Κ. Ξιφαράς (ΔΕΠΑ): Στο προσκήνιο το φυσικό αέριο λόγω απόσυρσης λιγνίτη

Δεν υπάρχει καμία αναθεώρηση σχεδίων της ΔΕΠΑ εξαιτίας της πανδημίας, δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της ενεργειακής εταιρείας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, στο αφιέρωμα του “Business Stories” για το “Πρώτο Θέμα”.

Η ΔΕΠΑ προετοιμάζεται εντατικά για τη μεγάλη πρόκληση της απολιγνιτοποίησης, καθώς το φυσικό αέριο θα καλύψει σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών που θα δημιουργήσει η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων.

Ο επικεφαλής της ΔΕΠΑ, όμως, συσχετίζει την πορεία του σχεδιασμού της εταιρείας από το πόσο γρήγορα η οικονομία θα απορροφήσει το σοκ της πανδημίας και θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς. “Αυτό με τη σειρά του απαιτεί τη διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας στην οικονομία, την επιτάχυνση των μικρών και μεγάλων έργων σε όλους τους τομείς, ιδίως αυτών που αφορούν την ενεργειακή διασύνδεση, τη διαφοροποίηση των πηγών ανεφοδιασμού και την ενεργειακή μετάβαση, με προτεραιότητα την απολιγνιτοποίηση”, τονίζει ο κ. Ξιφαράς.

Βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα χρειαστεί να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας μέσα από τη στήριξη της Πολιτείας στους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται από την πανδημία. Μακρπρόθεσμα, ωστόσο, τονίζει ότι θα πρέπει οι σημαντικοί πόροι που εξασφάλισε η χώρα μας να αξιοποιηθούν για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, να κατευθυνθούν σε στρατηγικούς τομείς, όπως οι σύγχρονες υποδομές, η πρωτογενής και δευτερογενής παραγωγή, αλλά και η ενεργειακή ασφάλεια και η δικαιοσύνη, στο πλαίσιο πάντα της αναγκαίας μετάβασης σε καθαρότερες μορφές ενέργειας.

Με δυο λόγια, χρειάζεται να υπάρχουν ολοκληρωμένος σχεδιασμός και προτεραιότητες που θα συντείνουν στον οικονομικό μετασχηματισμό της Ελλάδας στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More