Τον πλήρη έλεγχο της Ανατ. Μεσογείου θέλει ο Ερντογάν

Τον πλήρη έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου θέλει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και φρόντισε να το θέσει ευθέως ενώπιον του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη χθεσινή πανηγυρική εκδήλωση για τα εγκαίνια του αγωγού Turkish Stream, όπως μεταδίδει το philenews.com.
Ο Τούρκος Πρόεδρος διαμήνυσε πως τίποτε δεν μπορεί να γίνει στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας, δηλαδή να είναι υπό τον έλεγχο και τη σύμφωνη γνώμη της Άγκυρας. Ο Ερντογάν φρόντισε κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο να του δωρίσει ένα βιβλίο, στο οποίο περιλαμβάνονται οι συμφωνίες που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, αλλά και οι τουρκικές διεκδικήσεις στην περιοχή. Διεκδικήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών χωρών της Τουρκίας όπως η Κύπρος και η Ελλάδα.
Η Άγκυρα εμφανίζεται ικανοποιημένη από τις χθεσινές εξελίξεις, γιατί πέραν από τα εγκαίνια ενός αγωγού που διατηρεί Ρωσία και Τουρκία σε ισχυρή θέση σ’ ό,τι αφορά την παροχή ενέργειας προς την Ευρώπη, οι δύο χώρες έδειξαν να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση στο θέμα της Λιβύης. Παράλληλα, οι χθεσινές εξελίξεις φαίνεται να διατηρούν την Τουρκία στο παιχνίδι της Λιβύης.

 

Απάντηση στις τουρκικές βλέψεις και αξιώσεις έδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών τεσσάρων χωρών που συναντήθηκαν στο Κάιρο. Οι ΥΠΕΞ της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Γαλλίας διαμήνυσαν πως οι δύο συμφωνίες μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης υπονομεύουν περαιτέρω την περιφερειακή σταθερότητα και θεωρούνται αμφότερες άκυρες και κενές περιεχομένου.
Στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου, στην οποία συμμετείχε και η Ιταλία ως παρατηρητής, οι τέσσερις χώρες τονίζουν πως η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, δεν παράγει έννομες συνέπειες, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών της περιοχής.
Παράλληλα, οι υπουργοί εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Κύπρου καταδίκασαν ομόφωνα τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Αναφορικά με τη Λιβύη επανέλαβαν την προσήλωσή τους σε μία συνολική πολιτική λύση και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες του ειδικού εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και στη διαδικασία του Βερολίνου.

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More