Ανατροπές στην προμήθεια ρεύματος – Η “μητέρα των μαχών” για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Σε ρυθμούς ενεργειακής μετάβασης κινείται η εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, με το φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ να πρωταγωνιστούν στο μείγμα της παραγωγής.

Την ίδια στιγμή, στην προμήθεια ο ανταγωνισμός φουντώνει με τη ΔΕΗ να χάνει μήνα με τον μήνα μερίδιο της θέσης της και τις ανεξάρτητες εταιρείες να ανεβάζουν το πελατολόγιό τους. Η απόσταση όμως παραμένει μεγάλη ανάμεσα στη ΔΕΗ και τους ιδιώτες.

Τα ίδια ηχηρά ονόματα που κονταροχτυπιούνται στον ηλεκτρισμό έχουν βρει πεδίο και στην αγορά φυσικού αερίου. Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας μπήκε στην τελική ευθεία και η μάχη για τη διεκδίκηση του τελευταίου κρατικού ενεργειακού μονοπωλίου ξεκινά.

Ανατροπές στο μείγμα

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τον μήνα Μάιο, το φυσικό αέριο και οι ΑΠΕ ήταν οι κύριες πηγές παραγωγής ρεύματος. Το μερίδιο του πρώτου καυσίμου ανήλθε στο 50,1% ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο 38,54%. Εντυπωσιακή ήταν η μείωση της λιγνιτικής παραγωγής. Η ΔΕΗ σχεδόν έσβησε τις μονάδες της, αφού η παραγωγή κατρακύλησε κατά 87% σε σχέση με πέρυσι και το μερίδιό της συρρικνώθηκε στο 3,46%. Αντίθετα, το φυσικό αέριο, σε σχέση με τον Μάιο του 2019, ανέβηκε κατά 29% και οι ΑΠΕ 30%.

Νέες μονάδες φυσικού αερίου

Εν τω μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα σχέδια των μεγάλων καθετοποιημένων ενεργειακών ομίλων για σταθμούς ηλεκτρισμού με καύσιμο φυσικό αέριο.

Η Mytilineos κατασκευάζει τη νέα υπερσύγχρονη μονάδα φυσικού αερίου 826 MW στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Στο προσεχές διάστημα αναμένονται και οι επενδυτικές αποφάσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τη μονάδα ισχύος 660 MW στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, όπως και της Elpedison (826 MW) στη Θεσσαλονίκη. Σε αντίστοιχη απόφαση οδηγείται και ο όμιλος Κοπελούζου με μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 660 MW στην Αλεξανδρούπολη.

Η εικόνα στην προμήθεια ρεύματος

Τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τον Μάιο δείχνουν το μερίδιο της ΔΕΗ να υποχωρεί και άλλο. Ο κυρίαρχος παίκτης βρίσκεται στο 66,27% από 67,25% τον περασμένο Απρίλιο, ενώ οι ανεξάρτητοι αυξάνουν τα ποσοστά τους, κερδίζοντας μερίδια.

Αποκαλυπτική είναι η εικόνα που επικρατεί ειδικά στη Μέση Τάση.

ΔΕΗ: 30,20% τον Μάιο (53,72% τον Ιανουάριο του 2020)

Μυτιληναίος (Protergia): 20,02% (12,19%)

Ήρων: 13,74% (9,24%)

Elpedison: 9,34% (9,24%)

NRG: 7,74% (5,16%)

Watt & Volt: 2,82% (1,97%)

Volterra: 5,26% (3,78%)

Αέριο Αττικής: 4,01% (1,99%)

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Η “μητέρα των μαχών”

Η αγορά ρεύματος δεν είναι το μόνο πεδίο που οι μεγάλοι παίκτες διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Το επόμενο πεδίο είναι το φυσικό αέριο, και συγκεκριμένα η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, με assets που όποιος την αποκτήσει πρώτος θα κερδίσει την πρωτιά στην αγορά του φυσικού αερίου.

Για πρώτη φορά, έξι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι θα κονταροχτυπηθούν για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η Mytilineos, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κοινοπραξία ΕΛΠΕ και Elpedison, το σχήμα Motor Oil και ΔΕΗ, και ο όμιλος Κοπελούζου, που προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Εκτός της Mytilineos, που έχει ηγετικό μερίδιο 45% στις εισαγωγές αερίου έναντι 30% της ΔΕΠΑ (στοιχεία Μαρτίου), και 49% στο LNG, οι υπόλοιποι ενεργειακοί όμιλοι αποσκοπούν στους τζίρους της χονδρεμπορίας της δημόσιας επιχείρησης.

Η επόμενη δεκαετία είναι του φυσικού αερίου, το οποίο θα είναι το κυρίαρχο καύσιμο στη μετάβαση προς τις καθαρότερες μορφές ενέργειας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More