LOADING

Type to search

HYDROGEN NEWS

Κλιματική Αλλαγή: Η νότια Ευρώπη προετοιμάζεται για καλοκαίρι ξηρασίας

Avatar
Share

Η νότια Ευρώπη προετοιμάζεται για ένα καλοκαίρι έντονης ξηρασίας, με ορισμένες περιοχές να υποφέρουν ήδη από έλλειψη νερού και τους αγρότες να αναμένουν τις χειρότερες αποδόσεις τους εδώ και δεκαετίες.

Καθώς η κλιματική αλλαγή κάνει την περιοχή θερμότερη και ξηρότερη, χρόνια συνεχόμενης ξηρασίας έχουν εξαντλήσει τα αποθέματα υπόγειων υδάτων. Τα εδάφη έχουν στεγνώσει στην Ισπανία, τη νότια Γαλλία και την Ιταλία. Η χαμηλή στάθμη των ποταμών και των ταμιευτήρων απειλεί την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας αυτό το καλοκαίρι.

Διαβάστε επίσης:

Με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν το καλοκαίρι, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η Ευρώπη βρίσκεται καθοδόν για ένα ακόμη βάναυσο καλοκαίρι, μετά τις ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν πέρυσι – οι οποίες τροφοδότησαν μια ξηρασία που οι ερευνητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπαν ότι ήταν η χειρότερη εδώ και τουλάχιστον 500 χρόνια.

Μέχρι στιγμής φέτος, η κατάσταση είναι πιο σοβαρή στην Ισπανία.

«Η κατάσταση της ξηρασίας πρόκειται να επιδεινωθεί αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε ο Jorge Olcina, καθηγητής γεωγραφικής ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο του Αλικάντε της Ισπανίας.

Υπάρχει μικρή πιθανότητα σε αυτό το σημείο, κάποιες βροχοπτώσεις να προσφέρουν λύση στο πρόβλημα. «Αυτή την εποχή του έτους, το μόνο πράγμα που μπορούμε να περιμένουμε είναι τυπικές τοπικές καταιγίδες, οι οποίες δεν πρόκειται να λύσουν το έλλειμμα βροχοπτώσεων», δήλωσε ο Olcina.

Ζητώντας επείγουσα βοήθεια από την ΕΕ, ο υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας Luis Planas προειδοποίησε ότι «η κατάσταση που προκύπτει από αυτή την ξηρασία είναι τέτοιου μεγέθους που οι συνέπειές της δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με εθνικούς πόρους», σύμφωνα με επιστολή της 24ης Απριλίου που εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) και είδε το Reuters.

Τάση της κλιματικής αλλαγής

Η Νότια Ευρώπη δεν είναι η μόνη που πλήττεται από σοβαρή έλλειψη νερού φέτος. Το Κέρας της Αφρικής υπομένει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών, ενώ μια ιστορική ξηρασία στην Αργεντινή έχει πλήξει τις καλλιέργειες σόγιας και καλαμποκιού.

Η συχνότερη και σοβαρότερη ξηρασία στην περιοχή της Μεσογείου – όπου η μέση θερμοκρασία είναι τώρα 1,5 βαθμό Κελσίου υψηλότερη από ό, τι πριν από 150 χρόνια – είναι σύμφωνη με τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες έχουν προβλέψει ότι η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει την περιοχή.

Παρά τις μακροχρόνιες αυτές προβλέψεις, η προετοιμασία καθυστερεί. Πολλές αγροτικές περιοχές δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει μεθόδους εξοικονόμησης νερού, όπως άρδευση ακριβείας ή να στραφούν σε πιο ανθεκτικές στην ξηρασία καλλιέργειες, όπως τα ηλιοτρόπια.

«Οι κυβερνήσεις καθυστερούν. Οι εταιρείες καθυστερούν», δήλωσε ο Robert Vautard, επιστήμονας του κλίματος και διευθυντής του Ινστιτούτου Pierre-Simon Laplace της Γαλλίας. «Ορισμένες εταιρείες δεν σκέφτονται καν να αλλάξουν το μοντέλο της κατανάλωσής τους, απλώς προσπαθούν να βρουν κάποιες θαυματουργές τεχνολογίες που θα έφερναν νερό».

Διαβάστε επίσης:

Η Γαλλία βγαίνει από τον ξηρότερο χειμώνα της από το 1959, με τις προειδοποιήσεις «κρίσης» ξηρασίας να έχουν ήδη ενεργοποιηθεί σε τέσσερις νομάρχες, περιορίζοντας τις αντλήσεις υδάτων χωρίς προτεραιότητα – συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας, σύμφωνα με τον κυβερνητικό ιστότοπο Propluvia.

Η Πορτογαλία, επίσης, βιώνει μια πρόωρη άφιξη ξηρασίας. Περίπου το 90% της ηπειρωτικής χώρας υποφέρει από ξηρασία, με σοβαρή ξηρασία που πλήττει το ένα πέμπτο της χώρας – σχεδόν πέντε φορές την περιοχή που αναφέρθηκε ένα χρόνο νωρίτερα.

Στην Ισπανία, η οποία είδε λιγότερο από το ήμισυ της μέσης βροχόπτωσης μέχρι τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, χιλιάδες άνθρωποι βασίζονται στις παραδόσεις φορτηγών για πόσιμο νερό, ενώ περιοχές όπως η Καταλονία έχουν επιβάλει περιορισμούς στο νερό. Χαρακτηριστικά, ορισμένοι αγρότες έχουν ήδη αναφέρει απώλειες καλλιεργειών έως και 80%.

Με τους ταμιευτήρες της να βρίσκονται κατά μέσο όρο στο 50% της χωρητικότητάς της, η χώρα την περασμένη εβδομάδα διέθεσε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Εξακολουθεί να αναμένει απάντηση από την Επιτροπή σχετικά με το αίτημά της για κινητοποίηση ταμείου κρίσης ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό γεωργικών επιδοτήσεων του μπλοκ.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

«Η σοβαρή ξηρασία στη Νότια Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, όχι μόνο για τους αγρότες εκεί, αλλά και επειδή αυτό μπορεί να ωθήσει προς τα πάνω τις ήδη πολύ υψηλές τιμές καταναλωτή εάν η παραγωγή της ΕΕ είναι σημαντικά χαμηλότερη», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Miriam Garcia Ferrer.

Πηγή: euractiv.com

ΔΚ

Tags:

You Might also Like