LOADING

Type to search

NEWS ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ

Για πρώτη φορά τα αιολικά άφησαν πίσω τους το φυσικό αέριο στην παραγωγή ρεύματος

Avatar
Share

Η παραγωγή αιολικής ενέργειας άφησε πίσω τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη για πρώτη φορά πέρυσι, ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα υπέστη σημαντική μείωση, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί μείωση στις εκπομπές άνθρακα στην περιοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία της δεξαμενής σκέψης Ember.

Η Ευρώπη επενδύει όλο και περισσότερο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, στο πλαίσιο των προσπαθειών να μειώσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά καύσιμα και να προχωρήσει προς την επίτευξη του κλιματικού στόχου της για μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Σύμφωνα με το Reuters, η παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα μειώθηκε κατά 19% σε ετήσια βάση το 2023, με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο να μειώνεται κατά 15% και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα κατά 26%, σύμφωνα με την έκθεση της Ember. Παράλληλα, η αιολική ενέργεια αυξήθηκε κατά 13%, φτάνοντας να αντιπροσωπεύει το 18% του συνολικού μίγματος ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης.

Προς Κατάργηση του Άνθρακα: Η Ευρώπη Προχωρά Σταδιακά προς Περικοπή των Εκπομπών

Σύμφωνα με δηλώσεις του Dave Jones, επικεφαλής της κλιματικής ομάδας σκέψης Ember, η Ευρώπη βρίσκεται σε μια πορεία προς τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα. Οι εκπομπές αναμένεται να συνεχίσουν την πορεία μείωσής τους, καθώς η παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα μειώνεται και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η πυρηνική παραγωγή αυξάνονται.

Η έκθεση δείχνει ότι η μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πυρηνικής παραγωγής οδήγησαν σε μείωση των εκπομπών CO2 κατά 19% από τον τομέα της ενέργειας.

Το φυσικό αέριο παρήγαγε περίπου το 17% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης το 2023, ενώ ο άνθρακας συνέβαλε ελαφρώς περισσότερο από το 12%, σύμφωνα με τα δεδομένα. Η πυρηνική ενέργεια αντιπροσώπευε σχεδόν το 23% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η ηλιακή ενέργεια συνέβαλε με το 9%.

Συνολικά, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάλυπταν το ποσοστό ρεκόρ του 44% της ενεργειακής κατανάλωσης το 2023.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 3,4% το 2023, λόγω της πτώσης της βιομηχανικής κατανάλωσης και των ήπιων καιρικών συνθηκών. Ωστόσο, ο Jones εκτίμησε ότι αυτή η τάση αναμένεται να αντιστραφεί φέτος, καθώς περισσότερα προϊόντα, όπως η θέρμανση και τα οχήματα, θα τροφοδοτούνται από ηλεκτρισμό.

Ο Jones τόνισε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτήν την αύξηση της ζήτησης, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους περικοπής εκπομπών.

Tags:

You Might also Like