LOADING

Type to search

NEWS ΚΑΥΣΙΜΑ Φυσικό Αέριο

Ουγγαρία: Συμφωνία για πρόσθετες αποστολές ρωσικού φυσικού αερίου

Avatar
Share

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας δήλωσε την Τρίτη (11 Απριλίου) ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom θα διατηρήσει την επιλογή να προμηθεύσει επιπλέον φυσικό αέριο στην Ουγγαρία φέτος πέραν των αποστολών που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο μακροπρόθεσμης συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν έχει καλλιεργήσει καλές σχέσεις με τη Μόσχα την τελευταία δεκαετία και έχει αποφύγει την προσωπική κριτική του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν παρά το γεγονός ότι καταδίκασε την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μετά από συνομιλίες με τον Ρώσο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Alexander Novak στη Μόσχα, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto είπε επίσης στη σελίδα του στο Facebook ότι ο όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου MOL θα πληρώσει τέλη διαμετακόμισης απευθείας στον ουκρανικό φορέα εκμετάλλευσης αγωγών Ukrtransnafta για αποστολές αργού που λαμβάνει. στον αγωγό Druzhba.

Διαβάστε επίσης:

Ο Szijjártó μάλιστα επισκέπτεται τη Μόσχα για συνομιλίες από το ξέσπασμα του πολέμου στη γειτονική Ουκρανία, παρά τις επικρίσεις και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η περίκλειστη Ουγγαρία παίρνει το 80-85% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία και ο Szijjártó δήλωσε ότι πέρυσι περίπου το 80% των εισαγωγών αργού έφτασε επίσης από τη Ρωσία.

Ενώ οι χώρες της δυτικής Ευρώπης έχουν καταβάλει σοβαρές προσπάθειες για να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο, η Ουγγαρία λαμβάνει 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία βάσει 15ετούς συμφωνίας που υπογράφηκε το 2021. Το φυσικό αέριο διέρχεται κυρίως μέσω του αγωγού TurkStream, ο οποίος επιτρέπει στη Μόσχα να παρακάμψει την Ουκρανία για να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη νότια Ευρώπη.

“Η Gazprom διατηρεί την επιλογή ότι εάν το χρειαστούμε, για προετοιμασίες για το χειμώνα ή για να γεμίσουμε τις αποθήκες … μπορούμε να αγοράσουμε επιπλέον φυσικό αέριο επιπλέον της ποσότητας που ορίζεται στη μακροπρόθεσμη συμφωνία”, δήλωσε ο Szijjártó.

Η Ουγγαρία και η Ρωσία δεν έχουν αποκαλύψει την πιθανή ποσότητα επιπλέον φυσικού αερίου που θα μπορούσε τη να προμηθεύσει η Μόσχα φέτος.

«Η Gazprom θα εξετάσει τη δυνατότητα προμήθειας επιπλέον συμβατικών όγκων φυσικού αερίου στην Ουγγαρία το 2023 και την εφαρμογή αναβολής πληρωμής για αυτές τις προμήθειες», ανέφερε η Gazprom σε δήλωση.

Διαβάστε επίσης:

Ο Szijjártó είπε ότι ο Novak τον διαβεβαίωσε ότι οι αποστολές φυσικού αερίου στον αγωγό TurkStream θα έρθουν χωρίς διακοπές. Ο TurkStream, ο οποίος μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας και εισέρχεται στο έδαφος της ΕΕ στη Βουλγαρία, θα σταματήσει για συντήρηση από τις 5 έως τις 12 Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε νωρίτερα ο βουλγαρικός φορέας μεταφοράς φυσικού αερίου Bulgartransgaz.

Η Ρωσία έχει σταματήσει τις προμήθειες στη Βουλγαρία, αλλά συνεχίζει να διαμετακομίζει φυσικό αέριο μέσω αυτής της χώρας στη Σερβία και την Ουγγαρία.

Ο Szijjártó δήλωσε επίσης ότι η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας Rosatom συμφώνησε να τροποποιήσει μια σύμβαση, που υπογράφηκε αρχικά το 2014, για την επέκταση του πυρηνικού σταθμού Paks της Ουγγαρίας. Στη Rosatom ανατέθηκε η σύμβαση για την κατασκευή δύο αντιδραστήρων VVER 1,2 gigawatt, προσθέτοντας στους υπάρχοντες τέσσερις αντιδραστήρες, χωρίς διεθνή διαγωνισμό.

Ο Szijjártó δήλωσε ότι οι συμβάσεις κατασκευής και χρηματοδότησης για το έργο που καθυστέρησε πολύ θα τροποποιηθούν και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει επίσης να εγκρίνει τις αλλαγές. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Πηγή: Euractiv.com

ΔΚ

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *