LOADING

Type to search

NEWS Φυσικό Αέριο

Ελλάδα και «νότιοι» θα πιέσουν για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας

Energy World
Share

Οι αρχηγοί κυβερνήσεων της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συναίνεση την Παρασκευή σε μια μίνι «μεσογειακή σύνοδο κορυφής» στη Ρώμη σχετικά με την ανάγκη μεταρρύθμισης των ενεργειακών αγορών στην Ευρώπη και τη μείωση των τιμών ενέργειας για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, δήλωσαν επίσημες πηγές στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα είναι η ενέργεια και ο συντονισμός μιας ενιαίας θέσης ενόψει του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, δήλωσαν την Πέμπτη ιταλικές κυβερνητικές πηγές.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, θα συναντηθεί με τους ομολόγους του από την Ιταλία, Μάριο Ντράγκι, και την Πορτογαλία, Αντόνιο Κόστα, ενώ ο Έλληνας Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω του ότι βρέθηκε θετικός στο COVID-19, επιβεβαίωσαν οι πηγές.

Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία θα είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη.

Οι τέσσερις χώρες σκοπεύουν να θέσουν βασικούς στόχους για την ανάληψη επείγουσας δράσης από την ΕΕ, δεδομένης της επισφαλούς κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι μεταφορές, η γεωργία και άλλοι τομείς λόγω της απότομης αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων.

«Το σχέδιο της Ιταλίας βασίζεται σε τρία στοιχεία: τον καθορισμό μιας μέγιστης τιμής για το φυσικό αέριο, την εφαρμογή ενός κοινού συστήματος αποθήκευσης και την υλοποίηση (ενεργειακών) αγορών σε επίπεδο ΕΕ», δήλωσαν πηγές της ιταλικής κυβέρνησης.

Η Ιταλία εξαρτάται σχεδόν πλήρως από το φυσικό αέριο: Η Ρώμη εισάγει το 90% των ετήσιων προμηθειών της και το 45% αυτού προέρχεται από τη Ρωσία, γι’ αυτό και η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της επιβολής ενός «ανώτατου ορίου» στην τιμή.

Ο Ντράγκι τάσσεται επίσης υπέρ της δημιουργίας κοινών συστημάτων αποθήκευσης και της κοινής αγοράς φυσικού αερίου από την ΕΕ, κάτι που θα σήμαινε μεγαλύτερη συμβατική ισχύ σε αντίθεση με τις αγορές ανά χώρα και χαμηλότερες τιμές.

Ο Σάντσεθ συμφωνεί με τον Ιταλό ομόλογό του για την ανάγκη θέσπισης ανώτατου ορίου στις τιμές της ενέργειας και κεντρικών αγορών, ενώ τάσσεται επίσης υπέρ της αποσύνδεσης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου, της επιτάχυνσης της στρατηγικής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και της ενθάρρυνσης των διασυνδέσεων φυσικού αερίου της Ισπανίας για την παροχή ασφάλειας και αυτονομίας στην ΕΕ.

Η συνάντηση στη Ρώμη αποτελεί μέρος της περιοδείας του Σάντσεθ σε διάφορες χώρες της ΕΕ ενόψει του Συμβουλίου της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

Τη Δευτέρα ο Ισπανός πρωθυπουργός συναντήθηκε στη Μαδρίτη με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, και στη Μπρατισλάβα με τον Έντουαρτ Χέγκερ της Σλοβακίας. Σχεδιάζει επίσης να ταξιδέψει στη Ρουμανία, τη Γερμανία και την Ιρλανδία τις επόμενες ημέρες.

πηγή: euractiv.gr

EG

Tags:

You Might also Like