LOADING

Type to search

Featured NEWS Φυσικό Αέριο

Φυσικό αέριο: Αντιδράσεις κρατών-μελών στο ενεργειακό σχέδιο της Κομισιόν

Share

Πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μαζί με την Ελλάδα, αντιτίθενται στην πρόταση της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου στο επόμενο οκτάμηνο, ως απάντηση στον ενεργειακό εκβιασμό της Ρωσίας, συγκροτώντας μία ισχυρή συμμαχία ενόψει και της έντονης αντιπαράθεσης που αναμένεται κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας την ερχόμενη Τρίτη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ειδικότερα, το οποίο επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές, τουλάχιστον 12 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν εκφράσει ανησυχίες και ενστάσεις αναφορικά με το σχέδιο του 15% που ανακοινώθηκε.

Η ελληνική στάση

Την Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως η Αθήνα δεν συμφωνεί με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικαλέστηκε τις προτάσεις, που έχει κάνει εδώ και μήνες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για την ανακούφιση από τις άνευ προηγουμένου ενεργειακές ανατιμήσεις, οι οποίες, όπως είπε, προσφέρουν λύσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι «η Ελλάδα, όπως και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, είναι αντίθετη στην πρόταση της Κομισιόν για υποχρεωτική μείωση, κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου, εάν τελικά διακοπεί η τροφοδοσία από τη Ρωσία».

Όπως εξήγησε, «το 70% του φυσικού αερίου που εισάγει η χώρα μας χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, κατά συνέπεια, θα προκαλούνταν πρόβλημα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Επιπλέον, ανέφερε ότι μία τέτοια μείωση, δεν πρόκειται να συμβάλλει στην ενίσχυση των βόρειων χωρών, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, οι οποίες έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Αντιδράσεις από τη βιομηχανία

Το σχέδιο της Κομισιόν προκαλεί αντιδράσεις και στην ελληνική βιομηχανία. Ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ – οι 27 εταιρείες-μέλη της αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εγχώριας βιομηχανίας και προέρχονται από διάφορους κλάδους με κοινό χαρακτηριστικό την υψηλή ένταση ενέργειας- Αντώνης Κοντολέων σχολιάζοντας το προτεινόμενο σχέδιο της Κομισιόν, τόνισε ότι η πρόταση της Επιτροπής αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, η μείωση κατά 15% να γίνει υποχρεωτική (σ.σ αρχικά έχει ανακοινωθεί ότι θα είναι σε εθελοντική βάση) για όλα τα κράτη μέλη, γεγονός που θα έχει μη αναστρέψιμες αρνητικές επιπτώσεις για τη βιομηχανία της χώρας μας, η οποία προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στην ενεργειακή καταιγίδα.

Όπως υποστήριξε, εάν λάβουμε υπόψη μας την υψηλή εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής μας έως και 40% από το φυσικό αέριο τις συνθήκες που διαμορφώνονται σήμερα στα λιγνιτωρυχεία μετά την απόφαση για πρόωρη απολιγνιτοποίηση, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι σε όλη τη διάρκεια του επερχόμενου χειμώνα θα επιβληθούν περιορισμοί στη λειτουργία της βιομηχανίας, ενώ μπορεί να υπάρχει επάρκεια σε φυσικό αέριο.

Την ίδια στιγμή η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται δογματικά, εδώ και ένα έτος, να δεχθεί λύσεις που θα αντιμετωπίζουν την εκτόξευση  στο κόστος του ρεύματος (χρέωση που να αντιστοιχεί  στο μέσο κόστος παραγωγής αντί του οριακού).

Ως εκ τούτου, καταλήγει ο κ. Κοντολέων η πρόταση είναι «άδικη» για την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Αντίθετα θα έχει δυσανάλογες αρνητικές επιπτώσεις για την εθνική οικονομία.

Μέτωπο πολλών χωρών

Η χώρας μας μαζί και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Πολωνία κ.α διαμορφώνουν μια νέα άτυπη συμμαχία κατά της πρότασης της Κομισιόν και αντιδρούν στη μείωση της κατανάλωσης. Όπως όλα δείχνουν λοιπόν οι χώρες του Νότου αλλά και του Βορρά δεν θα προσέλθουν συντεταγμένα στο επικείμενο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της προσεχούς Τρίτης 26 Ιουλίου που θα αποτελέσει το πρώτο μεγάλο crash test των προτεινόμενων σχεδίων.

Η Πορτογαλία ανακοίνωσε χθες, μέσω του αναπληρωτή υπουργού, αρμόδιου για την Ενέργεια, πως δεν θα υποστηρίξει το σχέδιο της Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%.

«Η Πορτογαλία θα αντιταχθεί στο “δυσανάλογο” αυτό μέτρο», δήλωσε ο Ζοάου Γκαλάμπα, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Publico που δημοσιεύεται σήμερα.

Η πρόταση της Επιτροπής “δεν έχει προσαρμοστεί για τις χώρες που δεν είναι διασυνδεδεμένες”, με το δίκτυο αερίου όπως η Πορτογαλία, εξήγησε.

Η ισπανική κυβέρνηση, από τη μεριά της, διαμήνυσε ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει από τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση αερίου.

Ειδικότερα, η υπουργός Ενέργειας Τερέσα Ριμπέρα, υποστήριξε ότι δεν θα επιβάλει ένα τέτοιο μέτρο, καθώς η Ισπανία αντιτίθεται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση της χρήσης αερίου.

«Δεν θα εισάγουμε νόμο με την υποχρέωση να καθορίζεται η θερμοκρασία στους θερμοστάτες των κατοικιών», δήλωσε η υπουργός σε συνέντευξή της στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER.

«Η κυβέρνηση θα προτείνει στους πολίτες να προσπαθούν να εξοικονομήσουν ενέργεια», δήλωσε η ίδια και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει και την κατανάλωση αερίου των βιομηχανιών.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά 15% έως την επόμενη άνοιξη, με στόχο «έναν ασφαλή χειμώνα».

«Η ανάληψη δράσης τώρα μπορεί να μειώσει τόσο τον κίνδυνο όσο και το κόστος για την Ευρώπη σε περίπτωση περαιτέρω ή πλήρους διακοπής, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή ενεργειακή ανθεκτικότητα», επισημαίνεται η Κομισιόν.

Για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να επιτύχουν τις απαραίτητες μειώσεις της ζήτησης, η Επιτροπή ενέκρινε επίσης ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Μείωσης της Ζήτησης Αερίου το οποίο καθορίζει μέτρα, αρχές και κριτήρια για συντονισμένη μείωση της ζήτησης. Το Σχέδιο αυτό εστιάζει στην υποκατάσταση του φυσικού αερίου με άλλα καύσιμα και στη συνολική εξοικονόμηση ενέργειας σε όλους τους τομείς.

Στοχεύει στη διασφάλιση του εφοδιασμού σε νοικοκυριά και βασικούς χρήστες όπως τα νοσοκομεία, αλλά και βιομηχανίες που είναι καθοριστικές για την παροχή βασικών προϊόντων και υπηρεσιών στην οικονομία, καθώς και για τις αλυσίδες εφοδιασμού και την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Το σχέδιο παρέχει κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να λάβουν υπόψη τα κράτη μέλη κατά τον προγραμματισμό της περικοπής.

Πηγή: ot

ΓΒ

Tags:

You Might also Like