Η Τουρκία αποχαιρετά το ρωσικό αέριο(;)

Ο αγωγός Turkish Stream, 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, φαίνεται ότι θα έχει την ίδια τύχη με τον Nord Stream 2.

Εν μέσω της οικονομικής κρίσης και των ψυχρών σχέσεων με τη Μόσχα, που οδηγούν σε αντιπαράθεση του τουρκικού και ρωσικού στρατού στη Συρία και μισθοφόρων της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner από τη μια και Σύρων αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών από την άλλη, στη Λιβύη, η Τουρκία μειώνει δραστικά τις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου.

Στα τέλη Μαρτίου, οι προμήθειες της Gazprom προς την τουρκική κρατική Botas και ανεξάρτητες τουρκικές επιχειρήσεις κατέρρευσαν στα 210 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, σύμφωνα με στοιχεία που κυκλοφόρησαν από την Ρωσική Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία.

Σε σύγκριση με το 2018, η πτώση ήταν πάνω από 14 φορές: τότε το πρώτο τρίμηνο η Τουρκία αγόρασε 8,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (2,93 δισεκατομμύρια κατά μέσο όρο ανά μήνα).

Επιλέγει LNG

Η Τουρκία, που κάποτε ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης της Gazprom, εισήλθε στη δεύτερη δεκαετία, αγοράζοντας σχεδόν τόσο φυσικό αέριο όσο η Αρμενία (193 εκατομμύρια κυβικά μέτρα) και λιγότερο από τη Λιθουανία (272 εκατομμύρια).

Η Τουρκία αντικαθιστά το ρωσικό αέριο με το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Όπως σημειώνει η S&P Global Platts, τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους η κρατική Botas πραγματοποίησε διαγωνισμό για την αγορά 30 αποστολών LNG με παράδοση έως τον Μάρτιο του 2020 και έναν μήνα νωρίτερα – για άλλες 70 αποστολές το 2020-23.

Στο τέλος του περασμένου έτους, η Τουρκία αύξησε τις εισαγωγές LNG κατά 13% σε 9,1 εκατομμύρια τόνους. Οι μεγαλύτεροι προμηθευτές ήταν η Αλγερία (4,3 εκατομμύρια τόνοι), το Κατάρ (1,8 εκατομμύρια), η Νιγηρία (1,8 εκατομμύρια) και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο εφοδιασμός της Gazprom στην τουρκική αγορά κατέρρευσε κατά 35% πέρυσι, σε 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα – το χαμηλότερο σε περισσότερα από 10 χρόνια. Ως αποτέλεσμα, οι TurkStream και Blue Stream συνολικής χωρητικότητας 35 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων παρέμειναν μισοάδειοι. Τον Μάρτιο, η χωρητικότητα δύο αγωγών φυσικού αερίου (2,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά μήνα) χρησιμοποιήθηκε κατά λιγότερο από 10%.

Αγοράζει μικρότερη ποσότητα από τους Ρώσους

Η Τουρκία σκοπεύει να αυξήσει τις αγορές LNG στην αγορά άµεσης παράδοσης, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε πηγή της βιομηχανίας ενέργειας της χώρας, στο Reuters. Είπε ότι, εξαιτίας αυτού, πάρθηκε απόφαση να αυξηθεί ο χρόνος συντήρησης στο “Blue Stream” τον Μάιο.

Οι ιδιώτες Τούρκοι εισαγωγείς φυσικού αερίου με ανοιχτές συμβάσεις με την Gazprom έως το 2035-42, παραβιάζουν την προϋπόθεση λήψης ή πληρωμής για περίπου δύο χρόνια, αγοράζοντας λιγότερο από το συμφωνημένο ποσό, δήλωσε η S&P Global Platts.

Η σύμβαση με την κρατική Botas, για 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, λήγει το 2021 και η Άγκυρα σκοπεύει να ζητήσει καλύτερες τιμές από την Gazprom. “Η διαθεσιμότητα φθηνού LNG και η πτώση της ζήτησης στέλνουν ένα μήνυμα στους προμηθευτές αγωγών μας ότι πρέπει να επιδείξουν ευελιξία”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, στις 16 Μαΐου.

Η Gazprom ετοιμάζεται για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στην τουρκική αγορά. “Η απώλεια κατά το δεύτερο τρίμηνο θα είναι ακόμη πιο βαθιά”, ανέφερε εταιρεία στο Reuters.

Πρόσθεσε ότι η συνολική μείωση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη έφτασε το 19,2% το πρώτο τρίμηνο. Σύμφωνα με τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία, η Γερμανία μείωσε τις αγορές κατά 45% (2,67 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα), η Αυστρία – κατά 25% (820 εκατομμύρια κυβικά μέτρα).

Πώς το φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ αλλάζει το παιχνίδι

Όταν πριν από μερικούς μήνες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωνε, μέσα από την αίθουσα του Λευκού Οίκου, ότι κατέληξε σε συμφωνία με τον Τραμπ για εμπορικές συναλλαγές ύψους 100 δισ. δολαρίων, όλοι έμειναν με το στόμα ανοιχτό και οι αναλυτές έσπευσαν να αποκρυπτογραφήσουν τι μπορεί να περιλαμβάνει αυτή η συμφωνία, αλλά και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει.

Όπως δήλωσε αργότερα ο Τούρκος υφυπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, τουλάχιστον το ένα τρίτο της προμήθειας φυσικού αερίου της Τουρκίας αναμένεται να προέλθει από υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) το 2020.

Μιλώντας σε σύνοδο του Συμβουλίου Ατλαντικού, είπε ότι το 44% του φυσικού αερίου προήλθε από LNG τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, αλλά ότι ο αριθμός θα μειωνόταν τους επόμενους μήνες.

Ο Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι το 40% των εισαγωγών LNG κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες προήλθαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προσθέτοντας ότι αυτό συνέβαλε σε εμπορικό στόχο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Παράλληλα, για το 2019, η Τουρκία, κατάφερε το εξής εκπληκτικό. Οι εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ ήταν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με αυτές από τη Ρωσία, κάτι που σημαίνει ότι η εξάρτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το ρωσικό αέριο μειώθηκε κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και η επαναπροσέγγιση Δύσης – Τουρκίας είναι γεγονός.

Πιο κοντά στις ΗΠΑ

Στο γεωπολιτικό κομμάτι αυτής τη συμφωνίας, τα παραπάνω νούμερα είναι πολύ σημαντικά για τους εξής λόγους.

Η σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας, είχε “ψυχραθεί” με αφορμή τους S-400 και την κατ’ επέκταση αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35. Τώρα με αυτή την ανανεωμένη ενεργειακή σχέση, η Τουρκία αναμένεται να μετακομίσει και σε ρητορική και πρακτικά πιο κοντά στις ΗΠΑ.

Ας μη λησμονείται το γεγονός πως η Τουρκία αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ. Συνεπώς, με τέτοια δυνατότητα από πλευράς Τουρκίας, η ενεργειακή ανεξαρτησία του ΝΑΤΟ παίρνει μία άλλη τροπή.

Εκτός των παραπάνω, δημιουργείται ένα ακόμη σημείο προστριβής μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, κάτι που προφανώς και επιθυμούν και επιδιώκουν οι ΗΠΑ, στην προσπάθεια να έρθει πιο κοντά στη Δύση η Τουρκία.

Με 44 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως η Τουρκία πλέον κατέχει την πρώτη θέση στη δυνατότητα ανατροφοδότησης φυσικού αερίου, μέσα στη βορειοατλαντική συμμαχία. Τα παραπάνω καθιστούν ικανή την Τουρκία, μέσω των αγωγών που διαθέτει, ικανή να προμηθεύσει πλέον την Ευρώπη με φυσικό αέριο. Με τη συμβολή του Ντόναλντ Τραμπ και την τουρκική τακτική του να διαπραγματεύεται με όλους, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τα δεινά οικονομικά της χώρας του, βρίσκεται σε άλλη θέση απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους του, αλλά και στη Ρωσία, από την οποία πλέον μπορεί να λέει ότι δεν εξαρτάται όσο πριν στο θέμα του φυσικού αερίου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More