Βελτιωμένες προσφορές για τους λιγνίτες ζητά η ΔΕΗ – «Υπό όρους» η προσφορά της SEV.EN ENERGY-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Προσφορά και από Μυτιληναίο

Δύο είναι, σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ, οι προσφορές που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό της εταιρείας για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Μελίτης.

Οπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, ζητήθηκε βελτίωση των προσφορών, ενώ το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ θα συνεδριάσει την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου για την αξιολόγηση των προσφορών. 

Από την πλευρά των υποψήφιων επενδυτών, το κοινοπρακτικό σχήμα Seven Energy – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει καταθέσει πρόταση υπό αιρέσεις, δηλαδή ζητά την άρση των αβεβαιοτήτων του διαγωνισμού με βάση τα σημεία που είχαν τονίσει οι εταιρίες στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για το SPA. Επίσης, πρόταση κατέθεσε και η Μυτιληναίος, χωρίς να περιλαμβάνει αιρέσεις. Αυτή, όμως, αφορά μόνο τη μονάδα της Μελίτης. Ενώ προσφορά δεν κατέθεσε το κοινοπρακτικό σχήμα CHN Energy – όμιλος Κοπελούζου, κατά τις πληροφορίες.

«Υπό όρους» από SEV.EN ENERGY-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

«Ο Όμιλος SEV.EN ENERGY και ο στρατηγικός του εταίρος Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (από κοινού «η Κοινοπραξία») αποφάσισαν να μην υποβάλουν δεσμευτική προσφορά για τη διαδικασία αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού («η ΔΕΗ») σε Μεγαλόπολη και Μελίτη με βάση τις τελικές Συμβάσεις Αγοραπωλησίας Μετοχών («οι ΣΑΜ»), όπως αυτές ανακοινώθηκαν από τη ΔΕΗ», επισημαίνει η SEV.EN Energy σε σχετική ανακοίνωσή της.

«Δυστυχώς, οι τελικοί όροι και προϋποθέσεις της συναλλαγής, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στις εν λόγω ΣΑΜ και  εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ στις 20 Δεκεμβρίου 2018, σε συνδυασμό με έναν αριθμό επιπρόσθετων αστάθμητων παραγόντων, εξακολουθούν να επιβαρύνουν με σημαντικούς κινδύνους τον Αγοραστή, γεγονός το οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την Κοινοπραξία», συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση.

«Ωστόσο, η Κοινοπραξία αποφάσισε να υποβάλει Δεσμευτική Προσφορά στη βάση εναλλακτικής εκδοχής της ΣΑΜ, η οποία περιλαμβάνει μια πιο ισορροπημένη κατανομή κινδύνων μεταξύ του Πωλητή και του Αγοραστή, καθώς και γεφυρώνει το κενό μεταξύ των προσδοκιών του Πωλητή και του Αγοραστή σε σχέση με την εξέλιξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Θεωρούμε ότι η εναλλακτική εκδοχή της ΣΑΜ είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ως εκ τούτου, μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο της συναλλαγής.

Η Κοινοπραξία μας ήταν και παραμένει προσηλωμένη στο εγχείρημα και υποβάλλει αυτήν την πρόταση προκειμένου να διασφαλίσει την επιτυχή έκβαση της διαγωνιστικής διαδικασίας και τη βιωσιμότητα των μονάδων προς συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών», καταλήγει.

Σχόλια
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More