυρίου τόνων πράσινου υδρογόνου απαιτεί επενδύσεις ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κατά συνέπεια, “η Τυνησία δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της αυτό το κόστος”, είπε.

Λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη νερού στην Τυνησία, κύρια πηγή για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, το κράτος σκοπεύει να δημιουργήσει μονάδες αφαλάτωσης στο νότο και τη μέση χώρα, κυρίως στη Mahdia και την Gabès.

“Σήμερα, στοχεύουμε σε μονάδες αφαλάτωσης με δυναμικότητα παραγωγής 200.000 m3 νερού/ημέρα, ώστε να καλύψουμε τις εθνικές ανάγκες σε πόσιμο νερό. Μια μονάδα αφαλάτωσης με δυναμικότητα 200 m3/ημέρα παράγει 8 εκατομμύρια τόνους υδρογόνου/έτος”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Πηγή: zawya.com

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *