Φυσικό αέριο, επέκταση δικτύου κι εξωστρέφεια το πλάνο της Coral

Ανεβάζει τον πήχη των επιδόσεων της στην εγχώρια αγορά η Coral, θυγατρική εταιρεία του ομίλου Motor Oil Hellas, διεκδικώντας για το 2018, μέσω των πρατηρίων καυσίμων Shell, μερίδιο αγοράς της τάξεως του 27% από 23% σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης που έγινε χθες με αφορμή την έναρξη της διαπραγμάτευσης των 90 χιλιάδων ομολόγων ονομαστικής αξίας 1000 το καθένα, η διοίκηση της εταιρείας παρουσίασε τα σχέδια για νέες επενδύσεις αλλά και επέκταση στην εσωτερική αγορά με έμφαση στην ενίσχυση του δικτύου των πρατηρίων αλλά και τις νέες δραστηριότητες.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του μητρικού ομίλου Motor Oil Πέτρος Τζαννετάκης με την ευκαιρία ειδικής εκδήλωσης εισαγωγής των ομολογιών της Coral στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα σχέδια για επέκταση της εταιρείας στα Βαλκάνια πάντα μαζί με το σήμα Shell ενώ ευχαρίστησε τους επενδυτές για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στην εταιρεία, και ευχήθηκε η Coral να ακολουθήσει την πορεία της Motor Oil που εισήλθε στο ΧΑ το 2001.

Ο γενικός διευθυντής της Coral Γιώργος Χατζόπουλος σημείωσε πως το 2017 ήταν μια πολύ σημαντική χρονιά καθώς η εταιρεία απέκτησε πολυεθνικές δραστηριότητες με την απόκτηση του δικτύου της Lukoil στην Κύπρο ενώ την ίδια ώρα η εταιρία προετοιμάζεται για την εποχή της ηλεκτροκίνησης με τα πρατήρια της Shell να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στον οδηγό και όχι στο αυτοκίνητο όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Σκοπός της Coral είναι να αυξήσει το τζίρο της κατά τη διάρκεια του 2018 στα 2,5 δις. ευρώ χάρη και στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου, όπως επισήμανε ο κ. Γιώργος Χατζόπουλος.  Να σημειωθεί ότι τζίρος της εταιρίας διαμορφώθηκε πέρυσι στο 1,9 δις. ευρώ από 1,62 δις. ευρώ που ήταν το 2015, σημειώνοντας άνοδο 19,7%.  Το μερίδιο αγοράς των πρατηρίων της Shell ανέρχεται στο 23% όταν το δίκτυό της αντιστοιχεί στο 15% του συνόλου της αγοράς.  Μάλιστα ο κ. Χατζόπουλος τόνισε ότι τα πρατήρια τους εμφανίζουν αυξημένο τζίρο κατά 50% σε σχέση με το μέσο πρατήριο της αγοράς.

Ο συνολικός αριθμός των πρατηρίων Shell αγγίζει σήμερα τα 730, εκ των οποίων τα 308 είναι εταιρικά και τα υπόλοιπα 430 συνεργαζόμενα.

Επενδυτικό πρόγραμμα 34,5 εκατ. ευρώ

Για το 2018 η διοίκηση της εταιρίας σχεδιάζει την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 34,5 εκατ. ευρώ με τη δημιουργία οκτώ νέων πρατηρίων, από τα οποία τα τέσσερα θα γίνουν κατά μήκος της Ιόνιας Οδού, δύο στην Κρήτη και δύο στην Αττική. Παράλληλα, η εταιρεία στην παρούσα φάση κατασκευάζει νέα πρατήρια στη Σερβία, ενώ έχει παρουσία στη Κύπρο όπου διαθέτει 31 πρατήρια.

Ειδικά στην Κύπρο διαθέτει μερίδιο αγοράς 15%, το οποίο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα στο 18%.  Σημειώνεται δε πως η Coral έχει το δικαίωμα να επεκταθεί με το σήμα της Shell τόσο στα Σκόπια όσο και στην Αλβανία.  Σε ημερήσια βάση τα πρατήρια της εταιρίας πραγματοποιούν 220.000 ηλεκτρονικές συναλλαγές και η πελατειακή τους βάση ξεπερνά τους 830.000 καταναλωτές.

Είσοδος στο αέριο

Παράλληλα η εταιρεία δεν έκρυψε τα σχέδιά της για είσοδο στην αγορά του φυσικού αερίου, για την οποία διαθέτει άδεια. Όπως ανέφερε ο κ. Χατζόπουλος ήδη έχουν αποκτηθεί οι πρώτοι πελάτες ενώ εκτός από την προμήθεια αερίου εξετάζεται ενδεχόμενη είσοδος και στην προμήθεια άλλων μορφών ενέργειας. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί το σύστημα λιανικής, το ευρύ δίκτυο αλλά και οι συνέργειες με την κάρτα πιστότητας της Shell.

Η Coral διαθέτει ίδια κεφάλαια 118 εκατ. ευρώ, ενώ το μικτό κέρδος της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 165 εκατ. ευρώ το 2017, τα λειτουργικά κέρδη στα 44 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός της σε 147 εκατ. ευρώ.

Σχόλια
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More