LOADING

Type to search

Featured Ειδήσεις Ηλεκτρισμός

IEA: Αυξάνεται μετά από δεκαετίες ο αριθμός των ανθρώπων χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρισμό

Share

Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, η οποία δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις στη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή της COP27, υπονομεύει επίσης τις προσπάθειες για εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης σε ασφαλή και οικονομικά προσιτή ενέργεια, ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο όπου οι πληθυσμοί χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια και πάλι αυξάνεται.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του IEA, ο αριθμός των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 20 εκατομμύρια το 2022, φτάνοντας σχεδόν τα 775 εκατομμύρια, η πρώτη παγκόσμια αύξηση από τότε που ο IEA άρχισε να παρακολουθεί τους αριθμούς πριν από 20 χρόνια. Η άνοδος αφορά κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, όπου ο αριθμός των ατόμων χωρίς πρόσβαση έχει σχεδόν επιστρέψει στο υψηλότερο σημείο του 2013.

Οι αυξανόμενες τιμές των καυσίμων και των τροφίμων βλάπτουν δυσανάλογα εκείνους στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου είναι λιγότερο εξοπλισμένοι για να αντεπεξέλθουν. Εκτός από τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων χωρίς αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή ενέργεια, εκείνοι που αντιμετωπίζουν χρόνια πείνα δυστυχώς αυξάνεται και πάλι, αντιστρέφοντας την πρόοδο σε αρκετούς από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDG).

Ορισμένες χώρες που έχουν αυξανόμενο πληθυσμό χωρίς πρόσβαση θα δουν αυτή την τάση να επιταχύνεται, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να σημειώνονται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Μαδαγασκάρη. Ενώ η μέτρια πρόοδος μπορεί να συνεχιστεί σε ορισμένες χώρες, θα είναι με πολύ χαμηλότερο ρυθμό. Το Μπαγκλαντές – η χώρα που είναι υπεύθυνη για σχεδόν το 10% των ατόμων που δεν έχουν πρόσβαση στην αναπτυσσόμενη Ασία – πρόκειται να δει μια επιβράδυνση το 2022, ειδικά για νέες συνδέσεις δικτύου. Στην υποσαχάρια Αφρική, η πρόοδος στη Μοζαμβίκη, τη Σενεγάλη και την Κένυα πρόκειται να επιβραδυνθεί, αλλά δεν θα σταματήσει, ενώ στην Αιθιοπία, η αύξηση του πληθυσμού ξεπερνά και πάλι τις νέες συνδέσεις, μια απότομη ανατροπή από την ταχεία πρόοδο πριν από την πανδημία.

people without access to electricity worldwide 2012 2022
Άνθρωποι χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρισμό ( σε εκατ.) IEA, People without access to electricity worldwide, 2012-2022, IEA, Paris https://www.iea.org/data-and-statistics/charts/people-without-access-to-electricity-worldwide-2012-2022, IEA. License: CC BY 4.0

Οι συνδέσεις με το δίκτυο αποδείχθηκαν ανθεκτικές το 2020 και το 2021, με έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη πριν από την ολοκλήρωση της πανδημίας ως επί το πλείστον. Ωστόσο, οι νέες προμήθειες έχουν επιβραδυνθεί έκτοτε, καθώς πολλές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στερούνται κεφαλαίων για έργα πρόσβασης σε ενέργεια, αφού έδωσαν προτεραιότητα στην προστασία των καταναλωτών τους από την αύξηση των τιμών. Πολλές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της Αφρικής βρίσκονταν ήδη σε επικίνδυνη οικονομική κατάσταση που οδηγούσε στην πανδημία με τις λειτουργικές απώλειες να αυξάνονται σημαντικά από τότε.

Οι λύσεις πρόσβασης εκτός δικτύου αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερους σκοπέλους, με τον πληθωρισμό να πλήττει τη ζήτηση των καταναλωτών. Οι τιμές των βασικών εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ηλιακών φωτοβολταϊκών μονάδων, μπαταριών και μετατροπέων αυξάνονται απότομα, γεγονός που επιδεινώθηκε περαιτέρω από την υποτίμηση των τοπικών νομισμάτων έναντι του δολαρίου. Το κόστος των ηλιακών και υβριδικών μίνι δικτύων έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 20% το 2022 από τα προ πανδημίας επίπεδα. Η μέση τιμή αγοράς για ένα νέο ηλιακό σύστημα κατοικίας (SHS) αυξάνεται κατά περίπου 30% από το 2020, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να επιλέγουν συστήματα μικρότερης ή χαμηλότερης ποιότητας. Οι πωλήσεις μεγάλων SHS το 2021 ήταν σχεδόν κατά το ένα τρίτο χαμηλότερες από την κορύφωσή τους το 2019 με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνεται στην Ανατολική Αφρική. Αυτά τα αποτελέσματα θέτουν τις επιχειρήσεις στον κλάδο εκτός δικτύου υπό οικονομική πίεση, με την πλειονότητα των επιχειρήσεων να δηλώνουν ότι κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν τα επόμενα τρία χρόνια υπό τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες.

Μαζί, αυτές οι οπισθοδρομήσεις άφησαν τον κόσμο πιο πίσω στην επίτευξη των στόχων για καθολική πρόσβαση έως το 2030, που καθιερώθηκαν στον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης 7 των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με τις σημερινές πολιτικές, το World Energy Outlook 2022 προβλέπει ότι 660 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια το 2030, 85 % όσων ζουν στην υποσαχάρια Αφρική.

Η αντιμετώπιση της συνεχούς υποεπένδυσης για την επίτευξη καθολικής πρόσβασης θα πρέπει να αποτελεί κεντρικό επίκεντρο των διαπραγματεύσεων στο COP27. Δεν υπάρχει δρόμος προς το καθαρό μηδέν χωρίς πρώτα να επιτευχθεί καθολική πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια. Όχι μόνο είναι ηθική επιταγή, αλλά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συχνά παρέχουν την πιο οικονομική επιλογή για τη σύνδεση των καταναλωτών, οι οποίοι χωρίς προσιτή ηλεκτρική ενέργεια θα συνεχίσουν να βασίζονται σε πιο βρώμικες πηγές ενέργειας για μαγείρεμα, θέρμανση, μεταφορά και φωτισμό.

Εκτιμούμε ότι η επίτευξη παγκόσμιας πρόσβασης στην ηλεκτρική ενέργεια έως το 2030 θα απαιτούσε ετήσιες επενδύσεις 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ από τώρα έως το 2030, εκ των οποίων περίπου τα δύο τρίτα χρειάζονται στην υποσαχάρια Αφρική. Όπως τονίζεται στο Africa Energy Outlook 2022, η διεθνής υποστήριξη είναι απαραίτητη για να καταλυθούν οι επενδύσεις, ειδικά στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Η επίτευξη αυτού του επιπέδου είναι μέσα στα μέσα της διεθνούς κοινότητας και πρέπει να αποτελεί αλάνθαστο επίκεντρο των αναπτυξιακών τραπεζών.

Η Αιγυπτιακή Προεδρία της COP27 έχει καταστήσει σαφές ότι η επιτάχυνση των προσπαθειών για την επίτευξη καθολικής πρόσβασης θα είναι βασικό μέρος της ατζέντας τους και ο ΔΟΕ υποστηρίζει την Προεδρία καθώς εγκαινιάζει την Πρωτοβουλία Μετάβασης στην Αφρική δίκαιη και προσιτή ενέργεια (AJAETI). Αυτή η έγκαιρη πρωτοβουλία στοχεύει στη διευκόλυνση των τεχνικών ανταλλαγών και στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος για λύσεις πρόσβασης στην Αφρική. Η διεθνής κοινότητα μπορεί να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο κινητοποιώντας περισσότερη οικονομική υποστήριξη για λύσεις πρόσβασης και τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια στην Αφρική, η οποία μπορεί να μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές βοηθώντας παράλληλα τις χώρες να καλύψουν τις αυξανόμενες ενεργειακές τους ανάγκες.

Η σημερινή παγκόσμια ενεργειακή κρίση μας υπενθυμίζει ότι η εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα διαιωνίζει τους κινδύνους ενεργειακής ασφάλειας και επίσης πώς η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια προσφέρει νέες ευκαιρίες στις χώρες να αντιμετωπίσουν τις δικές τους εκθέσεις ενεργειακής ασφάλειας. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πιο θεμελιώδης πτυχή της ενεργειακής ασφάλειας είναι η παροχή πρόσβασης κατά πρώτο λόγο.

Tags: