FSRU Αλεξανδρούπολης: ΔΕΠΑ και ΔΕΗ δέσμευσαν για μακρύ χρονικό διάστημα ποσότητες LNG

Ικανοποίηση επικρατεί για τις δεσμεύσεις ποσοτήτων LNG στον FSRU Αλεξανδρούπολης, αναφορικά με το market test για τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου αερίου που λήγει σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η ΔΕΠΑ όσο και η ΔΕΗ δέσμευσαν για μακρύ χρονικό διάστημα ποσότητες, ενώ η Βουλγαρία και η Σερβία επιβεβαίωσαν τη δέσμευση ποσοτήτων για την οποία είχαν κάνει λόγο στο παρελθόν. Ωστόσο, ερωτήματα προκύπτουν για τη στάση της ρουμανικής Romgaz, η οποία αναμενόταν να προσέλθει μετά την 10ημερη παράταση και να εκφράσει ενδιαφέρον για δέσμευση ποσότητας.

Ανεξάρτητη ενεργειακά η Ελλάδα

Καμία εξάρτηση από την Τουρκία ως προς την προμήθειά της σε φυσικό αέριο δεν θα έχει η Ελλάδα από τα τέλη του 2022. Ο λόγος, η λειτουργία του νέου τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, που αναπτύσσεται από την ελληνική εταιρία GASTRADE.

Με τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας σε τεντωμένο σχοινί και τα γεωπολιτικά ζητήματα να ανακυκλώνονται συνεχώς, η ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας βρίσκεται στο προσκήνιο και στα top θέματα στην ατζέντα του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη. Γνωρίζοντας ότι οι νέοι αγωγοί Turkish Stream για τη μεταφορά ρωσικού αερίου προς τα Βαλκάνια και Trans Adriatic Pipeline για τη διαμετακόμιση του αζέρικου αερίου προς την Ελλάδα και την Ιταλία διασχίζουν τα εδάφη της Τουρκίας, είναι αυτονόητο ότι η χώρα μας πρέπει να κάνει τα πάντα ώστε να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη προμήθεια ενέργειας ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης. Η γρηγορότερη και πιο ώριμη λύση αυτήν τη στιγμή είναι το LNG Terminal της Αλεξανδρούπολης.

Ο σταθμός αποτελείται από την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (FSRU), με αποθηκευτική ικανότητα LNG έως και 170.000 κ.μ. και μέγιστη δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκατ. κ.μ. ημερησίως, η οποία θα αγκυροβοληθεί στον θαλάσσιο χώρο 10 χλμ. ανοιχτά της παράκτιας περιοχής της Αλεξανδρούπολης, καθώς και από ένα σύστημα αγωγών συνολικού μήκους 28 χλμ. (υποθαλάσσιος αγωγός 24 χλμ. και χερσαίος αγωγός 4 χλμ.). Αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη το market test για τη δέσμευση δυναμικότητας στο τερματικό. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 20ή Μαρτίου και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της βουλγαρικής κυβέρνησης, η κρατική εταιρεία προμήθειας αερίου Bulgargaz έχει ήδη στείλει εγγυητική επιστολή για τη δέσμευση 0,5 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ανά έτος για μια περίοδο δέκα ετών.

Η εξασφάλιση ότι όλα τα κράτη-μέλη έχουν πρόσβαση στις αγορές LNG αποτελεί βασικό στόχο της στρατηγικής της ΕΕ για την ενεργειακή ένωση. Το LNG μπορεί να δώσει πραγματική ώθηση στην ποικιλομορφία της προσφοράς φυσικού αερίου στην ΕΕ και κατά συνέπεια να βελτιώσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια. Σήμερα, οι χώρες της Δυτικής και Νότιας Ευρώπης, που έχουν πρόσβαση στους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG, είναι πολύ πιο ανθεκτικές σε πιθανές διακοπές τροφοδοσίας από εκείνες που εξαρτώνται από έναν μόνο προμηθευτή φυσικού αερίου και ένα σύστημα μεταφοράς.

Το FSRU Αλεξανδρούπολης θα συμβάλει στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας και των Βαλκανίων λόγω της στρατηγικής του θέσης. Τα παραπάνω πλεονεκτήματα καθιστούν το έργο αναπόσπαστο κομμάτι της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής και τη βασικότερη υποδομή για την ανάπτυξη του Ενεργειακού Κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More