LOADING

Type to search

NEWS

Το σχέδιο της BP για να μετατρέψει τον άνθρακα σε «θησαυρό»

Share

Ένα σχέδιο για τη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα σε ασβεστόλιθο – και την πώληση του με κέρδος –βρίσκεται αυτή τη στιγμή «στα σκαριά» καθώς η BP Plc υπέγραψε συμφωνία με μια χημική εταιρεία του Σαν Αντόνιο που έχει στόχο να μετατρέψει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από υποχρέωση σε εμπόρευμα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το deal που ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη, προβλέπει ότι η BP και η CarbonFree Chemicals Holdings LLC θα συνεργαστούν για να αναπτύξουν έργα που χρησιμοποιούν την πατενταρισμένη τεχνολογία της CarbonFree για τη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα σε ανθρακικό ασβέστιο το οποίο χρησιμοποιείται ως πληρωτικό σε πλαστικά και χαρτί.

Μαζί, θα εργαστούν για να προωθήσουν βιομηχανικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανικών πελατών της BP, για την ανάπτυξη του συστήματος.

Οικονομικά βιώσιμη επιλογή

Η συνεργασία έρχεται εν μέσω αυξημένου ενδιαφέροντος για έργα δέσμευσης, αξιοποίησης και αποθήκευσης άνθρακα που θεωρούνται ως ουσιαστική παράμετρος για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής, περιορίζοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από χαλυβουργίες, εργοστάσια τσιμέντου και άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες.

Αν και τα εγχειρήματα δέσμευσης άνθρακα άργησαν να αποκτήσουν εμπορικό ενδιαφέρον, τώρα έχουν αρχίσει να αποκτούν ολοένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ζήτηση μετά και τις διευρυμένες φορολογικές εκπτώσεις που έφερε στις ΗΠΑ ο σαρωτικός νόμος για το κλίμα του περασμένου έτους.

Η CarbonFree λέει ότι η τεχνολογία SkyCycle δεν χρειάζεται στην πραγματικότητα αυτά τα κίνητρα για να συντηρήσει το έργο – αν και ωφελήθηκε νωρίτερα από κρατικές επιχορηγήσεις 28 εκατ. δολαρίων και έτυχε για πάνω από μια δεκαετία υποστήριξη από τον βραχίονα επιχειρηματικών κεφαλαίων της BP.

Και ενώ μια σειρά από προγραμματισμένα έργα επιδιώκουν την άντληση δεσμευμένου διοξειδίου του άνθρακα υπόγεια σε μια προσπάθεια να τονώσουν την παραγωγή πετρελαίου, η νέα συνεργασία δεν προωθεί τα ορυκτά καύσιμα.

«Η ομορφιά του να φτιάχνεις τον ασβεστόλιθο δίπλα στις βιομηχανικές εκπομπές είναι ότι δεν χρειάζεσαι όλους αυτούς τους αγωγούς και τα πηγάδια, κάτι που είναι μία από τις προκλήσεις της CCS», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της CarbonFree, Martin Keighley.

Και χωρίς την εξάρτηση από εκπτώσεις φόρου για την επίτευξη κέρδους, η προσέγγιση αυτή μπορεί να δελεάσει επενδυτές έργων που «είναι πάντα νευρικοί» σχετικά με τη διάρκεια της υποστήριξης της ομοσπονδιακής πολιτικής, είπε ο Keighley.

Η BP δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία SkyCycle στα δικά της διυλιστήρια. Ωστόσο, η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία σκέφτεται να υιοθετήσει τη δέσμευση άνθρακα στο διυλιστήριο της Whiting στην Ιντιάνα και να λειτουργήσει ως πάροχος υπηρεσιών για βιομηχανικούς ομίλους, βοηθώντας τους να ανοίξουν πηγάδια για την έγχυση του φυσικού αερίου υπόγεια, όπως είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Tomeka McLeod, αντιπρόεδρος της BP για τη δέσμευση άνθρακα και υδρογόνου στις ΗΠΑ.

Η BP και η CarbonFree αρνήθηκαν να αποκαλύψουν οικονομικές λεπτομέρειες και άλλους όρους της συμφωνίας τους. Η οποία πάντως ευθυγραμμίζεται σε γενικές γραμμές με τον στόχο της BP να φτάσει το net-zero για όλες τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου καθώς και εκείνες των πελατών της έως τα μέσα του αιώνα, με σχέδια μείωσης έως και 30% μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία δήλωσε ότι έχει σχέδια να ενισχύσει τις επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο με επιπλέον δαπάνες 8 δισ δολαρίων έως το 2030.

Πώς θα μετατρέπεται σε ασβεστόλιθο

Η διαδικασία CarbonFree περιλαμβάνει τη διοχέτευση μη επεξεργασμένου αερίου από την καπνοδόχο μιας εγκατάστασης μέσω μιας στήλης γεμάτης με υδροξείδιο του μαγνησίου οδηγώντας τελικά στην παραγωγή ασβεστόλιθου υψηλής καθαρότητας, χημικής ποιότητας.

Μόλις το διοξείδιο του άνθρακα κλειδωθεί μέσα στο ανθρακικό ασβέστιο, μπορεί να πωληθεί ως προϊόν αρνητικό σε άνθρακα.

Πηγή: newmoney.gr

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *