LOADING

Type to search

NEWS ΥΔΡΟΓΟΝΟ

Δείγματα από το βαθύτερο μέρος του ωκεανού περιέχουν ανησυχητικά επίπεδα απαγορευμένων βιομηχανικών χημικών ουσιών

Avatar
Share

Δεκαετίες αφότου οι κατασκευαστές και οι βιομηχανίες σταμάτησαν να παράγουν μια κατηγορία επιβλαβών χημικών ουσιών που κάποτε χρησιμοποιούνταν σε ηλεκτρικό εξοπλισμό, ίχνη αυτών των χημικών ουσιών βρέθηκαν στο βαθύτερο μέρος του ωκεανού.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, οι ερευνητές αναφέρουν την ανίχνευση χημικών ουσιών PCB στο κάτω μέρος της τάφρου Atacama στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αμερικής. Κατά τη διάρκεια μιας αποστολής το 2018, μια ομάδα ανέκτησε πυρήνες ιζημάτων από πέντε τοποθεσίες κατά μήκος της τάφρου. Τα βάθη για αυτά τα δείγματα κυμαίνονταν από 2.500 μέτρα (1,5 μίλια) έως 8.000 μέτρα (4,9 μίλια). «Βρήκαμε PCB σε ιζήματα σε όλες τις τοποθεσίες και στα 50 στρώματα ιζημάτων», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τί είναι τα PCB

Τα PCB, ή πολυχλωριωμένα διφαινύλια, είναι συνθετικές χημικές ουσίες που κάποτε χρησιμοποιούνταν ευρέως σε ηλεκτρικές συσκευές, οικοδομικά υλικά και πολλά άλλα προϊόντα. Τα PCB παράγονταν σε μεγάλες ποσότητες από τη δεκαετία του 1930 έως τη δεκαετία του 1970, ενώ όταν έγινε σαφές ότι βλάπτουν τη θαλάσσια ζωή και όχι μόνο, επήλθε μια σχεδόν παγκόσμια απαγόρευση της χρήσης τους στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Διαβάστε επίσης:

Οι ερευνητές έχουν συνδέσει έκτοτε τα PCB με ανησυχίες για την υγεία όπως το ανοσοποιητικό σύστημα και οι ορμονικές διαταραχές. Ορισμένα PCB μπορούν να διασπαστούν στο περιβάλλον, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο διασπώνται εξαρτάται από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται οι χημικές ουσίες και τη χημική σύνθεση των συγκεκριμένων PCB. Επιπλέον επειδή χρειάζονται δεκαετίες για να διασπαστούν, τα PCB  μπορούν να ταξιδέψουν μεγάλες αποστάσεις και να εξαπλωθούν σε μέρη μακριά από το σημείο όπου χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά και συνεχίζουν να κυκλοφορούν μέσα από τα ωκεάνια ρεύματα, τους ανέμους και τα ποτάμια. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες είναι σε θέση να βρουν αυτές τις χημικές ουσίες σε ιζήματα στον πυθμένα του ωκεανού περισσότερα από 30 χρόνια μετά την απαγόρευσή τους.

Δείγματα και συμπέρασμα

Ο Ronnie N. Glud, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και διευθυντής του Δανικού Κέντρου Έρευνας Hadal στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, δήλωσε ότι η ποσότητα των PCB που ανιχνεύθηκαν στην τάφρο Atacama δεν είναι εξαιρετικά υψηλή. Άλλα υδατικά συστήματα, όπως η Βαλτική Θάλασσα, έχουν συγκεντρώσεις 300 φορές υψηλότερες. Ωστόσο, η τοποθεσία είναι αυτό που ανησύχησε τους ερευνητές. «Τα δείγματα από τη Atacama δεν δείχνουν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις, αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι ανακτήθηκαν από τον πυθμένα μιας τάφρου βαθέων υδάτων, είναι σχετικά υψηλά. Κανείς δεν θα περίμενε να βρει ρύπους σε ένα τέτοιο μέρος», δήλωσε ο Glub σε δελτίο τύπου.

Αυτό ανησύχησε επίσης τους ερευνητές επειδή οι χημικές ουσίες PCB δεν διασπώνται εύκολα στο νερό, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι χημικές ουσίες συνδέονται με οργανικό υλικό που τελικά βυθίζεται στον πυθμένα του ωκεανού. Αυτό επέτρεψε στις τοξίνες να συσσωρευτούν στην τάφρο.

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με τους ρύπους σε τάφρους βαθέων υδάτων και οι επιστήμονες που συμμετέχουν στη νέα μελέτη θέλουν να συνεχίσουν να αναλύουν τις συγκεντρώσεις ρύπων στον ωκεανό. Ένας από τους ερευνητές που συμμετέχουν σχεδιάζει να ταξιδέψει στην Ιαπωνία για να αναπτύξει δειγματολήπτες στην τάφρο της Ιαπωνίας.

«Σε μελλοντικές μελέτες, θα μελετήσουμε επίσης την πρόσληψη σε ζώα που κατοικούν στο βυθό για να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε πώς οι ρύποι εξαπλώνονται και μπορούν να επηρεάσουν τον τροφικό ιστό στην τάφρο βαθέων υδάτων. Θα μελετήσουμε επίσης πώς η μικροβιακή κοινότητα στην τάφρο βαθέων υδάτων μπορεί να συμβάλει στην υποβάθμιση ορισμένων ρύπων», δήλωσε η Anna Sobek, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Πηγή: theconversation.com/gizmodo.com

ΔΚ

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *