LOADING

Type to search

NEWS ΚΑΥΣΙΜΑ ΥΔΡΟΓΟΝΟ Φυσικό Αέριο

G7: Υποστήριξη στο υγροποιημένο αέριο ως «προσωρινή» λύση, προς απογοήτευση των ακτιβιστών για το κλίμα

Avatar
Share

Η Ομάδα των Επτά πλούσιων εθνών επανέφερε την υποστήριξη για επενδύσεις φυσικού αερίου στο ανακοινωθέν της το Σάββατο (20 Μαΐου), αποκαλώντας το “προσωρινό” βήμα καθώς προσπαθούν να αποσυνδεθούν από τη ρωσική ενέργεια, σε μια κίνηση που οι ακτιβιστές του κλίματος λένε ότι μπορεί να βλάψει τους κλιματικούς στόχους.

Η συνάντηση των υπουργών Κλίματος της G7 τον Απρίλιο συμφώνησε τελικά, παρά τις διαμάχες μεταξύ της Ιαπωνίας και των ευρωπαϊκών εθνών, ότι οι επενδύσεις σε φυσικό αέριο «μπορούν να είναι κατάλληλες για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση πιθανών ελλείψεων της αγοράς» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την αναστάτωση που έχει προκαλέσει στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

Διαβάστε επίσης:

Η δήλωση των ηγετών της G7 το Σάββατο στη σύνοδο κορυφής της Χιροσίμα της Ιαπωνίας άλλαξε τη «γλώσσα»- που τελικά διατυπώθηκε από τη Γερμανία, λένε πηγές – για να συμπεριλάβει ξανά τις επενδύσεις φυσικού αερίου, με την G7 να λέει ότι ήταν «απαραίτητο να επιταχυνθεί η σταδιακή κατάργηση της εξάρτησής μας από τη ρωσική ενέργεια».

“Τονίζουμε τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι αυξημένες παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και αναγνωρίζουμε ότι οι επενδύσεις στον τομέα μπορούν να είναι κατάλληλες για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης και για την αντιμετώπιση πιθανών ελλείψεων στην αγορά φυσικού αερίου που προκαλούνται από την κρίση”, ανέφερε η δήλωση.

Η σταδιακή κατάργηση θα βασιστεί επίσης στην «εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου» σύμφωνα με τους κλιματικούς στόχους του Παρισιού και την επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανέφερε το έγγραφο, αποκαλώντας την καθαρή ενέργεια μέσο ενεργειακής ασφάλειας.

Οι ακτιβιστές, από την πλευρά τους, ήταν δυσαρεστημένοι.

«Αντιμέτωποι με την επείγουσα ανάγκη σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων, αυτό που οι ηγέτες έφεραν στο τραπέζι αντιπροσωπεύει την έγκριση του νέου ορυκτού αερίου», δήλωσε η Tracy Carty, εμπειρογνώμονας παγκόσμιας πολιτικής για το κλίμα στην Greenpeace International.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέρριψαν αυτή την κριτική, λέγοντας ότι απαιτούνται επενδύσεις για να ξεφύγουμε από το ρωσικό φυσικό αέριο και να βρούμε αντικαταστάτη.

«Χρειαζόμαστε επίσης κάποιους νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου, αλλά θα πρέπει να κατασκευαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να λειτουργούν με πράσινο υδρογόνο αργότερα. Επομένως, είναι επίσης μια επένδυση στο καθαρό μέλλον», δήλωσε ένας Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η Ιαπωνία θεωρεί το LNG ως μεταβατικό καύσιμο προς μια πιο πράσινη οικονομία και η Γερμανία, κάποτε κορυφαίος αγοραστής φυσικού αερίου της Μόσχας, έπρεπε να αυξήσει τις επενδύσεις της σε υποδομές φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που οδήγησε σε περικοπές των προμηθειών

«Στην εξαιρετική περίσταση της επιτάχυνσης της σταδιακής κατάργησης της εξάρτησής μας από τη ρωσική ενέργεια, οι δημόσιες επενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου μπορεί να είναι κατάλληλες ως προσωρινή απάντηση», ανέφερε το ανακοινωθέν του Σαββάτου.

Χωρίς να διευκρινίζει τι σημαίνει «προσωρινή», το έγγραφο αναφέρει ότι τέτοιες επενδύσεις θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τους κλιματικούς στόχους και να ενσωματωθούν στην ανάπτυξη υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ανανεώσιμου υδρογόνου.

Η G7 δεσμεύτηκε να επιτύχει τον στόχο μηδενικών εκπομπών έως το 2050 και να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

«Εμμένουμε στους στόχους μας το 2030 και το 2045. Έτσι, αν καίμε περισσότερο άνθρακα ή φυσικό αέριο τώρα, θα πρέπει να παράγουμε λιγότερο CO2 τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος

Ο Max Lawson, επικεφαλής της πολιτικής ανισότητας στην ομάδα ακτιβιστών Oxfam, δήλωσε ότι η G7 είχε διατηρήσει ένα παραθυράκι για νέες επενδύσεις ορυκτού αερίου χρησιμοποιώντας τη ρωσική στρατιωτική σύγκρουση με την Ουκρανία «ως δικαιολογία».

«Προσπαθούν να κατηγορήσουν όλους τους άλλους – είναι πολύ μακριά από την πορεία τους για να συνεισφέρουν το μερίδιο που τους αναλογεί σε ό,τι χρειάζεται για την επίτευξη αυτού του στόχου», ανέφερε σε δήλωσή του.

Πηγή: euractiv.com

ΔΚ

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *