LOADING

Type to search

Featured NEWS ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

ΙΕΑ: Τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει στον ενεργειακό τομέα

Energy World
Share

Τον κώδωνα του κινδύνου ότι η ενεργειακή κρίση, που προκαλεί σημαντικές ελλείψεις και έχει εκτινάξει τις τιμές, μπορεί να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο κρούει ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

«Ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ μια τόσο μεγάλη ενεργειακή κρίση ως προς το βάθος και την πολυπλοκότητά της», δήλωσε την Τρίτη ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA, Φατίχ Μπιρόλ, σε παγκόσμιο ενεργειακό φόρουμ στο Σίδνεϊ. «Μπορεί να μην έχουμε δει ακόμα το χειρότερο – αυτό επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο».

Παγκόσμια αναταραχή

Όπως αναφέρει το Bloomberg, o Μπιρόλ τόνισε ότι ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα βρίσκεται σε αναταραχή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Οι αυξανόμενες τιμές εκτινάσσουν το κόστος πλήρωσης δεξαμενών αερίου, θέρμανσης κατοικιών και ηλεκτροδότησης της βιομηχανίας σε όλο τον κόσμο, ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ο επικεφαλής της ΙΕΑ, υποστήριξε ότι όπως οι πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970, που έδωσαν ώθηση στην πυρηνική ενέργεια, ο κόσμος μπορεί να δει ένα άλμα στις ενεργειακές πολιτικές που επιταχύνουν τη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια και πρόσθεσε ότι, η ασφάλεια των προμηθειών πετρελαίου και φυσικού αερίου θα συνεχίσει να αποτελεί πρόκληση για την Ευρώπη, αλλά και για άλλες περιοχές.

«Αυτός ο χειμώνας στην Ευρώπη θα είναι πολύ, πολύ δύσκολος», είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό είναι μια μεγάλη ανησυχία και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία».

Υπογράμμισε επίσης ότι κατά τη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια, η εξάρτηση από την Κίνα έχει γίνει «κάτι που όλοι πρέπει να σκεφτούμε από την άποψη της ενεργειακής ασφάλειας», σημειώνοντας ότι το Πεκίνο ελέγχει περίπου το 80% της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού ηλιακής ενέργειας, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί στο 95% έως το 2025.

Πηγή: ot

ΓΒ

Tags:

You Might also Like