LOADING

Type to search

NEWS Φυσικό Αέριο

“Η Βουλγαρία δεν θα διαπραγματευτεί ποτέ ξανά με την Gazprom” δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός

Energy World
Share

«Η Βουλγαρία δεν θα διαπραγματευτεί ποτέ ξανά με την Gazprom για προμήθειες», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Άσεν Βασίλιεφ στο κοινοβούλιο στις 2 Ιουνίου, όταν ρωτήθηκε από μέλος του φιλορωσικού εθνικιστικού κόμματος Vazrazhdane πότε η κυβέρνηση θα ξαναρχίσει τις συνομιλίες με τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός απάντησε ότι η σύμβαση της Βουλγαρίας με την Gazprom, η οποία λήγει στο τέλος του έτους, δεν έχει καταγγελθεί από τη Βουλγαρία και ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου έχουν ανασταλεί μονομερώς από τη Ρωσία.

Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Bulgargaz εξακολουθεί να υπενθυμίζει τακτικά στη Gazprom ότι η ρωσική εταιρεία δεν εκπληρώνει τις συμβάσεις της με τη Βουλγαρία, οι οποίες λήγουν στο τέλος του τρέχοντος έτους.

«Αν υπογράψουμε τώρα μια σύμβαση με τη Gazprom και σταματήσουν το αέριο τον Φεβρουάριο, θα μείνουμε χωρίς αέριο για τη βιομηχανία και χωρίς θέρμανση για τους ανθρώπους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Υπενθύμισε επίσης ότι η Ρωσία αναστέλλει την προμήθεια φυσικού αερίου με αξιώσεις πληρωμής σε ρούβλια μόνο για χώρες με χαμηλή κατανάλωση και συμβάσεις που λήγουν πρόσφατα.

Η Βουλγαρία και η Πολωνία ήταν τα δύο πρώτα κράτη μέλη της ΕΕ στα οποία η Gazprom διέκοψε τις προμήθειες στις 27 Απριλίου επειδή αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια. Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, επιμένει επίσης ότι πρέπει να διεξαχθούν συνομιλίες με τη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου για την αποκατάσταση των προμηθειών. Αυτό δεν οδηγεί σε εντάσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό, επειδή το «Συνεχίζοντας την Αλλαγή» έχει ηγετικό ρόλο στα θέματα φυσικού αερίου.

«Όταν κάποιος σταματάει το φυσικό αέριο, παρόλο που πληρώνεις και εκπληρώνεις το συμβόλαιό σου, δεν μπορείς να βασίζεσαι στο ίδιο πρόσωπο ότι δεν θα σταματήσει το φυσικό αέριο όταν βρίσκεσαι σε δύσκολη κατάσταση. Έχουμε έναν αναξιόπιστο εταίρο, αποδεδειγμένα αναξιόπιστο», δήλωσε ο Βούλγαρος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασε την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι οι Ρώσοι δέχονται πληρωμές σε ευρώ και δολάρια σε ορισμένες χώρες και όχι σε άλλες. Παρά τα προβλήματα με την Gazprom, η τιμή του φυσικού αερίου στη Βουλγαρία μειώθηκε πράγματι κατά 13% τον Ιούνιο.

Η νέα τιμή θα είναι 71,5 ευρώ ανά MWh. Μέχρι τώρα, το μίγμα φυσικού αερίου πωλούνταν στη Βουλγαρία προς 82 ευρώ ανά MWh. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή από τις συμφωνίες του κορυφαίου ευρωπαϊκού κόμβου TTF στην Ολλανδία. Αυτό επαναφέρει την τιμή του καυσίμου σε ελαφρώς χαμηλότερες τιμές από ό,τι τον Απρίλιο, όταν το 90% του φυσικού αερίου προερχόταν από τη Ρωσία. Τότε, το μίγμα φυσικού αερίου για τη Βουλγαρία κόστιζε 72 ευρώ ανά MWh. Ο λόγος της μείωσης είναι η προμήθεια αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Από την 1η Ιουλίου, η Βουλγαρία θα αρχίσει να λαμβάνει πλήρη προμήθεια αζέρικου φυσικού αερίου, γεγονός που πιθανότατα θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.

πηγή: euractiv

EG

Tags:

You Might also Like