LOADING

Type to search

NEWS ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Βασιλείου (ΔΕΠΑ): Λεπτή η γραμμή ανάμεσα στο hub και το isolated island – Ανάγκη αύξησης ρευστότητας στην αγορά ενέργειας

Avatar
Share

Για τη ρευστότητα στην αγορά ενέργειας και τη σημασία ρεαλιστικού σχεδιασμού για το μέλλον μίλησε ο Χρήστος Βασιλείου, Επικεφαλής Διεύθυνσης Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΔΕΠΑ Εμπορίας στο 5ο Power & Gas Forum που διοργανώνει το energypress σήμερα 28 και αύριο 29 Μαρτίου 2024 στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens,

Κατά τον κ. Βασιλείου, η αγορά ενέργειας στη χώρα μας έχει αλλάξει το τελευταίο χρονικό διάστημα προς το καλύτερο, όμως το ερώτημα είναι τί γίνεται από εδώ και πέρα, καθώς παράλληλα με τις εξελίξεις στην Ελλάδα, κινούνται πολύ γρήγορα και οι χώρες γύρω από αυτή.

Το στέλεχος έθιξε το κομμάτι της ρευστότητας και το πλεόνασμα ενέργειας τονίζοντας ότι  «υπάρχει λεπτή γραμμή από το να γίνεις Hub στο να καταλήξεις isolated island. Να έχεις πλεονάσματα που να μην έχεις τί να τα κάνεις».
 
Στην εισήγησή του, εξάλλου, τόνισε ότι η ελληνική αγορά ενέργειας είναι μια αγορά χωρίς ρευστότητα και αυτό που πρέπει να γίνει είναι δοθούν περισσότερες ευκαιρίες σε όσο το δυνατόν περισσότερες κατηγορίες συμμετεχόντων να συμμετέχουν σε περισσοτερες συναλλαγές, όπως οι συμμετέχοντες στη forward αγορά.

Αυτό, κατά όσα υπογράμμισε, θα οδηγήσει σε τιμές που θα αντικατοπτρίζουν καλύτερα την πραγματικότητα, ενώ για να γίνει πιο αποδοτική η αγορά, το σημαντικό είναι να αυξηθεί η ρευστότητα.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Βασιλείου έκανε μνεία και στα PPAs, σημειώνοντας ότι «υπάρχει ένα ζήτημα στο πόσα από αυτά είναι πραγματικά», καταλήγοντας ότι όλα τα σχέδια που αφορούν την αγορά και την αποθήκευση ενέργειας θα πρέπει να είναι ρεαλιστικά.

Tags:

You Might also Like