Bloomberg: Οι κυβερνήσεις να σχεδιάσουν τη μετάβαση από τον λιγνίτη στις ΑΠΕ

Ο δρόμος προς την ολοκληρωτική χρήση των ΑΠΕ ίσως να μην είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, όπως υποστηρίζει δημοσίευμα του Bloomberg. Μία πιθανή συνέπεια από τη χρήση πράσινων δικτύων μπορεί να είναι η αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας κατά… 40.000%. Αυτό βέβαια θα μπορέσει να αποφευχθεί αν οι κυβερνήσεις σχεδιάσουν σωστά και σχολαστικά την μετάβαση από το λιγνίτη και τον άνθρακα στις ΑΠΕ.

Λαμβάνοντας ως παράδειγμα την κατάσταση που επικρατεί σε διάφορες περιοχές του κόσμου όπως στο Τέξας ή στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, οι αρθρογράφοι κάνουν λόγο για απρόβλεπτες συνέπειες.

Σύμφωνα με το άρθρο, οι τιμές ενέργειας στο Τέξας εκτινάχθηκαν από τα 15 δολάρια στα 9.000 η μεγαβατώρα αυτό το μήνα λόγω της παύσης λιγνιτικών μονάδων και των ασθενών ανέμων, κάτι το οποίο οδήγησε την περιοχή στα πρόθυρα του μπλακ άουτ εν μέσω καύσωνα. Πρόκειται, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, για ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Γερμανία γλίτωσε οριακά τρεις φορές το μπλακ άουτ τον Ιούνιο και έχει δει τις τιμές της είτε να εκτινάσσονται είτε να πέφτουν κάτω από το μηδέν καθώς βρίσκεται μετατρέπει το μείγμα της αντικαθιστώντας τους λιγνίτες και την πυρηνική ενέργεια με την αιολική και την ηλιακή. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότερα από ένα εκατομμύριο σπίτια έχασαν ισχύ στις 9 Αυγούστου, εν μέρει επειδή ένα αιολικό πάρκο τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Τα πρόσφατα περιστατικά αποτελούν μια προειδοποίηση για τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς οι κυβερνήσεις εργάζονται για να εκτοπίσουν τους παλαιότερους πυρηνικούς αντιδραστήρες και τους λιγνιτικούς και στρέφονται σε φθηνότερες και καθαρότερες πηγές ενέργειας όπως είναι οι ΑΠΕ. Οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής και οι πάροχοι ενέργειας μαθαίνουν τον σκληρό τρόπο ότι η απώλεια μαζικών τρόπων παραγωγής μπορεί να αποτελέσει πρόκληση, εάν δεν σχεδιαστεί προσεκτικά.

«Πρέπει να έχουμε συστήματα που να διασφαλίζουν ότι έχουμε ακόμα αρκετή παραγωγή στο δίκτυο και, στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί να έχουμε μια διακοπή ρεύματος και, στη χειρότερη, μπορεί να δούμε το δίκτυο να καταρρέει, δήλωσε ο Severin Borenstein, οικονομολόγος ενέργειας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, μια περιοχή όπου οι κρατικοί αξιωματούχοι έχουν στόχο να αντλήσουν όλη την ενέργεια από καθαρούς ενεργειακούς πόρους μέχρι το 2045.

Στη Γερμανία, οι φορείς εκμετάλλευσης των δικτύων αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης για να αποφύγουν τις διακοπές κατά τη θερμή περίοδο του Ιουνίου, ενώ κάποιοι κατηγορούσαν τις ατυχείς προβλέψεις για την παραγωγή αιολικής ενέργειας. Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν κατά περίπτωση, ανάλογα με την προοπτική των ελλείψεων και έπεσαν κάτω από το μηδέν σε άλλες χρονικές στιγμές όταν η ηλιακή ενέργεια ήταν άφθονη στο σύστημα.

Μια ομάδα που εκπροσωπεί τους μεγαλύτερους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας του κράτους προειδοποίησε ότι το δίκτυο μπορεί να καθίσταται όλο και πιο ασταθές καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να σταματήσουν να λειτουργούν οι μονάδες παραγωγής άνθρακα και τα πυρηνικά εργοστάσια.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More