LOADING

Type to search

NEWS RENEWABLES

Κίνα: Φιλόδοξο σχέδιο για ανεμογεννήτριες στο Θιβέτ – Πολλά τα εμπόδια

Energy World
Share

Δυναμικό αιολικής ενέργειας που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία αθροιστικά με «πράσινη» ενέργεια, έχουν εντοπίσει οι αρχές της Κίνας στο οροπέδιο του Θιβέτ, στα Ιμαλάια.

Η περιοχή διαθέτει αρκετές τοποθεσίες με ισχυρό και σταθερό άνεμο, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραγωγή 600 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ανεμογεννητριών. Άλλα 420 γιγαβάτ θα μπορούσαν να παραχθούν από άλλα σημεία του οροπεδίου.

Εμπόδια
Όμως, όπως σχολιάζει το Bloomberg, το ότι το αιολικό δυναμικό υπάρχει δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα καταστεί εφικτή η αξιοποίησή του. Οι κακοί δρόμοι θα καταστήσουν δύσκολη τη μεταφορά του εξοπλισμού, ο «λεπτός» αέρας (λόγω του υψομέτρου) μπορεί να καταστήσει τις ανεμογεννήτριες λιγότερο αποδοτικές, ενώ θα είναι δαπανηρή η κατασκευή των ηλεκτρικών γραμμών που απαιτούνται για τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας στις πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Το Θιβέτ διαθέτει μόλις 4,8 γιγαβάτ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος, το χαμηλότερο στη χώρα, με μόλις 30 μεγαβάτ ανεμογεννήτριες, σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου Ηλεκτρισμού της Κίνας.

Αισιοδοξία
Ωστόσο, τα εντυπωσιακά ευρήματα όσον αφορά το αιολικό δυναμικό έρχονται σε μια περίοδο γενικευμένης αισιοδοξίας στην κινεζική αιολική βιομηχανία, η οποία έχει καταφέρει να μειώσει τις τιμές σε επίπεδα ρεκόρ την ώρα που το κόστος αυξάνεται σε κάθε άλλη μορφή παραγωγής ενέργειας, από τον άνθρακα μέχρι το φυσικό αέριο και την ηλιακή ενέργεια.

πηγή: ot.gr

EG

Tags:

You Might also Like