LOADING

Type to search

NEWS ΚΑΥΣΙΜΑ Φυσικό Αέριο

Ισπανία: Εξάρτηση όλο και περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο

Avatar
Share

Η Ισπανία βασίζεται όλο και περισσότερο στο ρωσικό φυσικό αέριο, παρόλο που οι συνολικές εισαγωγές της μειώνονται, όπως έδειξαν κυβερνητικά στοιχεία την Παρασκευή.

Οι εισαγωγές της Ισπανίας από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 65% τον Ιούλιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο, ενώ η χώρα εισήγαγε 14% λιγότερο φυσικό αέριο κατά τη διάρκεια του μήνα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της το Cores, ένας βραχίονας του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου επί του συνόλου των εισαγωγών -η Ισπανία βασίζεται εξ ολοκλήρου στο ξένο φυσικό αέριο- αυξήθηκε στο 28% τον Ιούλιο από 14,5% τον ίδιο μήνα το 2022.

Η Ρωσία έχει γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής της Ισπανίας μετά την Αλγερία, η οποία διοχετεύει φυσικό αέριο στην Ισπανία μέσω αγωγού που διασχίζει τη Μεσόγειο. Οι εισαγωγές από τις κύριες εξαγωγικές χώρες, όπως η Νιγηρία, η Νορβηγία, το Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, μειώθηκαν τον Ιούλιο.

Τους πρώτους επτά μήνες του έτους, οι ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 70%, αντιπροσωπεύοντας το 21% των συνολικών εισαγωγών, καθώς η Ισπανία έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης της Ρωσίας.

Διαβάστε επίσης:

Η Ισπανία δεν είναι ο μόνος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τον επίσημο στόχο του μπλοκ να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μέσα σε λίγα χρόνια.

Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο, οι χώρες της ΕΕ εισήγαγαν περίπου 40% περισσότερο LNG από τη Ρωσία σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021, πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως έδειξε την περασμένη εβδομάδα μια ανάλυση που έγινε από ακτιβιστές.

Οι συνολικές εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου έχουν βυθιστεί από πέρυσι, αφότου η Ρωσία έκοψε τις ροές προς την Ευρώπη ως απάντηση στις σαρωτικές δυτικές κυρώσεις στην οικονομία της και σε μια έκρηξη στους υποθαλάσσιους αγωγούς Nord Stream.

Πρόσφατα στις Βρυξέλλες, η υπουργός Ενέργειας Τερέζα Ριμπέρα από την Ισπανία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει σχέδιο απαγόρευσης των ρωσικών εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα, καθώς μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε εκτίναξη των τιμών που θα μπορούσε να παραλύσει την οικονομία της ΕΕ.

Πηγή:  euractiv.com

ΔΚ

Tags:

You Might also Like