LOADING

Type to search

NEWS Φυσικό Αέριο

Σλοβακία: Απώλεια εκατομμυρίων απο το ρωσικό αέριο

Energy World
Share

Η Σλοβακία θα χάσει εκατομμύρια ευρώ εάν σταματήσει η διαμετακόμιση φυσικού αερίου. Ειδικότερα, εάν οι ηγέτες της ΕΕ αποφασίσουν να σταματήσουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η Σλοβακία θα μπορούσε να χάσει 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε μερίσματα και φόρους, σύμφωνα με μελέτη του ιδρύματος Finstat.

Είναι γεγονός ότι η Σλοβακία στην διάρκεια της ανεξαρτησίας της, επωφελήθηκε από το καθεστώς της ως χώρας διέλευσης, η οποία βρίσκεται τώρα σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ιδρύματος Finstat, από 40 έως 70 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μεταφέρονται ετησίως μέσω της Σλοβακίας. Το κράτος έχει 51% στον μεταφορέα φυσικού αερίου – Eustream.

Αυτό συνεπάγεται μια απώλεια εσόδων 300 εκατομμυρίων ευρώ γιατνης Eustream. Η εταιρεία μεταφέρει περισσότερο από το 90% του συνόλου του φυσικού αερίου, το οποίο δεν καταλήγει σε σλοβακικά εργοστάσια ή νοικοκυριά. Τα μερίσματα της Eustream ανέρχονται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ ετησίως, ο φόρος εισοδήματος σε άλλα 125 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο είναι ο ΦΠΑ που καταβάλλει η εταιρεία.

Το κράτος έχει επίσης μερίδιο σε άλλες ενεργειακές εταιρείες. Συνολικά τα έσοδα του κράτους από την ενέργεια ανέρχονται σε 400 με 600 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, εάν σταματήσει η μεταφορά φυσικού αερίου, μόνο το Eustream θα χτυπηθεί άμεσα.

πηγή: euractiv.gr

EG

Tags:

You Might also Like