LOADING

Type to search

NEWS ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Φυσικό Αέριο

Κ. Μητσοτάκης: Βασικός στόχος της Ελλάδας η μεγιστοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας

Energy World
Share

Η μεγιστοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας στην νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ευρώπη γενικότερα, είναι ο βασικός στόχος της Ελλάδας η οποία προωθεί σχέδια διαφοροποίησης τόσο των πηγών ενέργειας όσο και των οδεύσεων.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντησή του απόψε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατά την οποία οι δυο ηγέτες επιβεβαίωσαν ακόμα μία φορά, τις άριστες σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας και συζήτησαν τις προτεραιότητες σε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής.

«Εμείς φιλοδοξούμε να καταστούμε ένας αξιόπιστος ενεργειακός κόμβος προωθώντας σχέδια διαφοροποίησης τόσο των πηγών ενέργειας όσο και των οδεύσεων. Υποστηρίζουμε ενεργά τον διασυνδετήριο αγωγό Βουλγαρίας-Σερβίας, τη σύνδεσή του με τον ΤΑΡ, μέσω του αγωγού Ελλάδος-Βουλγαρίας ο οποίος εκτιμώ ότι θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Και φυσικά η θέση της Ελλάδος και ειδικά η θέση της Αλεξανδρούπολης, ως μία πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι κάτι το οποίο ενδιαφέρει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά συνολικά την νοτιοανατολική Ευρώπη, την Βουλγαρία, τη Σερβία και τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων».

Οι δυο ηγέτες δήλωσαν την επιθυμία τους για ενδυνάμωση και ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου, των υποδομών, των μεταφορών και της ενέργειας, όπου υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές και για τις δύο χώρες.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Βούτσιτς συμφώνησαν ακόμη στην σύγκληση του αναβληθέντος λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας, Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας με την πρώτη ευκαιρία, επιβεβαιώνοντας την προσήλωσή τους στην πλήρη αξιοποίηση αυτού του σχήματος συνεργασίας. Επίσης ο κ.Μητσοτάκης επανέλαβε στον κ. Βούτσιτς την σταθερή και έμπρακτη υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελεί εγγύηση ευημερίας, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Στη συνάντηση τέθηκε επίσης και το θέμα του Διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας, τον οποίο η Αθήνα υποστηρίζει με στόχο την εξεύρεση λύσης που θα εμπεδώσει τη σταθερότητα και θα άρει τα εμπόδια του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως η κατάσταση στην Ουκρανία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε το ειδικό ενδιαφέρον της χώρας μας για τις εξελίξεις, λόγω της παρουσίας πολυάριθμης ελληνικής κοινότητας στην Ουκρανία και υπογράμμισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης και αναζήτησης λύσης με διπλωματικά και πολιτικά μέσα, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και των εν ισχύι διεθνών συμφωνιών.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Βούτσιτς και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και την επάνοδο της Τουρκίας σε επιθετική ρητορική και προκλητικές ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και για τη σταθερή προσήλωση της χώρας μας στον καλή τη πίστει διάλογο με την ‘Αγκυρα, στη βάση της διεθνούς νομιμότητας.

Τέλος, ευχαρίστησε τον κ. Βούτσιτς για την σταθερή υποστήριξη στις προσπάθειες τερματισμού της παράνομης τουρκικής κατοχής στην Κύπρο με την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ.

πηγή: tovima.gr

_

ΑΚ

Tags:

You Might also Like