LOADING

Type to search

NEWS ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Φυσικό Αέριο

Τι λένε οι βιομηχανίες για την τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα;

Energy World
Share

Με κοινό αίτημα τη λήψη άμεσων μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από το ενεργειακό κόστος προσέρχονται σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης Αδώνιδος Γεωργιάδη οι Βιομηχανικοί Σύνδεσμοι της χώρας, ΣΕΒ, ΣΒΕ, και περιφερειακοί. Η συνάντηση γίνεται έπειτα από πρόσκληση του ίδιου του υπουργού και με πρόθεση να αποκτήσει μια συνολική εικόνα από τους άμεσα ενδιαφερομένους για τα προβλήματα του κλάδου, και να αναζητηθούν από κοινού μέτρα ανακούφισης από το υψηλό ενεργειακό κόστος. Είναι, εξάλλου, εμφανής η αγωνία της κυβέρνησης για τις αντοχές των επιχειρήσεων μετά τη νέα εκτόξευση των τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου και παράλληλα για το νέο κύμα ακρίβειας που προβλέπεται από τις αλυσιδωτές ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών.

Η στήριξη των επιχειρήσεων έχει τεθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ενα από τα πρώτα εργαλεία που θα αξιοποιήσει προς αυτή την κατεύθυνση είναι η χαλάρωση του πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις που ανακοίνωσε η Κομισιόν και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση της επιδότησης για το ρεύμα από το 50% σήμερα στο 75%, μέτρο που επιχείρησε να λάβει και τον Φεβρουάριο, αλλά δεν εγκρίθηκε από την Κομισιόν. Ακόμη και αυτό το μέτρο ελάχιστα θα συμβάλει στην ελάφρυνση των επιχειρήσεων, αφού οι τιμές ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώνονται για τον Μάρτιο μέχρι στιγμής σε πάνω από 322 ευρώ/μεγαβατώρα έναντι μέσης τιμής του Φεβρουαρίου στα 211,71 ευρώ. Δεδομένου ότι στην Ελλάδα οι ηλεκτροπαραγωγοί τιμολογούν το φυσικό αέριο ανά μήνα και όχι ανά ημέρα όπως στην Ευρώπη, οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου θα περάσουν στον ηλεκτρισμό τον Απρίλιο, που σημαίνει ότι ακόμη και αν διατηρηθεί η αποκλιμάκωση της χρηματιστηριακής τιμής των τελευταίων ημερών, οι τιμές στην ελληνική αγορά θα παραμείνουν υψηλά και τον Απρίλιο. Αυτό καθιστά ιδιαίτερα δαπανηρή την άσκηση των επιδοτήσεων για την κυβέρνηση, αφού θα πρέπει να βρει πόρους τόσο για την αύξηση των επιδοτήσεων τον Μάρτιο όσο και για τον Απρίλιο, που με τα δεδομένα προ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ήταν μήνας αποκλιμάκωσης.

Η πλευρά της βιομηχανίας πάντως, η οποία αντιστέκεται στις αυξήσεις με περιορισμό της παραγωγής και μετράει ήδη τα πρώτα προσωρινά lockdowns, συσπειρώθηκε ενόψει της σημερινής συνάντησης με τον υπουργό Ανάπτυξης και τέσσερις περιφερειακοί σύνδεσμοι μαζί και η ΕΒΙΚΕΝ προχώρησαν χθες σε κοινή δήλωση με βασικό αίτημα την παρέμβαση της κυβέρνησης για τον έλεγχο των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. «Η τιμή προμήθειας για τον Μάρτιο είναι 80 ευρώ/Μwh, βάσει της οποίας το υπολογιζόμενο μεταβλητό κόστος για μια μονάδα φυσικού αερίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200 ευρώ/Μwh, εάν λάβουμε υπόψη μας και τη σημαντική πτώση των τιμών των δικαιωμάτων CO2 στα 60 ευρώ/Mwh από το επίπεδο των 90 ευρώ/Mwh που είχε φθάσει τους δύο τελευταίους μήνες.

Επομένως, οι τιμές των 360 ευρώ/Mwh στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κρίνονται ως υπερβολικές και αδικαιολόγητα υψηλές, επιφέροντας απροσδόκητα οφέλη στους παραγωγούς, τα οποία όμως πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας», αναφέρουν στην κοινή δήλωσή τους.
Οι σύνδεσμοι χαιρετίζουν τις έξι προτάσεις του Ελληνα πρωθυπουργού και αναμένουν την έμπρακτη στήριξη της ελληνικής μεταποίησης. «Το πλήγμα που θα υποστεί η βιομηχανία της χώρας θα είναι καίριο και τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας για την πλειοψηφία αυτών», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

πηγή: kathimerini.gr

EG

Tags: