LOADING

Type to search

NEWS Φυσικό Αέριο

Το Βερολίνο πλησιάζει στην απαλλοτρίωση περιουσιακών στοιχείων της Gazprom

Energy World
Share

Μετά τη ρωσική ανακοίνωση κυρώσεων κατά 31 ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom Germania, η γερμανική κυβέρνηση πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην απαλλοτρίωση της γερμανικής θυγατρικής της Gazprom και των σχετικών περιουσιακών στοιχείων.

Οι κυρώσεις της Μόσχας θα πλήξουν τον πολωνικό ιδιοκτήτη αγωγών EuRoPol Gaz, την Gazprom Germania και 29 θυγατρικές της Gazprom Germania στην Ελβετία, την Ουγγαρία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Βουλγαρία, την περιοχή της Μπενελούξ, τις ΗΠΑ, τη Ρουμανία και τη Σιγκαπούρη.

Η Gazprom Germania τελεί σήμερα υπό διαχείριση, αφού η ρωσική Gazprom παραιτήθηκε από την ιδιοκτησία της εταιρείας τον Απρίλιο. Η Gazprom Germania κατέχει πολλές εταιρείες-κλειδιά στις γερμανικές αγορές φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της Wingas που εμπορεύεται φυσικό αέριο και της Astora, της διαχειρίστριας μονάδας αποθήκευσης, η οποία κατέχει τη μεγαλύτερη γερμανική αποθήκη φυσικού αερίου στο Rehden.

«Στις 11 Μαΐου ενημερωθήκαμε ότι η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις σε 31 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, με στόχο τους διαχειριστές αποθήκευσης και εμπορίας, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom Germania, αν και οι διαχειριστές δικτύων μεταφοράς δεν συμπεριλήφθηκαν», εξήγησε την Πέμπτη (12 Μαΐου) ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπουργός Οικονομίας και Κλίματος της Γερμανίας και αντικαγκελάριος στην κυβέρνηση συνασπισμού.

«Συνολικά, η κατάσταση κορυφώνεται», δήλωσε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η απειλή της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ως όπλο φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα.

Οι ρωσικές αντι-κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση συναλλαγών, αλλά και απαγόρευση στα πλοία που έχουν διασυνδέσεις με τις εν λόγω εταιρείες να προσεγγίζουν ρωσικά λιμάνια, μετέδωσε το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, οι κυρώσεις θα απαγορεύσουν επίσης τη μακροχρόνια αποθήκευση ρωσικού φυσικού αερίου σε γερμανικό έδαφος για τον ερχόμενο χειμώνα.

Οι ξένες εταιρείες που έχουν υπαχθεί στις ρωσικές αντί-κυρώσεις δεν μπορούν πλέον να αλληλεπιδρούν μαζί της στον τομέα του φυσικού αερίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Πρόκειται για ένα χειρουργικό διάταγμα», εξήγησε ο Κλάους Μίλερ, επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικτύων, μιλώντας μαζί με τον Χάμπεκ, υπογραμμίζοντας την «καινοτόμο προσέγγιση» που υιοθέτησε η ρωσική κυβέρνηση, η οποία είχε αποκλείσει επιλεκτικά τους διαχειριστές δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου.

«Αυτό είναι ένα πολύ ακριβές διάταγμα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε δουλειές με τη Γερμανία», είπε, αλλά πιθανότατα με νέα συμβόλαια σε νέες τιμές, οι οποίες θα φανούν από τους διορισμούς της αγοράς φυσικού αερίου το επόμενο πρωί, πρόσθεσε.

Προς απαλλοτρίωση

«Δεν θα αυξήσουμε σήμερα το επίπεδο συναγερμού στις αγορές προμήθειας φυσικού αερίου… Σήμερα δεν είναι η μέρα για να θέσουμε σε εφαρμογή νέα μέτρα παρέμβασης», δήλωσε ο Χάμπεκ. Η Γερμανία βρίσκεται σήμερα στο πρώτο από τα τρία στάδια συναγερμού για την προμήθεια φυσικού αερίου.

Αλλά με τον καταιγισμό των νέων ειδήσεων που έρχονται, μπορεί πλέον να μην είναι ζήτημα του αν, αλλά του πότε η γερμανική κυβέρνηση θα παρέμβει με βαριά μέσα στην κατάσταση.

Ο Χάμπεκ εξήρε την προνοητικότητα της κυβέρνησης, αφού επέκτεινε τον νόμο για την ενεργειακή ασφάλεια της δεκαετίας του 1970 στο φυσικό αέριο, που τέθηκε σε ισχύ κατά τη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης, γεγονός που αύξησε τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση.

Το χρονοδιάγραμμα για τη νομοθέτηση του νόμου είναι στενό και ο Χάμπεκ δήλωσε ότι ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ στις 20 Μαΐου.

Την ημερομηνία αυτή, η γερμανική κυβέρνηση θα εξουσιοδοτηθεί να «απαλλοτριώσει ως τελική αναλογία» σε περίπτωση που οι φορείς εκμετάλλευσης κρίσιμων υποδομών «δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν επαρκώς» στις υποχρεώσεις τους.

«Η γερμανική κυβέρνηση και ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύων ως διαχειριστής της Gazprom Germania βρίσκονται επομένως ήδη στη διαδικασία λήψης των απαραίτητων προληπτικών μέτρων και προετοιμάζονται για διάφορα σενάρια», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου αργά την Τετάρτη (11 Μαΐου).

πηγή: euractiv

EG

Tags:

You Might also Like