LOADING

Type to search

NEWS ΥΔΡΟΓΟΝΟ

ΟΗΕ: Προειδοποιεί ότι το 2023 έως το 2027 θα είναι η θερμότερη περίοδος όλων των εποχών

Avatar
Share

Η περίοδος 2023-2027, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι θερμότερη πενταετία που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με πρόσφατη προειδοποίηση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), κυρίως λόγω των επιπτώσεων του φαινομένου του θερμοκηπίου και του μετεωρολογικού φαινομένου Ελ Νίνιο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό του ΟΗΕ (WMO), οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αναμένεται να υπερβούν τους ήδη υψηλούς στόχους που έχουν τεθεί στις συμφωνίες του Παρισιού για το κλίμα, με πιθανότητα πάνω από 60% να συμβεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

«Υπάρχει 98% πιθανότητα τουλάχιστον ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια, και η πενταετής περίοδος στο σύνολό της, να είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί», ανέφερε ο WMO.

Εάν είναι ακριβές, αυτό θα ξεπεράσει την προηγούμενη περίοδο 2015 έως 2022, η οποία ήταν η πιο ζεστή οκταετία που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ενδεικτικά, η συμφωνία του Παρισιού του 2015 είδε χώρες σε όλο τον κόσμο να συμφωνούν να περιορίσουν τις θερμοκρασίες υπερθέρμανσης του πλανήτη σε μέγιστο 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα μέσα επίπεδα θερμοκρασίας που μετρήθηκαν μεταξύ 1850 και 1900.

Το 2022, ωστόσο, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία καταγράφηκε ως 1,15 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο 1850 έως 1900 και ο WMO δήλωσε ότι υπήρχε 66% πιθανότητα η ετήσια μέση θερμοκρασία του πλανήτη να ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο τα επόμενα πέντε χρόνια.

To φαινόμενο Ελ Νίνιο

Το δεύτερο, κρίσιμο μέρος είναι η πιθανή εμφάνιση του Ελ Νίνιο, ενός καιρικού φαινομένου με παγκόσμιες επιπτώσεις.

«Ένα ολοένα και αυξανόμενο Ελ Νίνιο αναμένεται να αναπτυχθεί τους επόμενους μήνες και αυτό σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, που προκαλείται από το ανθρώπινο στοιχείο θα ωθήσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες σε αχαρτογράφητα εδάφη», δήλωσε ο Petteri Taalas, επικεφαλής του οργανισμού WMO.

«Αυτό θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην υγεία, την επισιτιστική ασφάλεια, τη διαχείριση των υδάτων και το περιβάλλον. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτό, το Ελ Νίνιο είναι ένα καιρικό φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας και ειδικότερα σε κάποια μέρη. Εμφανίζεται ακανόνιστα κάθε δύο έως επτά χρόνια και μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες ή περισσότερο. Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας επηρεάζει τα παγκόσμια καιρικά πρότυπα, οδηγώντας σε αλλαγές στις βροχοπτώσεις, τη θερμοκρασία και τις καταιγίδες παγκοσμίως, επηρεάζοντας τη γεωργία, τους υδάτινους πόρους, τα οικοσυστήματα και τις οικονομίες.

Τα τελευταία τρία χρόνια ο κόσμος βιώνει το αντίθετο φαινόμενο, το  La Niña που έχει περιορίσει την υπερθέρμανση σε κάποιο βαθμό. Αλλά η επιπλέον θερμότητα που θα φέρει το Ελ Νίνιο στην επιφάνεια του Ειρηνικού πιθανότατα θα ωθήσει την παγκόσμια θερμοκρασία σε νέο υψηλό το επόμενο έτος.

Το 2023, οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι υψηλότερες από τον μέσο όρο μεταξύ 1991 και 2020 στις περισσότερες περιοχές, εκτός από την Αλάσκα, τη Νότια Αφρική, τη Νότια Ασία και ορισμένα μέρη της Αυστραλίας. Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένες περιοχές του Νότιου Ειρηνικού Ωκεανού ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ψυχρότερες συνθήκες.

Πηγή: sea.mashable.com

ΔΚ

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *