LOADING

Type to search

NEWS

ΤΕΕ: Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και η βιοασφάλεια

Avatar
Share

Η ανάγκη συνεργασιών, διεπιστημονικότητας αλλά και αποτελεσματικότητας υπογραμμίστηκε στην ημερίδα με θέμα «Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και η απάντηση της έρευνας για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση με βιοασφάλεια». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο πλαίσιο της Βραδιάς του Ερευνητή, σε συνδιοργάνωση με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες ο Πρόεδρος τους Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Στασινός έθεσε επιτακτικά το ζήτημα του χρόνου, κάτι που όπως είπε «αποτελεί αγωνία όλων μας». Τόνισε πως η ταχύτητα αποτελεί πλέον αναγκαιότητα όχι μόνο για τη γρήγορη υλοποίηση έργων αλλά και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. «Κάθε μέρα πρέπει να δίνουμε έναν φοβερό αγώνα για να επιβιώσουμε με όλα όσα φέρνει η κλιματική αλλαγή» είπε και πρόσθεσε ότι το στοίχημα του ΤΕΕ είναι «να είμαστε ο πιο αποτελεσματικός φορέας σε απορρόφηση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας γιατί αλλιώς δεν γίνεται να πάμε μπροστά».

Σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής, της επιστήμης και της τοπικής αυτοδιοίκησης μετείχαν στην εκδήλωση και έλαβαν μέρος με εισηγήσεις, παρεμβάσεις και συζήτηση επί του θέματος της Ημερίδας, ώστε να προκύψουν επωφελή συμπεράσματα.

Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, αναφέρθηκε στους στόχους του European Green Deal καθώς και στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. «Δρομολογούμε την μετάβαση η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην αλλαγή του βασικού καυσίμου. Τη μετάβαση που θα επιφέρει ριζική αλλαγή και θα αλλάξει τον τρόπο που χρησιμοποιούμε και σκεφτόμαστε την ενέργεια» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η αλλαγή που έρχεται είναι εν τέλει κοινωνική και η ενέργεια είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης με πολλαπλασιαστικά οφέλη. Σύμφωνα με την κ. Σδούκου οι ΑΠΕ αναμένεται να δημιουργήσουν την Ελλάδα περίπου 15.000 νέες μόνιμες ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Στην ημερίδα συζητήθηκαν το πρόγραμμα CLIMPACT, στο οποίο συμμετέχουν από την Ελλάδα 11 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα με πολύ θετικά αποτελέσματα, η δημιουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων στη Θεσσαλία, η οποία έχει τεράστιες πληγές μετά τις πρόσφατες πλυμύρες και το πρόγραμμα GR ECO που περνάει στη φάση υλοποίησης στο Καστελόριζο, τη Σύμη και την Κάσο καθώς και στην ενεργό συνεργασία που υπάρχει με τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Στην παρέμβασή του ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, αναφέρθηκε, στο πλαίσιο της βιώσιμης κινητικότητας, στη σύμβαση για τα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η οποία αποτελεί μέρος μιας συνολικότερης μεταρρύθμισης ενώ θα υπάρξει και μία πρώτη προσπάθεια λεωφορείων υδρογόνου για εξοικείωση με την τεχνολογία που έρχεται. Σχετικά με την ηλεκτροκίνηση και το «Κινούμαι ηλεκτρικά 2» σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί ΚΥΑ για την τροποποίηση των όρων και προϋποθέσεων, ενώ εκτίμησε ότι αυτό θα συμβάλλει στον τουλάχιστον διπλασιασμό της απορρόφησης των χρημάτων του προγράμματος. Έθεσε επίσης ως στόχο την πύκνωση του δικτύου σταθμών φόρτισης που σήμερα ανέρχεται σε 4.800. Η αλλαγή στο κλίμα θέτει και το θέμα της βιοασφάλειας, αφού επηρεάζει και τον τρόπο αναπαραγωγής οργανισμών ενώ προκαλεί εμμέσως και αύξηση μεταδοτικών ασθενειών. Στο μέλλον θα πρέπει να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίζουμε τις νέες απειλές με ειδικά μέτρα βιοασφάλειας και πολλούς ελέγχους προκειμένου να διασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα του νερού. Η κλιματική αλλαγή ενώ επηρεάζει την ποιότητα του αέρα, των νερών, των εδαφών και των χώρων.

Tags:

You Might also Like