ΤΑΙΠΕΔ: Προχωρούν άμεσα ΔΕΠΑ Εμπορίας & Αποθήκη Νότιας Καβάλας

Τους διαγωνισμούς για την ΔΕΠΑ Εμπορίας και τις αποθήκες  Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας πρόκειται να προχωρήσει άμεσα το ΤΑΙΠΕΔ σύμφωνα με το Διευθύνοντα Σύμβουλο  του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Ριχάρδο  Λαμπίρη  ο οποίος μίλησε στο  4o Ενεργειακό Συμπόσιο το οποίο διοργανώνει η Ελληνική Δεξαμενή για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ).

Συγκεκριμένα, όπως είπε, η ΔΕΠΑ, προχωρά τις διαδικασίες για την απόσχιση του κλάδου υποδομών φυσικού αερίου, ώστε μαζί με τα διεθνή έργα στα οποία συμμετέχει η ΔΕΠΑ, να μεταφερθούν σε ξεχωριστή νομική οντότητα. Από την άλλη όλες οι τρέχουσες δραστηριότητες χονδρικής και λιανικής της ΔΕΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων ή μελλοντικών εμπορικών υποχρεώσεων που απορρέουν από τα διεθνή έργα στα οποία συμμετέχει η ΔΕΠΑ, θα παραμείνουν στο πλαίσιο της ΔΕΠΑ, η οποία θα μετονομαστεί σε «ΔΕΠΑ Εμπορική ΑΕ», αντικατοπτρίζοντας την τρέχουσα συμμετοχή δομή της ΔΕΠΑ. Το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να προχωρήσει σύντομα με την έναρξη της διαδικασίας υποβολής προσφορών για το 50,1% της ΔΕΠΑ Εμπορικής.

Ένα από τα πιο απαιτητικά έργα για το ΤΑΙΠΕΔ είναι η εκμετάλλευση του σχεδόν εξαντλημένου υπόγειου φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας ως πρώτη υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου της χώρας (UGS).

Το έργο της Νότιας Καβάλας, λόγω της γεωλογίας, του μεγέθους, της εγγύτητάς του προς τον νότιο αγωγό, της υπάρχουσας υποδομής και της μοναδικότητάς της στην Ελλάδα, θα ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού στην ελληνική αγορά και θα βελτιώσει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των προμηθευτών φυσικού αερίου. Η υποδομή αυτή θα συμβάλει αποφασιστικά στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας της και θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της αγοράς φυσικού αερίου (ασφάλεια εφοδιασμού) τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More