LOADING

Type to search

NEWS ΚΑΥΣΙΜΑ

Οι 3+1 αλλαγές της κυβέρνησης για τις υψηλές τιμές πετρελαίου θέρμανσης

Avatar
Share

Με τις τιμές του «μαύρου χρυσού» να έχουν σκαρφαλώσει πάνω από 90 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2022 και τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες για το επόμενο χρονικό διάστημα, στο Γενικό Λογιστήριο επεξεργάζονται την απόφαση για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης. Βασική παράμετρος είναι οι διαθέσιμοι δημοσιονομικοί πόροι που θα κρίνουν φετινό πλαίσιο χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.

Oι αλλαγές που «έρχονται»

Σημαντικές αλλαγές σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται να υπάρξουν στο επίδομα θέρμανσης ενώ τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια εκτιμάται ότι θα παραμείνουν στο ίδιο ύψος με πέρυσι.

Αυτό που εξετάζεται είναι εάν θα εφαρμοστεί και την τρέχουσα περίοδο το μέτρο της οριζόντιας κρατικής επιδότησης του τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία ,το οποίο εφαρμόστηκε την περυσινή χρονιά ρίχνοντας τη λιανική τιμή πώλησης και κρατώντας χαμηλά τις τιμές στα πρατήρια.

Διαβάστε επίσης:

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δύσκολα θα δώσει η Κομισιόν την έγκριση για ένα μέτρο οριζόντιου χαρακτήρα. Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από το πώς θα αντιδράσει η παγκόσμια αγορά μετά τις ανακοινώσεις της Σαουδικής Αραβίας η οποία παρατείνει τη μονομερή μείωση παραγωγής πετρελαίου, και της Ρωσίας, η οποία επεκτείνει τις περικοπές εξαγωγών.

Επίσης εξετάζεται και το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης. 

Παράλληλα θα καταργηθεί το κίνητρο για μετατροπή του καυστήρα από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο καθώς η τιμή του αερίου έχει υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με πέρυσι.

Η περίοδος διάθεσης ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου και με τα σημερινά δεδομένα η εκτίμηση είναι ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατεθεί στο 1,50 ευρώ το λίτρο. « Στο πετρέλαιο θέρμανσης φέτος «μιλάμε για τιμές που σίγουρα θα είναι πάνω από 1,40-1,45 ευρώ το λίτρο. Ιδιαίτερα αυξημένη τιμή, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι, πάλι εν μέσω πολέμου και πάλι είχαμε αυξημένες τιμές στην ενέργεια, το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκίνησε από το 1,10 ευρώ με την οριζόντια επιδότηση» (σ.τ.σ. χωρίς αυτήν η τιμή διάθεσης στην έναρξη της περιόδου ήταν περίπου 1,35 ευρώ το λίτρο)» ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αττικής Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΣΑΠΕΚ) Νίκος Παπαγεωργίου.

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα σε 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά

Τη χειμερινή σεζόν 2022-2023 το επίδομα χορηγήθηκε σε 1,3 εκατ. νοικοκυριά με το συνολικό κόστος για το δημόσιο να φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. ευρώ που διατέθηκε την χειμερινή περίοδο (2021-2022).

Το ύψος του επιδόματος είχε ανέλθει σε 100 ευρώ έως 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο ενώ για νέους δικαιούχους και όσους γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο το επίδομα έφθανε έως και 1.600 ευρώ.

 Ίσχυσαν τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Εισοδηματικά: Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, πραγματικό και τεκμαρτό, έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται έως 27.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
  • Περιουσιακά: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ για τους άγαμους, και 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Tags:

You Might also Like