LOADING

Type to search

ELECTRICITY & E-MOBILITY NEWS Ηλεκτρισμός

Φυσικό Αέριο: «Tαράζει τα νερά» με κίτρινο τιμολόγιο και σταθερή χρέωση 12,3 λεπτά/kWh για οκτώ μήνες!

Avatar
Share

.
.

Την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών και πελατών των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται στην κατηγορία των πράσινων τιμολογίων ρεύματος, η Φυσικό Αέριο Ελλάδος, θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας (ανήκει κατά 65% στο ελληνικό δημόσιο – ΤΑΙΠΕΔ), έρχεται να «ταράξει τα νερά» στην αγορά με το προϊόν «ΡΕΥΜΑ MAXI HOME FIXED» το οποίο αν και ανήκει στην κατηγορία των κίτρινων τιμολογίων ρεύματος, δηλαδή με τιμή η οποία μπορεί να μεταβληθεί εξαιτίας του μηχανισμού αναπροσαρμογής, έχει χαρακτηριστικά σταθερού ή μπλε τιμολογίου.

Με σταθερή χρέωση 12,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα για οκτώ μήνες – τη χαμηλότερη στην κατηγορία των κίτρινων τιμολογίων και πιο κάτω και από αυτή της ΔΕΗ που είναι στα 0,124 ευρώ ανά κιλοβατώρα- το νέο πρόγραμμα της Φυσικό Αέριο Ελλάδος, την κατατάσσει στη φθηνότερη πρόταση της αγοράς, μια πρόταση που σύμφωνα με την ενημερωτική της καμπάνια ισχύει για αιτήσεις που θα γίνουν μέχρι το τέλος του μήνα

Ειδοποιος διαφορά στο τιμολόγιο της Φυσικό Αέριο Ελλάδος έναντι των ανταγωνιστών της στην κατηγορία των κίτρινων τιμολογίων είναι πως παρέχει τη συγκεκριμένη τιμή, τα 0,123 ευρώ/kWh για οκτώ μήνες και ας είναι κίτρινο.

Η εταιρεία δεν το κατηγοριοποίησε ως μπλε, καθώς η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων επισημαίνει με το τελευταίο χρώμα εκείνα με 12μηνη διάρκεια.Η άλλη διαφορά είναι πως η πάγια χρέωση ανέρχεται στα 9 ευρώ ανά μήνα, έναντι των άλλων κίτρινων που κινείται στα επίπεδα των 5 ευρώ.

Το πλεονέκτημα του κίτρινου τιμολογίου της που προβάλλει η Φυσικό Αέριο Ελλάδος είναι η κλειδωμένη για οκτώ μήνες τιμή, ενώ των ανταγωνιστών της είναι για ένα μήνα με αβέβαια την έκβαση τους τους υπόλοιπους μήνες.

Την πρόταση της ΦΑΕ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες εταρείες και στην κυβέρνηση προσδοκούν περαιτέρω ενίσχυση του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά ρεύματος το επόμενο διάστημα.

«Είμαστε καλύτερα στις τιμές του ηλεκτρισμού για τον πρώτο μήνα και τολμώ να σας πω ότι θα είμαστε καλά- μάλλον- και τον δεύτερο μήνα. Αν και τώρα το κρύο στην Ευρώπη θα πιέσει προς τα πάνω λίγο τις τιμές», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Θοδωρής Σκυλακάκης στον τηλεοπτικό σταθμό Star Κεντρικής Ελλάδας.

Οπως επανέλαβε, διαμορφώνεται ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον μετά τη μεταρρύθμιση με τη θεσμοθέτηση του πράσινου τιμολογίου και αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως είπε, είναι θετικό και για τον καταναλωτή, καθώς μπορεί με διαφάνεια και μια εύκολη διαδικασία πλέον να ξέρει ποιος είναι ο ακριβότερος και ποιος ο φθηνότερος πάροχος.

«Υπάρχει μια καθαρή εικόνα των τιμών και προσωπικά περιμένω ακόμη για να δούμε πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές και τον Φεβρουάριο και να λάβει κανείς τις αποφάσεις του σχετικά με το ποιον πάροχο θα έχει και ποιο τιμολόγιο θα επιλέξει», σημείωσε ο υπουγός.

Και ,πορεί η μετακίνηση από προμηθευτή σε προμηθευτή να είναι ελεύθερη και χωρίς πέναλτι- εκτός αν υπάρχει σταθερό (μπλε) τιμολόγιο- ωστόσο ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε πως “δεν είναι κάτι που θα το κάνουμε κάθε μήνα αλλά γενικότερα πιστεύω ότι οι καταναλωτές θα σταθεροποιηθούν σε παρόχους που θα δίνουν ικανοποιητικές τιμές”.

Σε κάθε περίπτωση, «δυνατότητα αλλαγής υπάρχει ανά πάσα στιγμή. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός, με εξαίρεση τα σταθερά τιμολόγια, που είναι λογικό να υπάρχει πέναλτι αποχώρησης. Η αρχή του μήνα, όπως διαμορφώνονται τα πράγματα, σου δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει κανείς τις τελευταίες τιμές που έχουν οι πάροχοι. Εάν είσαι στο πράσινο τιμολόγιο, που είναι το 95% των πολιτών σήμερα, μπορείς να δεις εάν ένας πάροχος είναι συστηματικά ακριβός», ανέφερε.
Η ουσία, κατέληξε, είναι ότι ο ανταγωνισμός λειτουργεί διότι υπάρχει διαφάνεια στις τιμές, ενώ δεν διακρίνει μεσοπρόθεσμα κάποιες αλλαγές στις τιμές του ρεύματος.