Η εισπραξιμότητα, η μεγαλύτερη πρόκληση της ΔΕΗ

Σε μείζον πρόβλημα για τα οικονομικά και τις ταμειακές ανάγκες της ΔΕΗ αναδεικνύεται το πρόβλημα της εισπραξιμότητας από τους λογαριασμούς του ρεύματος.

Η επιδείνωση του προβλήματος ξεκίνησε πριν από την πανδημία και το απαγορευτικό που επιβλήθηκε εξαιτίας του κορονοϊού, το οποίο –όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης– έχει αυξήσει τις καθυστερήσεις πληρωμής λογαριασμών κατά 20%.

Όπως αποκαλύπτει η “Καθημερινή της Κυριακής”, τα μηνιαία στοιχεία δείχνουν επιδείνωση από τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν δηλαδή τέθηκε σε εφαρμογή το πρώτο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για την εξυγίανση της ΔΕΗ.

Τα στοιχεία

Αναλυτικότερα, κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου 2019 – Μαρτίου 2020 η ΔΕΗ τιμολόγησε 333 εκατ. λιγότερα και εισέπραξε 549,1 εκατ. ευρώ λιγότερα. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι τον Μάρτιο του 2020, που δεν είχε διαταραχθεί ο ρυθμός των εισπράξεων από τις επιπτώσεις της πανδημίας, η ΔΕΗ τιμολόγησε συνολικά περί τα 3.400,2 εκατ. ευρώ και έβαλε στα ταμεία της 3.300,8 εκατ. ευρώ. Το αμέσως προηγούμενο συγκρίσιμο διάστημα (Σεπτέμβριος 2018-Μάρτιος 2019) τιμολόγησε 3.7373,2 εκατ. ευρώ και εισέπραξε 3.849,9 εκατ. ευρώ.

Οι συνεπείς πελάτες φεύγουν

Εν τω μεταξύ, η αύξηση των τιμολογίων, συνδυαστικά με τη μείωση της έκπτωσης συνέπειας, αλλά και το γεγονός της τιμολόγησης των καταναλωτών με δύο κλίμακες (μέχρι 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο και άνω των 2.000 κιλοβατωρών το τετράμηνο) έχει προκαλέσει κύμα εξόδου πελατών της ΔΕΗ με μεγάλες καταναλώσεις σε ιδιώτες παρόχους.

Οι εναλλακτικοί πάροχοι, από την πλευρά τους, ενίσχυσαν τις διαφημιστικές καμπάνιες με προσφορές και εκπτώσεις.

Ενίσχυση ρευστότητας

Το πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ απασχολεί την κυβέρνηση, με τον υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμο Θωμά, να έχει δηλώσει πως η ΔΕΗ θα χρειαστεί χρηματοδότηση τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει προχωρήσει ήδη σε κινήσεις για την ενίσχυση των διαθεσίμων της, καθώς μέσα στους τελευταίους μήνες έχει υπογράψει τρεις δανειακές συμβάσεις ύψους 205 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη αφορά δάνειο διετούς διάρκειας, ύψους 160 εκατ. ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Η δεύτερη αφορά ομολογιακό δάνειο ύψους 15 εκατ. ευρώ από την Optima Bank. Και η τρίτη, δάνειο ύψους 30 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank, για κεφάλαια κίνησης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More