LOADING

Type to search

NEWS Φυσικό Αέριο

ΥΑΦΑ Καβάλας: Δεσμευτικές προσφορές στο β’ τρίμηνο

Energy World
Share

Από τον περασμένο Νοέμβριο καταβάλλονται προσπάθειες από το ΤΑΙΠΕΔ ώστε να βγει από το αδιέξοδο η παραχώρηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη Ν. Καβάλα. Άλλωστε το πρότζεκτ έχει καταστεί εξαιρετικά επίκαιρο εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης που διανύουμε, καθώς αντίστοιχες αποθηκευτικές υποδομές ανά την Ευρώπη καλύπτουν τις ανάγκες των καταναλωτών και βοηθούν στο να συγκρατηθεί το ενεργειακό κόστος.

Πρόσφατα, μάλιστα το Ταμείο προχώρησε στην έκδοση των απαραίτητων κειμένων για την τελική φάση του διαγωνισμού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η πιθανότητα να οριστεί ημερομηνία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για το β’ τρίμηνο του έτους, ώστε στο μεσοδιάστημα που μεσολαβεί να έχει επιλυθεί και η ρυθμιστική εκκρεμότητα που υπάρχει. Συγκεκριμένα, από την πλευρά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας βρίσκονται σε εκκρεμότητα μια σειρά από ρυθμιστικές αποφάσεις καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμη ο αναγκαίος κανονισμός κοστολόγησης. Πληροφορίες θέλουν την Αρχή να αναμένει και κατευθύνσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χωρίς ωστόσο να παρατηρείται κάποια κινητικότητα.

Ωστόσο, το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το momentum που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση και η αναγκαιότητα για δημιουργία νέων αποθηκευτικών χώρων για φυσικό αέριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον διαγωνισμό που μετέχει η κοινοπραξία ΔΕΣΦΑ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Energean ακόμη δεν έχει ανοίξει το VDR.

Η αποθήκη αερίου προβλέπεται να δημιουργηθεί στο υπό εξάντληση κοίτασμα φυσικού αερίου της νότιας Καβάλας, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της υπολεκάνης Πρίνου-Καβάλας, σε θαλάσσιο βάθος 52 μέτρων στο Βόρειο Αιγαίο Πέλαγος, περίπου έξι χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Θάσου.

Η παραχώρηση θα αφορά σε χρονικό διάστημα έως και 50 έτη μετά την αδειοδότηση του έργου της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου («ΥΑΦΑ»). Η μετατροπή του υπόγειου φυσικού χώρου του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» σε ΥΑΦΑ θα πραγματοποιηθεί από τον παραχωρησιούχο εντός δεσμευτικής προθεσμίας, η οποία θα προσδιοριστεί στη σύμβαση παραχώρησης.

πηγή: energypress.gr

Tags:

You Might also Like