LOADING

Type to search

NEWS

Mytilineos: Οι στρατηγικές αποφάσεις που οδηγούν στις υψηλές επιδόσεις – Στόχος μερίδιο 25% στην προμήθεια ενέργειας – Eνίσχυση της ζήτησης αλουμινίου

Avatar
Share

Ενισχυμένη κερδοφορία από τον Κλάδο της Ενέργειας αναμένει τα επόμενα χρόνια η Mytilineos, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Εκθεση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομιλου για το 2023 που δημοσιεύτηκε την Πέμτπη.

Οπως αναφέρεται στον Κλάδο της Ενέργειας ο Ομιλος ενισχύει τον ρόλο του ως utility ενέργειας, αυξάνει τα μερίδια στις αγορές της και ενδυναμώνει τη θέση σε αυτές. Επίσης, διεισδύει σε νέες αγορές και ως αποτέλεσμα της επιτρέπεται να σχεδιάζει είσοδο και σε νέες αγορές. 

Μάλιστα, σύμφωνα με την Ετήσια Οικονομική Έκθεση ορίζει τις στρατηγικές του προτεραιότητες βασισμένες σε πεντε κύριους Πυλώνες:

Πυλώνας Utility

Πυλώνας Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)

Πυλώνας Δίκτυα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Grid)

Πυλώνας Νέες Τεχνολογίες

Πυλώνας Power Technologies

Η παρουσία της Mytilineos ενισχύεται τόσο στο φυσικό αέριο – σε Βαλκάνια και Νοτιοανατολική Ευρώπη-  όσο και στις ΑΠΕ όπου προχωρούν συστηματικά τα έργα της.

Στην προμήθεια ενέργειας στοχεύει σε μερίδιο 25% τα επόμενα χρόνια ενώ εκτιμά και αύξηση της ζήτησης για το αλουμίνιο.

Ειδικότερα σε σχέση με το  χαρτοφυλάκιο της εταιρείας στις ΑΠΕ σημειώνεται ότι σε λειτουργία είναι  0,8 GW, υπό Κατασκευή 1,4 GW, σε Προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης  2,6 GW, σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης 8,9 GW, ενώ το συνολικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ του ομίλου ανέρχεται σε 13,8 GW, αυξημένο κατά ~5 GW έργων σε σχέση με την αρχή του έτους.

Η παραγωγή ενέργειας από μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 845 MW στο τέλος του 2023 ανήλθε σε 1.112 GWhs. Από αυτές, οι 596 GWhs παρήχθησαν από ΑΠΕ εντός Ελλάδος και οι υπόλοιπες 516 GWhs από ΑΠΕ του εξωτερικού.

Στο πλαίσιο του μοντέλου Asset Rotation Plan, ο Ομιλος προχώρησε, εντός του 2023, στη διάθεση έργων συνολικής ισχύος άνω των 650 MW στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του έτους, η MYTILINEOS, μεταξύ άλλων, ολοκλήρωσε την πώληση φωτοβολταϊκών πάρκων σεπροχωρημένο στάδιο ανάπτυξης στη Ρουμανία, συνολικής ισχύος 508 MW, θα τεθούν σε εμπορική λειτουργία μέσα στα επόμενα δύο έτη. Ταυτόχρονα, ολοκληρώθηκε η πώληση έργων συνολικής ισχύος 86 MW στη Βουλγαρία, καθώς και ενός ακόμη Φωτοβολταϊκού πάρκου στη Νότια Ισπανία, ισχύος 56 MW.

Το επιτυχημένο Asset Rotation Plan επιτρέπει στη MYTILINEOS να συνεχίζει απρόσκοπτα την ανάπτυξη της κερδοφορίας της M Renewables, παρά το σημερινό περιβάλλον επιτοκίων, κάνοντας ταυτόχρονα ορθή χρήση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι η εισημενη να καταφέρνει να διαθέτει ένα αυτοχρηματοδοτούμενο μοντέλο ανάπτυξης των ΑΠΕ, διατηρώντας ταυτόχρονα χαμηλά επίπεδα μόχλευσης και εξαιρετικό πιστωτικό προφίλ.

Αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο της MYTILINEOS που αναπτύσσεται εντός Ελλάδος, συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες για την ολοκλήρωση της κατασκευής του πρώτου σκέλους (~300 MW) των ~1,5GW φωτοβολταϊκών πάρκων, αξιοποιώντας πόρους από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Σταθερότητας (RRF), τα οποία ξεκίνησαν να εισέρχονται σταδιακά σε λειτουργία.

Παράλληλα, εντός του 2024 ξεκινά η κατασκευή του δεύτερου σκέλους του ελληνικού χαρτοφυλακίου, δυναμικότητας ~700 MW.

Σε ό,τι αφορά το διεθνές χαρτοφυλάκιο, η MYTILINEOS, σήμερα, κατασκευάζει πάνω από 1,2GW φωτοβολταϊκά έργα εκτός Ελλάδος, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα,  έχει σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, έργα αποθήκευσης ενέργειας σε Ελλάδα & Ιταλία, μέγιστης ισχύος έγχυσης ~1,3 GW.

Σημειώνεται επίσης, ότι εντός του 2023, η MYTILINEOS συμμετείχε στη διαγωνιστική διαδικασία για τη λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση αυτόνομων μονάδων αποθήκευσης με μπαταρίες που διενήργησε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και επιλέχθηκε με έργο συνολικής ισχύος 48 MW και εγγυημένη χωρητικότητας 96 MWh, το οποίο θα κατασκευαστεί πλησίον των φωτοβολταϊκών σταθμών του χαρτοφυλακίου της εταιρείας στη βόρεια Ελλάδα.

Αναφορικά με τα έργα για τρίτους, συνεχίζεται χωρίς προβλήματα η εκτέλεση των έργων σε χώρες όπως η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ρουμάνια και η Χιλή. Εντός του 2023 η MYTILINEOS ανέλαβε την κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνολικής ισχύος 373 MW, το οποίο βρίσκεται στο Kent και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025.

Τέλος, εντός του 2023 συμβασιοποιήθηκαν νέα έργα για τρίτους συνολικής δυναμικότητας ~1,3 GW σε Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία και Αγγλία, με το συμβασιοποιημένο υπόλοιπο (υπογεγραμμένο ανεκτέλεστο) να διαμορφώνεται στα €386 εκατ., ενώ επιπλέον €285 εκατ. βρίσκονται σε φάση τελικής διαπραγμάτευσης.

Οι  αυξημένες ανάγκες  της χώρας σε ενέργεια τα επόμενα έτη, σε συνδυασμό με τον υψηλό βαθμό απόδοσης και ευελιξίας των μονάδων παραγωγής ενέργειας του ομίλου και την προμήθεια ΦΑ σε ανταγωνιστικές τιμές, αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά την κερδοφορία της εταιρείας τα επόμενα έτη.

Η συνολική παραγωγή από θερμικές μονάδες στο σύνολο του 2023, παρά τις προγραμματισμένες συντηρήσεις των σταθμών του Αγ. Νικολάου (Protergia) στο Α’ τρίμηνο του 2023 και της Korinthos Power στο δεύτερο τρίμηνο του 2023, κυμάνθηκε σε υψηλότερα επίπεδα (+4%) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, λόγω της συνεισφοράς που είχε για πρώτη φορά η νέα μονάδα CCGT (826 MW), η οποία συμμετείχε κατά ~27%, στο σύνολο της θερμικής παραγωγής της MYTILINEOS το 2023.

Όπως σημειώνεται, κατά τη διάρκεια του 2023, οι τιμές του φυσικού αερίου (ΦΑ) στην Ευρώπη υποχώρησαν σημαντικά. Αυτό συνέβη εξαιτίας τόσο των υψηλών αποθεμάτων αερίου στην ευρωπαϊκή ήπειρο, τα οποία στα μέσα Ιανουαρίου βρίσκονταν στο 80%, όσο και των σχετικά ήπιων καιρικών συνθηκών για την εποχή, χωρίς ωστόσο να επανέλθουν στα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κυμάνθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα στο σύνολο του έτους, με τη μείωση να είναι της τάξης του 2,5% σε σχέση με το 2022. Η πτώση αυτή, μεταξύ άλλων, είναι αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών ενέργειας, σε σύγκριση με τα προ-κρίσης επίπεδα, καθώς και των ήπιων καιρικών συνθηκών.

Η συνολική παραγωγή εντός Ελλάδος, τόσο από τις θερμικές, όσο και από τις ανανεώσιμες μονάδες της Εταιρείας ανήλθε σε 5,7 TWh, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 11,6% της συνολικής ζήτησης.

Αναφορικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από θερμικές μονάδες, οι τρείς σταθμοί συνδυασμένου κύκλου (CCGTs) και ο ένας σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρισμούθερμότητας υψηλής αποδοτικότητας (CHP), παρήγαγαν στο σύνολο του έτους, αθροιστικά ~5,1 TWh.

Η ποσότητα αυτή αντιπροσωπεύει λίγο πάνω από το 10% της συνολικής ζήτησης στο διασυνδεδεμένο σύστημα και το 33,2% της παραγωγής από μονάδες φυσικού αερίου, από 25,9% που ήταν στο προηγούμενο έτος.

Στόχος μερίδιο 25% στην προμήθεια

Όσον αφορά την προμήθεια ενέργειας, όπως αναφέρεται το επόμενο διάστημα, η MYTILINEOS στοχεύει να ξεπεράσει το 25% της ελληνικής κατανάλωσης, συνυπολογίζοντας και την εκπροσώπηση του Αλουμινίου της Ελλάδος, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο «πράσινο» utility με διεθνή παρουσία.

Έχοντας αξιοποιήσει την καθετοποίηση της λειτουργίας της εταιρείας στον Κλάδο Ενέργειας, η MYTILINEOS εδραιώνεται πλέον ως ένας ολοκληρωμένος πάροχος ενέργειας της νέας εποχής («Utility of the Future»).

Ταυτόχρονα, η MYTILINEOS, πέραν της ελληνικής αγοράς, έχει επιτύχει μεγάλη διείσδυση και σε άλλες αγορές της ΝΑ Ευρώπης όσον αφορά στην προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου, στο πλαίσιο άλλωστε και της συνολικής διεθνοποίησής της Εταιρείας.

Έχοντας δεσμεύσει τις περισσότερες χρονοθυρίδες εκφόρτωσης και αεριοποίησης στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας για τα επόμενα έτη, και αυξάνοντας σταθερά τους όγκους που εμπορεύεται, η MYTILINEOS σταδιακά εδραιώνεται στη διεθνή αγορά φυσικού αερίου τόσο στα Βαλκάνια, όσο και ευρύτερα στη ΝΑ Ευρώπη.

Μεταλλουργία 

Οσον αφορά εξάλλου τον Κλάδο της Μεταλλουργίας, στην Εκθεση σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του 2024, εν αναμονή της έναρξης του κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών τόσο της Ευρώπης όσο και των ΗΠΑ, εκτιμάται ότι η Κίνα η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, θα δείξουν σημάδια βελτίωσης, και ως εκ τούτου αναμένεται ενίσχυση της ζήτησης του αλουμινίου.

Σε επίπεδο εφαρμογών, η ζήτηση αλουμινίου αναμένεται να βρει σημαντική στήριξη τόσο από την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων όσο και από τη συνεχιζόμενη επέκταση των ΑΠΕ, αντισταθμίζοντας έτσι μία προσωρινή αδυναμία της ζήτησης του αλουμινίου από τον τομέα των ακινήτων.

Η προσφορά του αλουμινίου εκτιμάται ότι δεν θα ακολουθήσει το ρυθμό αύξησης της ζήτησης κατά τη διάρκεια του έτους, τόσο λόγω των περιορισμών που υπάρχουν στη μέγιστη ετήσια παραγωγή της Κίνας (capacity cap), όσο και λόγω της υποτονικής ανάκαμψης της παραγωγής από επανεκκινήσεις μονάδων, κυρίως στην Ευρώπη.

Η στραηγική η εταιρείας στον Κλάδο της Μεταλλουργίας κινείται πάνω σε τέσσερις άξονες: βελτιώνει τη θέση της και την παραγωγικότητά της, αυξάνει την παραγωγή, διευρύνει το αντικείμενο παραγωγής, παρέχει βέλτιστες λύσεις. 

Σημειώνεται επίσης πως η Mytilineos λειτουργεί τη μοναδική σε όλη την Ευρώπη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βωξίτη, αλούμινας και πρωτόχυτου αλουμινίου με ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις και την μεγαλύτερη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ έχει εισέλθει δυναμικά στον χώρο του ανακυκλωμένου αλουμινίου. Η διεθνής επιχειρηματική δραστηριότητα του Κλάδου αποτελεί κινητήρια δύναμη για την εθνική οικονομία, αλλά και για την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας.

 Το εργοστάσιο «Αλουμίνιον της Ελλάδος» έχοντας συμπληρώσει περισσότερα από 50 χρόνια λειτουργίας και περισσότερα από 15 χρόνια συνεχούς αναπτυξιακής πορείας, με επενδύσεις που ξεπέρασαν τα 600 εκατ. ευρώ για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και την ανάπτυξη της παραγωγής και της παραγωγικότητάς του, είναι ένας από τους ισχυρούς πυλώνες της ελληνικής βιομηχανίας και έχει καθιερωθεί ως ένας από τους ισχυρότερους εκπροσώπους του κλάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ετήσια δυναμικότητα παραγωγής που ξεπερνά τους 185.000 τόνους σε πρωτόχυτο αλουμίνιο και τους 860.000 τόνους σε αλουμίνα.

Το success story της Mytilineos αποτυπώνεται και στα οικονομικά δεδομένα του 2023, αφού ήταν μια κομβική χρονιά για την εισηγμένη. Ο όμιλος σημείωσε ένα ακόμη ρεκόρ κερδοφορίας σε επίπεδο EBITDA, ξεπερνώντας το επίπεδο του 1 δισ. ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία της. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι αυτή η επίδοση ρεκόρ επιτεύχθηκε σε μια περίοδο χαμηλότερων τιμών ενέργειας και μετάλλων, καταδεικνύοντας, μεταξύ άλλων, τα πλεονεκτήματα των ισχυρών συνεργειών της Mytilineos, αποτέλεσμα της συνύπαρξης των Τομέων Ενέργειας και Μετάλλων. Οι οικονομικές καταστάσεις επιβεβαιώνουν το flash note του Ιανουαρίου. Είναι άξιο λόγου το γεγονός ότι η εταιρεία βγάζει τη χρήση τόσο νωρίς και βέβαια ότι η έκθεση έρχεται να επιβεβαιώσει τη δυναμική της πορεία. Η εταιρεία έχει πλέον αλλάξει κατηγορία, τα τελευταία τρία χρόνια επιδεικνύει σταθερά πολύ υψηλές επιδόσεις, που αναδεικνύουν πόσο αποτελεσματικές είναι στρατηγικές οι αποφάσεις.

Στο ξεκίνημα του 2024, παρά τις θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία, το διεθνές οικονομικό περιβάλλον παραμένει ιδιαίτερα ρευστό, καθώς συνεχίζεται η έντονη γεωπολιτική αστάθεια, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού θα κληθεί να προσέλθει στις κάλπες κατά τη διάρκεια του έτους. Ωστόσο, παρά τις αβεβαιότητες, τις σημαντικές προκλήσεις αλλά και τις ιστορικά υψηλές επιδόσεις που επιτεύχθηκαν το 2023, η Mytilineos προσβλέπει σε μια ακόμα χρονιά ανάπτυξης, βασιζόμενη στις μεγάλες επενδύσεις που υλοποιούνται και σταδιακά ενισχύουν τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας, όπως αναφέρει η Ετήσια Οικονομική Έκθεση.