LOADING

Type to search

NEWS Φυσικό Αέριο

IEA: Οι αντλίες θερμότητας θα μειώσουν κατά 7 δισ. κυβικά μέτρα τη ζήτηση για φυσικό αέριο

Avatar
Share

Οι παγκόσμιες πωλήσεις αντλιών θερμότητας πρόκειται να εκτοξευθούν σε επίπεδα ρεκόρ τα επόμενα χρόνια, καθώς η παγκόσμια ενεργειακή κρίση επιταχύνει την υιοθέτησή τους, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σε νέα ειδική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Η θέρμανση των περισσότερων κτιρίων σε όλο τον κόσμο – όπως σπίτια, γραφεία, σχολεία και εργοστάσια – εξακολουθεί να βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα, ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο. Οι αντλίες θερμότητας είναι μια υπερ-αποδοτική και φιλική προς το κλίμα λύση, η οποία βοηθά τους καταναλωτές να εξοικονομούν χρήματα στους λογαριασμούς και επιτρέπουν στις χώρες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με την ειδική έκθεση του IEA The Future of Heat Pumps, την πρώτη ολοκληρωμένη παγκόσμια προοπτική για το θέμα.

Η αγορά αντλιών θερμότητας αναπτύσσεται έντονα τα τελευταία χρόνια, λόγω της πτώσης του κόστους και των ισχυρών κινήτρων. Οι παγκόσμιες πωλήσεις αντλιών θερμότητας αυξήθηκαν κατά σχεδόν 15% το 2021, διπλάσιο από τον μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας, με επικεφαλής την Ευρωπαϊκή Ένωση όπου αυξήθηκαν κατά περίπου 35%. Οι πωλήσεις το 2022 πρόκειται να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ ως απάντηση στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση, ειδικά στην Ευρώπη, όπου ορισμένες χώρες βλέπουν τις πωλήσεις να διπλασιάζονται το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Διαβάστε επίσης:

Οι ετήσιες πωλήσεις αντλιών θερμότητας στην ΕΕ θα μπορούσαν να αυξηθούν σε 7 εκατομμύρια έως το 2030 – από 2 εκατομμύρια το 2021 – εάν οι κυβερνήσεις καταφέρουν να επιτύχουν τους στόχους τους για τη μείωση των εκπομπών και την ενεργειακή ασφάλεια. Η θέρμανση των κτιρίων αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της ζήτησης αερίου στην ΕΕ σήμερα. Οι αντλίες θερμότητας θα μπορούσαν να μειώσουν αυτή τη ζήτηση κατά σχεδόν 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) το 2025 – περίπου ίσο με το φυσικό αέριο που παρέχεται μέσω του αγωγού Trans Adriatic Pipeline το 2021. Αυτή η ετήσια εξοικονόμηση φυσικού αερίου θα αυξηθεί σε τουλάχιστον 21 bcm έως το 2030 εάν επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η ΕΕ .

«Οι αντλίες θερμότητας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος οποιουδήποτε σχεδίου μείωσης των εκπομπών και της χρήσης φυσικού αερίου και επείγουσα προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Fatih Birol. «Η τεχνολογία είναι δοκιμασμένη, ακόμη και στα πιο κρύα κλίματα. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να βάλουν το βάρος τους πίσω από αυτήν την τεχνολογία που σημειώνει πρωτοφανή δυναμική αυτή τη στιγμή. Οι αντλίες θερμότητας θα είναι κεντρικής σημασίας για τις προσπάθειες να διασφαλιστεί ότι όλοι μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους αυτόν τον χειμώνα και τον επόμενο χειμώνα, για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις υψηλές τιμές και για την επίτευξη των κλιματικών στόχων».

Οι αντλίες θερμότητας κοστίζουν συνήθως λιγότερο κατά τη διάρκεια ζωής τους από τους λέβητες ορυκτών καυσίμων, χάρη στην υψηλότερη απόδοσή τους. Με τις σημερινές τιμές ενέργειας, η ετήσια εξοικονόμηση ενεργειακού λογαριασμού για τα νοικοκυριά που μεταβαίνουν σε αντλίες θερμότητας μπορεί να κυμαίνεται από 300 USD στις Ηνωμένες Πολιτείες έως 900 USD στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης:

Απαιτείται, ωστόσο, η υποστήριξη της κυβερνητικής πολιτικής για να βοηθηθούν οι καταναλωτές να ξεπεράσουν το υψηλότερο αρχικό κόστος των αντλιών θερμότητας σε σχέση με εναλλακτικές λύσεις. Το κόστος αγοράς και εγκατάστασης μιας αντλίας θερμότητας μπορεί να είναι δύο έως τέσσερις φορές υψηλότερο από το κόστος ενός λέβητα αερίου. Οικονομικά κίνητρα για αντλίες θερμότητας είναι ήδη διαθέσιμα σε περισσότερες από 30 χώρες, οι οποίες μαζί καλύπτουν περισσότερο από το 70% της ζήτησης θέρμανσης σήμερα. Πολλά από αυτά παρέχουν επίσης πρόσθετη υποστήριξη σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, όπου η εξοικονόμηση ενέργειας από μια αντλία θερμότητας μπορεί να είναι σημαντική, κυμαινόμενη μεταξύ 2% και 6% του εισοδήματος των νοικοκυριών.

Σε ένα σενάριο στο οποίο όλες οι κυβερνήσεις εκπληρώνουν πλήρως τις δεσμεύσεις τους για την ενέργεια και το κλίμα, οι αντλίες θερμότητας γίνονται ο κύριος τρόπος απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές θέρμανσης χώρου και νερού παγκοσμίως. Η IEA εκτιμά ότι οι αντλίες θερμότητας έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά τουλάχιστον 500 εκατομμύρια τόνους το 2030 – ίσο με τις ετήσιες εκπομπές CO2 όλων των αυτοκινήτων στην Ευρώπη σήμερα. Οι κορυφαίοι κατασκευαστές βλέπουν πολλά υποσχόμενα σημάδια ότι η σημερινή δυναμική και η πολιτική υποστήριξη θα μπορούσαν να βάλουν τη βιομηχανία σε τροχιά που θα τριπλασιάσει τις πωλήσεις έως το 2030 – και κατά συνέπεια έχουν ανακοινώσει σχέδια να επενδύσουν περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια στην επέκταση της παραγωγής αντλιών θερμότητας και συναφών προσπαθειών, κυρίως στην Ευρώπη

Υπάρχουν επίσης ευκαιρίες για τις αντλίες θερμότητας να παρέχουν θερμότητα σε χαμηλές θερμοκρασίες σε βιομηχανικούς τομείς, ιδίως στη βιομηχανία χαρτιού, τροφίμων και χημικών. Μόνο στην Ευρώπη, 15 γιγαβάτ αντλιών θερμότητας θα μπορούσαν να εγκατασταθούν σε 3.000 εγκαταστάσεις σε αυτούς τους τρεις τομείς, οι οποίοι έχουν πληγεί σοβαρά από τις πρόσφατες αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου.

Η ταχεία επέκταση των αντλιών θερμότητας παρουσιάζει ορισμένες προκλήσεις, αλλά η έκθεση επισημαίνει λύσεις σε αυτά τα εμπόδια. Οι αντλίες θερμότητας θα αυξήσουν αναπόφευκτα τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, αν και η ενεργειακή απόδοση μπορεί να μειώσει σημαντικά τις επιπτώσεις στο δίκτυο, παράλληλα με τον βελτιωμένο σχεδιασμό του δικτύου. Η παγκόσμια προμήθεια και εγκατάσταση αντλιών θερμότητας θα μπορούσε να απαιτήσει πάνω από 1,3 εκατομμύρια εργαζομένους μέχρι το 2030, σχεδόν τριπλάσιο από το τρέχον ποσό, αυξάνοντας τις πιθανότητες για ελλείψεις ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, ειδικά για τους εγκαταστάτες. Τα ειδικά προγράμματα κατάρτισης και η συμπερίληψη αντλιών θερμότητας στις πιστοποιήσεις για υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους μηχανικούς θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποφυγή του κινδύνου ελλείψεων σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

Η πρόσθετη παγκόσμια αρχική επένδυση σε αντλίες θερμότητας που απαιτείται για την επίτευξη των ανακοινωθέντων δεσμεύσεων για το κλίμα φτάνει τα 160 δισεκατομμύρια USD ετησίως έως το 2030. Ωστόσο, το κόστος αυτό αντισταθμίζεται από την εξοικονόμηση καυσίμων σε επίπεδο οικονομίας, ειδικά εάν οι τιμές της ενέργειας παραμείνουν κοντά στα τρέχοντα επίπεδά τους.

«Όλα τα κομμάτια είναι στη θέση τους για να απογειωθεί η αγορά αντλιών θερμότητας, θυμίζοντας την τροχιά που έχουμε δει σε άλλες βασικές κλιματικές τεχνολογίες όπως τα ηλιακά φωτοβολταϊκά και τα ηλεκτρικά οχήματα», δήλωσε ο Δρ Birol. «Οι αντλίες θερμότητας αντιμετωπίζουν πολλές από τις πιο πιεστικές ανησυχίες των υπευθύνων χάραξης πολιτικής σχετικά με την οικονομική προσιτότητα της ενέργειας, την ασφάλεια του εφοδιασμού και την κλιματική κρίση. Τα μέτρα πολιτικής εφαρμόζονται σήμερα, αλλά πρέπει να ενισχυθούν επειγόντως για να επιτρέψουν στις αντλίες θερμότητας να εκπληρώσουν το σημαντικό οικονομικό και περιβαλλοντικό δυναμικό τους».

Tags:

You Might also Like