LOADING

Type to search

NEWS ΚΑΥΣΙΜΑ ΥΔΡΟΓΟΝΟ

H πλειοψηφία των έργων αντιστάθμισης εκπομπών άνθρακα παγκοσμίως είναι “πιθανότατα άχρηστα”

Avatar
Share

Η “συντριπτική πλειοψηφία” των περιβαλλοντικών έργων που χρησιμοποιούνται συνήθως στην εθελοντική αγορά άνθρακα (ΕΕΑ) για την αντιστάθμιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) φαίνεται να έχει “θεμελιώδεις αδυναμίες” και είναι αρκετά αμφίβολο το κατά πόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με κοινή έρευνα της Guardian και του μη κερδοσκοπικού παρατηρητηρίου για το κλίμα Corporate Accountability.

Η έρευνα ανέλυσε τα 50 κορυφαία έργα αντιστάθμισης εκπομπών, τα οποία επιλέχθηκαν επειδή έχουν πουλήσει τις περισσότερες πιστώσεις εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο πλαίσιο του παγκόσμιου VCM, και διαπίστωσε ότι τα περισσότερα από αυτά υπερβάλλουν ως προς τα κλιματικά οφέλη και υποτιμούν την πιθανή ζημία που προκαλείται από τη δραστηριότητα του έργου.

Τα πιο δημοφιλή έργα που διακινούνται παγκοσμίως περιλαμβάνουν δασικά συστήματα, υδροηλεκτρικά φράγματα, ηλιακά και αιολικά πάρκα, συστήματα διάθεσης αποβλήτων και οικολογικότερα συστήματα οικιακών συσκευών σε 20 χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν αναπτυσσόμενες οικονομίες. Τα στοιχεία προέρχονται από την Allied Offsets, τη μεγαλύτερη και πληρέστερη βάση δεδομένων στον κόσμο για την εμπορία εκπομπών, η οποία συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με τα έργα που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του VCM από την έναρξή τους.

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι 39, ή το 78%, από τα 50 έργα κατηγοριοποιήθηκαν ως “πιθανότατα άχρηστα” λόγω μιας ή περισσότερων “θεμελιωδών αδυναμιών” που υπονομεύουν την υποτιθέμενη αντισταθμιστική τους ισχύ για τις εκπομπές.

Οκτώ άλλα, ή το 16%, φαίνονται “προβληματικά”. Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχουν τουλάχιστον μία θεμελιώδη αποτυχία και επομένως να είναι “άχρηστα”.

Η αποτελεσματικότητα των υπόλοιπων τριών έργων δεν μπορούσε να αξιολογηθεί σωστά ή να ταξινομηθεί οριστικά, κυρίως λόγω έλλειψης διαθέσιμων δημόσιων, ανεξάρτητων πληροφοριών. Η ανάλυση διαπίστωσε επίσης ότι μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί πιστωτικά μόρια άνθρακα αξίας 1,16 δισ. δολαρίων από τα έργα που έχουν ταξινομηθεί ως “άχρηστα”.

Τα κριτήρια για την αξιολόγηση του κατά πόσον ένα έργο είναι πιθανότατα άχρηστο βασίστηκαν στο κατά πόσον υπήρχαν “αδιάσειστα στοιχεία” ή υψηλός κίνδυνος ότι το έργο δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί πρόσθετες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπήρχαν στοιχεία που έδειχναν ότι τα έργα διαρρέουν περαιτέρω, πρόσθετες εκπομπές ή απλώς μετατοπίζουν τις εκπομπές αλλού. Σε άλλες περιπτώσεις, βρέθηκαν στοιχεία που έδειχναν ότι τα κλιματικά οφέλη ενός έργου είχαν παρουσιαστεί μεγαλύτερα από ότι ήταν στη πραγματικότητα.

Η αγορά άνθρακα “επιδεινώνει ενεργά την κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης”

“Οι επιπτώσεις αυτής της ανάλυσης είναι τεράστιες, καθώς υποδεικνύει συστημικές αδυναμίες της εθελοντικής αγοράς, παρέχοντας πρόσθετες αποδείξεις ότι οι άχρηστες πιστώσεις άνθρακα είναι διάχυτες”, δήλωσε ο Anuradha Mittal, διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Oakland Institute. “Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε άλλο χρόνο σε ψεύτικες λύσεις. Τα ζητήματα είναι εκτεταμένα και διάχυτα, και επεκτείνονται πολύ πέρα από συγκεκριμένους ελεγκτές. Το VCM επιδεινώνει ενεργά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα”.

Το VCM έχει ήδη δεχθεί πολλές φορές πυρά φέτος, αφού διάφορες έρευνες αποκάλυψαν σοβαρές ελλείψεις στην αγορά.

Τον Ιανουάριο, μια κοινή έρευνα του Guardian, της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit και των διαδικτυακών ρεπόρτερ για το κλίμα της SourceMaterial, αποκάλυψε ότι πάνω από το 90% των αντισταθμιστικών στοιχείων για τα τροπικά δάση που προσφέρονται από τη Verra, τον κορυφαίο στον κόσμο πιστοποιητή πιστώσεων άνθρακα, ήταν πιθανότατα “πιστώσεις φαντάσματα” και δεν αντιπροσώπευαν πραγματικές μειώσεις εκπομπών.

Η Verra δημοσίευσε μια δήλωση πρόσφατα ως απάντηση στην τελευταία έρευνα της Guardian και της Εταιρικής Λογοδοσίας, υπονοώντας ότι η Guardian έχει ξεφύγει “επικίνδυνα από τον δρόμο της, όταν πρόκειται για την αναφορά στο VCM”.

Στα τέλη Μαΐου, μια προηγούμενη έρευνα της Corporate Accountability διαπίστωσε ότι το 93% των αντισταθμιστικών δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που χρησιμοποιεί ο γίγαντας πετρελαίου και φυσικού αερίου Chevron “φαίνεται να είναι άχρηστα” και θα πρέπει να θεωρούνται “σκουπίδια” μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο. Τότε, εκπρόσωπος της Chevron δήλωσε ότι η έκθεση ήταν “προκατειλημμένη κατά της βιομηχανίας [της εταιρείας]”.

Πηγή: power-technology.com

ΔΚ

Tags:

You Might also Like