LOADING

Type to search

Ειδήσεις Φυσικό Αέριο

IEA: Κλειδί η μείωση εκπομπών άνθρακα για την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων

Share

Ο κόσμος πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον καύση άνθρακα, προκειμένου να αποφευχθούν οι σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει μια νέα έκθεση του IEA, που καλεί για άμεση δράση πολιτικής για την ταχεία κινητοποίηση μαζικής χρηματοδότησης για εναλλακτικές λύσεις καθαρής ενέργειας αντί του άνθρακα και για την εξασφάλιση ασφαλούς, προσιτής και δίκαιης μετάβασης, ιδίως στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Η νέα ειδική έκθεση του IEA – Coal in Net Zero Transitions: Strategies for Rapid, Secure and People-Centred Change– παρέχει την πιο ολοκληρωμένη ανάλυση μέχρι σήμερα για το τι χρειάζεται για να μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα αρκετά γρήγορα ώστε να επιτευχθούν οι διεθνείς κλιματικοί στόχοι, ενώ υποστηρίζει ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη, και αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών και των συνεπειών της απασχόλησης των σχετικών αλλαγών. Αυτό περιλαμβάνει τις κύριες συνέπειες για τον τομέα του άνθρακα μιας μετάβασης σε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, που θα έδινε στον κόσμο μια ακόμη ευκαιρία να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στο κρίσιμο όριο των 1,5°C.

Διαβάστε επίσης: ΔΟΕ: Πλησιάζει το τέλος της χρυσής εποχής του φυσικού αερίου

Η νέα ανάλυση στην ειδική έκθεση, η οποία αποτελεί μέρος της σειράς World Energy Outlook, δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία της τρέχουσας παγκόσμιας κατανάλωσης άνθρακα συμβαίνει σε χώρες που έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές. Ωστόσο, μακριά από τη μείωση, η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα παρέμεινε σταθερή σε σχεδόν υψηλά ρεκόρ την τελευταία δεκαετία. Εάν δεν γίνει τίποτα, οι εκπομπές από τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία άνθρακα από μόνες τους θα οδηγούσαν τον κόσμο πέρα ​​από το όριο των 1,5°C.

«Πάνω από το 95% της παγκόσμιας κατανάλωσης άνθρακα πραγματοποιείται σε χώρες που έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές τους στο καθαρό μηδέν», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του IEA, Fatih Birol. «Αλλά ενώ υπάρχει ενθαρρυντική δυναμική προς την επέκταση της καθαρής ενέργειας στις πολιτικές απαντήσεις πολλών κυβερνήσεων στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση, ένα σημαντικό άλυτο πρόβλημα είναι πώς να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο ποσό των υπαρχόντων περιουσιακών στοιχείων άνθρακα παγκοσμίως».

«Ο άνθρακας είναι η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών CO2 στον ενεργειακό τομέα και η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως, γεγονός που υπογραμμίζει τη ζημιά που προκαλεί στο κλίμα μας και την τεράστια πρόκληση της ταχείας αντικατάστασής του με παράλληλη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας», δήλωσε ο Δρ Birol. . «Η νέα μας έκθεση παρουσιάζει τις εφικτές επιλογές που έχουν οι κυβερνήσεις για να ξεπεράσουν αυτή την κρίσιμη πρόκληση οικονομικά και δίκαια».

Διαβάστε επίσης: IEA: Αυξάνεται μετά από δεκαετίες ο αριθμός των ανθρώπων χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρισμό

Κάθε μελλοντικός δρόμος για τον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα που αποφεύγει σοβαρές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή συνεπάγεται έγκαιρη και σημαντική μείωση των εκπομπών που σχετίζονται με τον άνθρακα. Η έκθεση καθιστά σαφές ότι δεν υπάρχει ενιαία προσέγγιση για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Ο νέος Δείκτης Έκθεσης Μετάβασης στον Άνθρακα του ΔΟΕ υπογραμμίζει τις χώρες όπου οι εξαρτήσεις από τον άνθρακα είναι υψηλές και οι μεταβάσεις είναι πιθανό να είναι πιο δύσκολες: η Ινδονησία, η Μογγολία, η Κίνα, το Βιετνάμ, η Ινδία και η Νότια Αφρική ξεχωρίζουν. Μια σειρά προσεγγίσεων, προσαρμοσμένων στις εθνικές συνθήκες, είναι απαραίτητη.

Σήμερα, υπάρχουν περίπου 9.000 σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα σε όλο τον κόσμο, που αντιπροσωπεύουν ισχύ 2.185 γιγαβάτ. Το ηλικιακό τους προφίλ ποικίλλει ευρέως ανά περιοχή, από μέσο όρο άνω των 40 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες έως λιγότερο από 15 χρόνια στις αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας. Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν άνθρακα έχουν παρόμοια διάρκεια ζωής, με επενδυτικές αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν αυτή τη δεκαετία που, σε μεγάλο βαθμό, θα διαμορφώσουν τις προοπτικές για τη χρήση άνθρακα στη βαριά βιομηχανία για τις επόμενες δεκαετίες.

Οι μεταβάσεις στον άνθρακα περιπλέκονται από τη σχετικά νεαρή ηλικία των σταθμών παραγωγής ενέργειας από άνθρακα σε μεγάλο μέρος της περιοχής της Ασίας-Ειρηνικού. Εάν λειτουργούσε για τυπικούς χρόνους ζωής και ρυθμούς χρήσης, ο υφιστάμενος παγκόσμιος στόλος με καύση άνθρακα, εξαιρουμένων των υπό κατασκευή εργοστασίων, θα εκπέμπει περισσότερες από τις ιστορικές μέχρι σήμερα εκπομπές όλων των εργοστασίων άνθρακα που λειτούργησαν ποτέ.

Διαβάστε επίσης: ΔΟΕ: Οι προσπάθειες της ΕΕ δεν είναι αρκετές για να επιβιώσει τον χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο

Η μαζική αύξηση καθαρών πηγών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνοδευόμενη από βελτιώσεις σε όλο το σύστημα στην ενεργειακή απόδοση, είναι το κλειδί για την απελευθέρωση των μειώσεων στη χρήση άνθρακα για ενέργεια και για τη μείωση των εκπομπών από τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία. Σε ένα σενάριο στο οποίο οι τρέχουσες εθνικές δεσμεύσεις για το κλίμα εκπληρώνονται εγκαίρως και πλήρως, η παραγωγή από υπάρχουσες παγκόσμιες αμείωτες μονάδες με καύση άνθρακα μειώνεται κατά περίπου το ένα τρίτο μεταξύ 2021 και 2030, με το 75% να αντικαθίσταται από ηλιακή και αιολική ενέργεια. Αυτή η μείωση της παραγωγής άνθρακα είναι ακόμη πιο έντονη σε ένα σενάριο που συνάδει με την επίτευξη των καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050 και τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 °C. Στο σενάριο Καθαρό Μηδέν (Net Zero) έως το 2050, η χρήση άνθρακα μειώνεται κατά 90% μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Μια σημαντική προϋπόθεση για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα είναι να σταματήσει η προσθήκη νέων αδιάκοπων πόρων με καύση άνθρακα στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εγκρίσεις νέων έργων έχουν επιβραδυνθεί δραματικά την τελευταία δεκαετία, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος η σημερινή ενεργειακή κρίση να ενθαρρύνει μια νέα ετοιμότητα για έγκριση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, ειδικά δεδομένης της διαπίστωσης της έκθεσης του IEA ότι περίπου τα μισά από τα 100 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έχουν υποστηρίξει άνθρακα -σχετικά έργα από το 2010 δεν έχουν αναλάβει καμία δέσμευση για τον περιορισμό αυτής της χρηματοδότησης και ένα επιπλέον 20% έχει κάνει μόνο σχετικά αδύναμες δεσμεύσεις.

Οι κυβερνήσεις μπορούν να παράσχουν κίνητρα στους ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων ώστε να προσαρμοστούν στη μετάβαση. Τα ευνοϊκά οικονομικά στοιχεία για την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, από μόνα τους, δεν θα είναι αρκετά για να εξασφαλίσουν μια ταχεία μετάβαση από τον άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι μονάδες άνθρακα συχνά προστατεύονται από τον ανταγωνισμό της αγοράς, σε ορισμένες περιπτώσεις επειδή ανήκουν σε κατεστημένες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, σε άλλες επειδή οι ιδιώτες προστατεύονται από άκαμπτες συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ανάλυσή μας δείχνει ότι εκτός Κίνας, όπου η χρηματοδότηση χαμηλού κόστους είναι ο κανόνας, το σταθμισμένο μέσο κόστος κεφαλαίου των ιδιοκτητών και των διαχειριστών σταθμών άνθρακα είναι περίπου 7%. Η αναχρηματοδότηση για να μειωθεί κατά 3% θα επιτάχυνε το σημείο στο οποίο οι ιδιοκτήτες θα ανακτήσουν την αρχική τους επένδυση, ανοίγοντας τον δρόμο για το ένα τρίτο του παγκόσμιου στόλου άνθρακα να αποσυρθεί εντός δέκα ετών.

u003cstrongu003eu003cemu003eΔιαβάστε επίσης:u003c/emu003eu003c/strongu003e

Η διεθνής συνεργασία, η δημόσια οικονομική στήριξη και οι καλά σχεδιασμένες προσεγγίσεις που ενσωματώνουν την ανάγκη για ανθρωποκεντρικές μεταβάσεις θα είναι ουσιαστικής σημασίας για την απομάκρυνση από τον αμείωτο άνθρακα. Οι ενεργειακές μεταβάσεις θα δημιουργήσουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας καθαρής ενέργειας, αν και όχι απαραίτητα στα ίδια μέρη με τις θέσεις εργασίας στον άνθρακα που χάνονται, και οι απαιτούμενες δεξιότητες σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι διαφορετικές. Αν και είναι απίθανο να απορροφήσει όλη τη χαμένη απασχόληση στον τομέα του άνθρακα, η κρίσιμη εξόρυξη ορυκτών μπορεί να προσφέρει νέες βιομηχανικές ευκαιρίες και πηγές εσόδων για εταιρείες και κοινότητες που μέχρι τώρα εξαρτώνται από τον άνθρακα.

Η ειδική έκθεση του ΔΟΕ επωφελήθηκε όχι μόνο από την τεράστια βάση με ενεργειακά δεδομένα και τις δυνατότητες μοντελοποίησης του Οργανισμού, αλλά και από τη συμβολή μιας Συμβουλευτικής Ομάδας Υψηλού Επιπέδου παγκόσμιων ηγετών για την ενέργεια, το κλίμα και τα οικονομικά που συγκλήθηκε από τον Δρ Birol νωρίτερα αυτό το έτος. Πρόεδρος της συμβουλευτικής ομάδας ήταν ο Michael R. Bloomberg, ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τις φιλοδοξίες και τις λύσεις για το κλίμα, και συμπροεδρεύονταν από τον Arifin Tasrif, Υπουργό Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων της Ινδονησίας, που ασκεί επί του παρόντος την Προεδρία της G20, και την Teresa Ribera Rodríguez, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός για την Οικολογική Μετάβαση και τη Δημογραφική Πρόκληση της Ισπανίας.

Tags:

You Might also Like