LOADING

Type to search

NEWS ΚΑΥΣΙΜΑ

Enaon: Επέκταση και εκσυγχρονισμός των υποδομών αερίου στην Ελλάδα

Avatar
Share

Στη νέα εποχή της επέκτασης και του εκσυγχρονισμού των υποδομών διανομής αερίου στην Ελλάδα και στη συμβολή τους στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας. αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή της στο 5ο Power & Gas Forum, η διε0υθύνουσα σύμβουλος της Εnaon του Ομίλου Italgas, Μπάρμπαρα Μοργκάντε.

«Βασική αποστολή της enaon είναι η ανάπτυξη έξυπνων, ευέλικτων και ψηφιακών δικτύων αερίου σε όλη τη χώρα, σχεδιασμένων να παρέχουν ποικίλες μορφές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων αερίων. Με συνεχείς επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής και καινοτόμες λειτουργίες, η enaon στοχεύει στη δημιουργία ενός ανθεκτικού και έτοιμου για το μέλλον δικτύου που θα ανταποκρίνεται στις εξελισσόμενες ενεργειακές ανάγκες των τελικών καταναλωτών και θα συμβάλλει σε ένα καθαρότερο μέλλον για την Ελλάδα», τόνισε η κυρία Μοργκάντε

Σήμερα, η Εnaon διαχειρίζεται περίπου 8.200 χιλιόμετρα δικτύου διανομής φυσικού αερίου, με περισσότερα από 600.000 ενεργά σημεία παράδοσης, ενώ το αναπτυξιακό πρόγραμμα της εταιρείας περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 770 εκατ. ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Αναφερόμενη στον ρόλο που διαδραματίζουν οι υποδομές διανομής αερίου στη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης, η διευθύνουσα σύμβουλος της Εnaon επισήμανε: 

«Το φυσικό αέριο θα γίνει ανανεώσιμο αύριο με τη χρήση βιομεθανίου και στο μέλλον με το υδρογόνο, διατηρώντας σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό τοπίο των χωρών , υπό την αίρεση φυσικά της έκδοσης του κανονιστικού – ρυθμιστικού πλαισίου. Ως εκ τούτου, η δημιουργία νέων εγγενών ψηφιακών δικτύων και η αναβάθμιση των υφιστάμενων δικτύων φυσικού αερίου σε ψηφιακά, ευέλικτα και έξυπνα, είναι ζωτικής σημασίας».

Tα επόμενα πέντε χρόνια, τόνισε,  η χώρα θωρακίζεται με ψηφιοποιημένα δίκτυα, ικανά να διανείμουν βιομεθάνιο & υδρογόνο

Το βιομεθάνιο αποτελεί μια εγχώρια πηγή ανανεώσιμης ενέργειας και ως εκ τούτου, διαφοροποιεί το εθνικό ενεργειακό μείγμα, μειώνει την εξάρτηση από τις εισαγόμενες προμήθειες φυσικού αερίου και ενισχύει τη συνολική ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής. Η παραγωγή βιομεθανίου συμβάλλει στην κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών της περιοχής, δημιουργώντας θετικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες.

Καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο παλεύουν για την διατήρηση της λεπτής ισορροπίας μεταξύ των στρατηγικών απανθρακοποίησης, των πολιτικών που στοχεύουν στις καθαρές μορφές ενέργειας και στη διασφάλιση της ενεργειακής προσιτότητας, οι υποδομές διανομής αερίου που αναπτύσσει η enaon αποτελούν ένα στρατηγικό πλεονέκτημα στο ενεργειακό οπλοστάσιο της χώρας, λειτουργώντας ως βασικοί επιταχυντές της δίκαιης μετάβασης προς ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό τοπίο. Για το σκοπό αυτό, σημαντικό μέρος των επενδύσεων της εταιρείας στοχεύει στη μετατροπή του δικτύου σε μια υπερσύγχρονη υποδομή, πλήρως ψηφιοποιημένη και αποτελεσματική. Η Italgas, ως νέος παίκτης στην ελληνική ενεργειακή αγορά μέσω της θυγατρικής της enaon, αποδεικνύει ότι η έμφαση στην καινοτομία μπορεί να αποφέρει οικονομικά και χρηματοοικονομικά οφέλη, επιταχύνοντας παράλληλα την ενεργειακή μετάβαση.

«Στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης των δικτύων, η enaon αξιοποιεί τις τεχνολογίες που αναπτύσσει Italgas, όπως είναι ο τελευταίας γενιάς έξυπνος μετρητής Nimbus ο οποίος είναι ικανός να μετρά πολλαπλούς τύπους αερίων ακόμη και αναμεμειγμένων μεταξύ τους, συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου», σημείωσε η κυρία Μοργάκντε. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Εnaon και της θυγατρικής της Εnaon EDA, η αντικατάσταση των υφιστάμενων συμβατικών μετρητών με τον έξυπνο μετρητή Nimbus θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων τεσσάρων ετών, αποφέροντας σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές.

Ως θυγατρική του Ομίλου Italgas, η Enaon παραμένει βαθιά προσηλωμένη στην ελαχιστοποίηση των διαφυγόντων εκπομπών μεθανίου. Αξιοποιώντας προηγμένες λύσεις ανίχνευσης διαρροών χρησιμοποιεί με επιτυχία μια τεχνολογία αιχμής το Picarro Surveyor, που εισήχθη από την Italgas ήδη από το 2018. Αυτή η εξελιγμένη τεχνολογία ανίχνευσης ενισχύει την ταχύτητα και την ευαισθησία ανίχνευσης, καθώς και το εύρος των υπό έλεγχο περιοχών.

Η υιοθέτηση αυτής της τεχνολογικής καινοτομίας, σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες ψηφιοποίησης της Italgas στην Ελλάδα, ενισχύουν την ασφάλεια, βελτιστοποιούν την παρακολούθηση εκπομπών και τη συνολική διαχείριση του δικτύου και βελτιώνουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Επιτρέπουν, επίσης, την εφαρμογή έξυπνων στρατηγικών προληπτικής συντήρησης, αυξάνοντας τα πλεονεκτήματα έναντι του κόστους, προς όφελος τελικά των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.

Tags:

You Might also Like