LOADING

Type to search

NEWS Φυσικό Αέριο

Η σλοβακική Slovnaft προειδοποιεί για έλλειψη καυσίμων στην Κεντρική Ευρώπη

Energy World
Share

Το σλοβακικό διυλιστήριο πετρελαίου Slovnaft δεν είναι ικανοποιημένο με την εξαίρεση από το εμπάργκο πετρελαίου και προειδοποιεί ότι μετά από οκτώ μήνες δεν μπορεί να εγγυηθεί την προμήθεια καυσίμων στους παραδοσιακούς εξαγωγικούς προορισμούς του στην Κεντρική Ευρώπη.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου με τριετή εξαίρεση για το πετρέλαιο που έρχεται μέσω του αγωγού Druzhba. Αυτός ήταν ένας όρος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ουγγαρία χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί λόγω της μεγάλης εξάρτησης. Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιήθηκε για τη Σλοβακία από τον υπουργό Οικονομίας της Ρίτσαρντ Σούλικ (SaS).

Η τριετής εξαίρεση υφίσταται, ωστόσο, μόνο στη θεωρία. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όταν δημοσιεύθηκε το πλήρες κείμενο του εμπάργκο, αποδείχθηκε ότι παρόλο που η Slovnaft μαζί με τη MOL μπορούν να συνεχίσουν να διυλίζουν ρωσικό πετρέλαιο, δεν μπορούν να το εξάγουν σε άλλα κράτη μέλη μετά από μια οκτάμηνη μεταβατική περίοδο που λήγει τον Φεβρουάριο του 2023. Οι εξαγωγές προς την Τσεχία μπορούν να συνεχιστούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023.

Αυτό σημαίνει ότι αν η Slovnaft θέλει να λειτουργεί με πλήρη δυναμικότητα, από το επόμενο έτος δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να εισάγει το πετρέλαιό της από άλλες χώρες. Σύμφωνα με την ηγεσία της εταιρείας, αυτό θα έχει ριζικά αρνητικές επιπτώσεις στον εφοδιασμό με καύσιμα στην περιοχή.

«Δεν θα είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε τον εφοδιασμό της αγοράς στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης. Η τρέχουσα διατύπωση των κυρώσεων δεν θα μας επιτρέψει να εξάγουμε βασικά προϊόντα στις παραδοσιακές μας αγορές, όπως η Τσεχική Δημοκρατία, η Αυστρία και η Πολωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Slovnaft Άντον Μολνάρ.

«Η τρέχουσα πρόταση κυρώσεων δεν παρέχει στη Slovnaft το αρχικά ζητούμενο τριετές χρονικό πλαίσιο για να προβεί σε τεχνολογικές προσαρμογές και υλικοτεχνική υποστήριξη για την εισαγωγή και την επεξεργασία εναλλακτικού αργού πετρελαίου. Δεν γνωρίζουμε τους λόγους για την αλλαγή της τριετούς περιόδου σε οκτώ μήνες», πρόσθεσε ο Μολνάρ.

Εν τω μεταξύ, αρχίζουν οι διαδηλώσεις στην Πολωνία, καθώς οι τιμές των καυσίμων φτάνουν σε ιστορικά ύψη και οι ειδικοί προβλέπουν περαιτέρω άνοδο λόγω του εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ στη Ρωσία, αναφέρουν τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης.

Οι τιμές των καυσίμων στην Πολωνία αντέδρασαν στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις συνέπειές της, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο του 21ου αιώνα. Την Κυριακή (5 Ιουνίου), η πιο διαδεδομένη βενζίνη PB95 κόστιζε, κατά μέσο όρο, 7,62 ζλότυ το λίτρο (1,66 ευρώ). Πριν από το 2022, το προηγούμενο ρεκόρ από το 2012 ήταν περίπου 5,80 ζλότυ (1,26 ευρώ).

πηγή: euractiv

EG

Tags:

You Might also Like