LOADING

Type to search

NEWS ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Πώς η ενεργειακή κρίση αναβιώνει την καύση άνθρακα

Avatar
Share

Η ενεργειακή κρίση που «χτύπησε την πόρτα» της Ευρώπης ενίσχυσε αρχικά τις φιλοδοξίες για στροφή σε πιο πράσινες πηγές ενέργειας, αλλά προς το παρόν η επιστροφή στον άνθρακα αποδεικνύεται κρίσιμη για να μείνουν τα φώτα της Γηραιάς Ηπείρου αναμμένα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg για τη Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης καίει ορυκτά καύσιμα για ηλεκτρική ενέργεια με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια, ενώ είναι έτοιμη να γίνει μία από τις χώρες που θα αυξήσει τις εισαγωγές άνθρακα την επόμενη χρονιά. Μάλιστα, η ενίσχυση της εξάρτησής της από τον άνθρακα φαίνεται και από τους αριθμούς, σύμφωνα με τους οποίους, το τρίτο τρίμηνο του έτους αποτελούσε περισσότερο από το ένα τρίτο της ισχύος της χώρας – 13,3% περισσότερο από ένα χρόνο νωρίτερα – με τις εισαγωγές άνθρακα να αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω το 2023.

Σε επίπεδα ρεκόρ η κατανάλωση άνθρακα

Όπως τονίζεται, η κλίμακα της στροφής του άνθρακα στη Γερμανία είναι πολύ μεγάλη και άλλες χώρες ακολουθούν την ίδια διαδρομή. «Μόνο στη Γερμανία, με 10 γιγαβάτ, η αντιστροφή είναι σε σημαντική κλίμακα», ανέφερε σε έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA). Παράλληλα, ο ΙΕΑ τόνισε ότι η προσωρινή αναζωογόνηση των σταθμών άνθρακα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, θα έχει ως αποτέλεσμα την παγκόσμια κατανάλωση στο υψηλότερο επίπεδο, με περισσότερους από 8 δισεκατομμύρια τόνους.

«Η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα ιδανικά μέχρι το 2030 δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας. «Με φόντο την κατάσταση της κρίσης, το πιο σημαντικό είναι ότι καταφέραμε προφανώς να καταναλώσουμε σημαντικά λιγότερη ενέργεια το 2022, ειδικά φυσικό αέριο».

Η ζυγαριά

Η ιδιαίτερα ρυπογόνος —και σχετικά φθηνή— επιστροφή του άνθρακα αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες που γίνονται για να αποτραπεί το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος. Καταδεικνύει όμως και το πόσο εύθραυστοι είναι οι κλιματικοί στόχοι, ενόψει των ανησυχιών για την ενεργειακή ασφάλεια. Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν συμβιβασμό που γέρνει προς το οικονομικό σκέλος και  θα επιβαρύνει τη χάραξη ευρωπαϊκής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια.

Ελπίδα για τις ΑΠΕ

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ένα φωτεινό σημείο στην ανανέωση του ενεργειακού μείγματος της Ευρώπης μετά την απόφαση της Ρωσίας να περιορίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου είναι ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας διαδραματίζουν επίσης σημαντικότερο ρόλο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα αιολικά πάρκα του Ηνωμένου Βασιλείου παρήγαγαν ποσότητα ρεκόρ ηλεκτρικής ενέργειας φέτος, καθώς ο θυελλώδης καιρός και ο αυξανόμενος αριθμός ανεμογεννητριών αμβλύνουν τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου. Ακόμη και στη Γερμανία — όπου ο άνθρακας σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη σε σύγκριση με άλλες μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας — το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκε συνολικά, ενώ οι συμβατικές πηγές μειώθηκαν.

Η Ευρώπη θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από την καθαρή ενέργεια για να καλύψει το κενό που αφήνει το ρωσικό αέριο. Η ΕΕ πιέζει ώστε το 45% της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030 και στοχεύει η ήπειρος να είναι κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.

Προς το παρόν, ο ήπιος καιρός μειώνει την πίεση στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής, τα οποία καταπονήθηκαν νωρίτερα από το πρώτο κύμα κακοκαιρίας. Αν και αυτό μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για λευκά Χριστούγεννα σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης, αυξάνει ταυτόχρονα το γεγονός πως θα έχουμε λιγότερο εξαρτωμένες από τον άνθρακα γιορτές.

Πηγή: ot με πληροφορίες από Bloomberg

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *