LOADING

Type to search

Featured NEWS ΚΑΥΣΙΜΑ

Το «τέλος της εποχής των ορυκτών καυσίμων» έχει αρχίσει, λένε οι αναλυτές

Avatar
Share

Το 2023 θα σηματοδοτήσει την αρχή της μείωσης των ορυκτών καυσίμων, μετά την κορύφωση των παγκόσμιων εκπομπών ηλεκτρικής ενέργειας το 2022, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (12 Απριλίου) από το ενεργειακό think-tank Ember.

«Σε αυτή την αποφασιστική δεκαετία για το κλίμα, είναι η αρχή του τέλους της εποχής των ορυκτών καυσίμων. Μπαίνουμε στην εποχή της καθαρής ενέργειας», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Małgorzata Wiatros-Motyka.

Η Global Electricity Review του Ember ανέλυσε δεδομένα ηλεκτρικής ενέργειας από 78 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 93% της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Η έκθεση διαπίστωσε ότι το 2022, η παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ήταν η καθαρότερη ποτέ, με αύξηση ρεκόρ στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, η οποία αντιπροσώπευε το 12% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας.

Διαβάστε επίσης:

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η πυρηνική ενέργεια μαζί αντιπροσώπευαν το 39% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με την ηλιακή ενέργεια να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή με αύξηση 24%.

Το Ember υπογράμμισε τον ρόλο της αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην ώθηση του κόσμου σε μια νέα εποχή καθαρής ενέργειας και μείωσης των εκπομπών στον τομέα της ενέργειας, παρά την αύξηση των εκπομπών το 2022 που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη μείωση των προμηθειών φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου.

«Αν και είναι ατυχές το γεγονός ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα έφτασε σε ιστορικό υψηλό το 2022, μπορείτε να δείτε ότι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια συνεισφέρουν ήδη για τη μείωση των εκπομπών», δήλωσε ο Dave Jones, επικεφαλής πληροφοριών δεδομένων στο Ember.

«Πολύ σύντομα η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα ωθήσουν τον κόσμο σε μια νέα εποχή, μια εποχή μείωσης της παραγωγής ορυκτών καυσίμων και ως εκ τούτου μείωσης των εκπομπών στον τομέα της ενέργειας», πρόσθεσε.

Η έκθεση δείχνει ότι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια μπορούν να παρέχουν έως και το 75% της αύξησης της καθαρής ενέργειας από τώρα έως το 2050, χάρη στο χαμηλότερο κόστος τους σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα.

Διαβάστε επίσης:

Ευθυγράμμιση της ΕΕ με τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού

Στην Ευρώπη, η μετάβαση στην αιολική και ηλιακή ενέργεια πραγματοποιείται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, με την αιολική και ηλιακή ενέργεια να αντιπροσωπεύουν το 22% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2022, από μόλις 13% το 2015, ενώ παγκοσμίως το μερίδιο της αιολικής και ηλιακής ενέργειας αυξήθηκε από 4,6% σε 12,1% την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την έκθεση.

Ωστόσο, οι εκπομπές του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ σημείωσαν αύξηση 2,8 % πέρυσι σε σύγκριση με το 2021. Αυτό οφειλόταν κυρίως στη μείωση της πυρηνικής παραγωγής – λόγω της συντήρησης στη Γαλλία και του κλεισίματος εργοστασίων στη Γερμανία – καθώς και στη μείωση της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας που προκλήθηκε από ξηρασίες, οι οποίες αντικαταστάθηκαν εν μέρει από άνθρακα και φυσικό αέριο.

Η αυξανόμενη ζήτηση για άνθρακα στην Ευρώπη οφείλεται επίσης στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην ανάγκη μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου μετά την απόφαση της Ρωσίας να μειώσει τις προμήθειες στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση άνθρακα του IEA για το 2022, που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, η ΕΕ παρέμεινε στην πορεία της και μάλιστα αποφάσισε να επιταχύνει την πράσινη μετάβασή της ως απάντηση στη ρωσική στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία, θέτοντας νέους φιλόδοξους στόχους για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για το 2030.

«Το 2022 θα μείνει στην ιστορία ως σημείο καμπής στην ενεργειακή μετάβαση. Λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, πολλές κυβερνήσεις έχουν επανεξετάσει την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε ο Jones.

Για να επιτευχθεί ένας τομέας ηλεκτρικής ενέργειας μηδενικών εκπομπών έως το 2035, η οδός με το μικρότερο κόστος θα μπορούσε να δει την ΕΕ να παράγει το 70-80% της ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική και ηλιακή ενέργεια και λιγότερο από το 5% από την ενέργεια με φυσικό αέριο, σύμφωνα με τη μοντελοποίηση του Ember.

Η έκθεση εκτιμά ότι το 2023 θα σημειωθεί μείωση ρεκόρ στα ορυκτά καύσιμα στην ΕΕ. Μέχρι το 2030, μόλις το 17% της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ θα προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής θα έχει καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα, σύμφωνα με τα εθνικά σχέδια.

«Ο τομέας ενέργειας της ΕΕ είναι σε καλή θέση για να επιτύχει μια τροχιά ευθυγραμμισμένη με τον 1,5 βαθμό Κελσίου», αναφέρει η έκθεση.

Η ΕΕ «δεν έχει την πολυτέλεια εφησυχασμού»

Όμως, ενώ η Ευρώπη ήταν στην πρώτη γραμμή της επανάστασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τώρα έχει ξεπεραστεί από την Ωκεανία, ενώ η Βόρεια Αμερική και η Ασία πλησιάζουν γρήγορα, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Η ΕΕ ξεκίνησε νωρίς τον αγώνα δρόμου προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά, καθώς ο κόσμος επιταχύνεται, δεν έχει την πολυτέλεια να εφησυχάζει», δήλωσε η επικεφαλής του προγράμματος Ember Europe, Sarah Brown.

«Η Ευρώπη είχε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά το 2022, αλλά θα πρέπει τώρα να αδράξει την ευκαιρία να διπλασιάσει την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να παραμείνει στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας μετάβασης σε μια καθαρή και ευημερούσα οικονομία», πρόσθεσε.

Πηγή: euractiv.com

ΔΚ

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *