LOADING

Type to search

NEWS Ηλεκτρισμός Φυσικό Αέριο

Στροφή της Γερμανίας: Μega-project χρηματοδότησης νέων σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικο αέριο

Avatar
Share

Η Γερμανία προχωρά σε ένα μεγάλο project χρηματοδότησης για την εγκατάσταση νέων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φυσικού αερίου, συνολικής ισχύος 10 GW – σε μία κίνηση που σηματοδοτεί μία σημαντική αλλαγή στην πολιτική που ακολουθείτο μέχρι σήμερα, καθώς παλαιότερα είχε υποστηριχθεί η μείωση της χρήσης φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Πλέον πολλές ευρωπαϊκές χώρες επενδύουν σημαντικά σε νέα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φυσικού αερίου, ενώ ακόμη και οι τράπεζες έχουν αλλάξει την προσέγγισή τους και χρηματοδοτούν πλέον τέτοια έργα.

Αυτό συμβαίνει διότι αναγνωρίζεται η ανάγκη για στήριξη από μονάδες παραγωγής ενέργειας  μέχρις ότου τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις.

Παράλληλα ετοιμάζονται μηχανισμοί υποστήριξης για την ευέλικτη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στη Γερμανία όσο και σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας των ηλεκτρικών δικτύων.

Η γερμανική κυβέρνηση θα παρουσιάσει μέχρι το καλοκαίρι έναν μηχανισμό ισχύος που θα βασίζεται στην αγορά και θα είναι αμερόληπτος σε ό,τι αφορά τις τεχνολογίες, με στόχο να είναι λειτουργικός έως το 2028 το αργότερο.

Αυτή η νέα πρωτοβουλία των 10 GW στη Γερμανία θα προστεθεί στη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο των 600 MW της Steag, η οποία άρχισε να λειτουργεί εμπορικά το 2022. Επιπλέον, τέσσερις μονάδες ανοιχτού κύκλου με ισχύ 300 MW βρίσκονται υπό κατασκευή. Αυτή η πρωτοβουλία αναμένεται να περιλαμβάνει την ανάπτυξη 15 έως 20 νέων μονάδων, με την απαίτηση να αναβαθμιστούν σε μονάδες παραγωγής με καύση υδρογόνου μεταξύ του 2035 και του 2040. Επιπλέον, θα υπάρχουν προϋποθέσεις για την αποθήκευση άνθρακα, τη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα και τη χρήση τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, το κενό στη ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί στα 20 GW, επομένως θα απαιτηθεί η προσθήκη περισσότερων μονάδων εκτός από αυτές που θα καλύψουν τα αρχικά 10 GW.

Η χρηματοδότηση των νέων μονάδων στη Γερμανία θα γίνει μέσω διαγωνισμών, και όπως εκτιμάται το συνολικό κόστος θα κυμανθεί  μεταξύ 15 και 20 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα 20 χρόνια. Αυτό περιλαμβάνει επιδοτήσεις για επενδυτικά και λειτουργικά έξοδα. Η γερμανική κυβέρνηση θα αποφασίσει το 2032 πότε ακριβώς οι νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο θα μεταβούν στη χρήση υδρογόνου.

Αυτή η πολιτική κίνηση διαφοροποιείται από τον στόχο της μείωσης των εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2035, όπως έχει συμφωνηθεί από τη Γερμανία με τη Γαλλία και άλλες πέντε χώρες.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην ενεργειακή στροφή

Το εν λόγω project θα χρειαστεί την έγκριση της Κομισιόν, καθώς οι Γερμανοί επιθυμούν να τερματίσουν τη χρήση άνθρακα στον ενεργειακό τομέα τους έως το 2030, οκτώ χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό στόχο.

Νέος στόχος είναι να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες του συστήματος με το χρονοδιάγραμμα, εξασφαλίζοντας ότι μπορούν να κατανεμηθούν αποτελεσματικά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μέχρι το καλοκαίρι, η κυβέρνηση θα προωθήσει έναν μηχανισμό που θα βασίζεται στις νέες αγορές τεχνολογιών και θα είναι λειτουργικός έως το 2028.

Αυτός ο μηχανισμός προσφέρει μια σειρά από φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες με χαμηλό κόστος, σύμφωνα με τους Φιλελεύθερους του Γερμανικού Κοινοβουλίου. Εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν την υδροηλεκτρική ενέργεια, τη βιομάζα και τη γεωθερμία.

Σύμφωνα με το think tank, Aurora Energy Research, η επέκταση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με αέριο είναι απαραίτητη εξαιτίας του αναμενόμενου ενεργειακού έλλειμμα της Γερμανίας την δεκαετία του 2030, κυρίως λόγω της αύξησης της ζήτησης στους τομείς των μεταφορών και της θέρμανσης.

Η βιομηχανία έχει αντιδράσει θετικά, με τον CEO της Uniper, M. Lewis, να υπογραμμίζει την ανάγκη για έγκαιρη δράση, καθώς οι νέες επενδύσεις απαιτούν χρόνο για να ολοκληρωθούν.

Ενδιαφέρον έχει επίσης εκδηλώσει η RWE, ενώ το Γερμανικό Επιμελητήριο Εμπορίου (DIHK) έχει τονίσει ότι δεν πρέπει να κλείνουν ενεργειακές μονάδες πριν οι νέες είναι έτοιμες να συνδεθούν στο δίκτυο. Οι Οικολόγοι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, υποστηρίζοντας ότι η μετάβαση στο φυσικό αέριο αλλάζει τις προτεραιότητες για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Η Γερμανία, ωστόσο, πρέπει τώρα να βρει λύσεις, καθώς μια άλλη ανάλυση του Bloomberg εξηγεί γιατί οι μέρες της ως βιομηχανική υπερδύναμη είναι μετρημένες.

Γενικευμένη στροφή στην Ευρώπη

Σημαντικά γεγονότα που αποτελούν ένδειξη της επιστροφής των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στο επίκεντρο είναι οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα στη Μεγάλη Βρετανία.

Αυτήν την περίοδο, κατασκευάζονται τέσσερα νέα έργα φυσικού αερίου με συνολική ισχύ 1.200 MW. Πρόκειται για μονάδες ανοιχτού κύκλου που θα στηρίζουν το ηλεκτρικό σύστημα κατά τις περιόδους αιχμής. Μάλιστα, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024 προβλέπεται η ολοκλήρωση της κατασκευής τριών από αυτές τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, τις οποίες αναλαμβάνει να κατασκευάσει η εταιρεία Drax.

Στην Ελλάδα, η μονάδα συνδυασμένου κύκλου της Μυτιληναίος στον Άγιο Νικόλαο, με ισχύ 826 MW, έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία. Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή δύο ακόμα μονάδων συνδυασμένου κύκλου, με ισχύ άνω των 800 MW η καθεμία, στην Κομοτηνή (από τις εταιρείες ΓΕΚ Τέρνα και Motor Oil) και στην Αλεξανδρούπολη (από τις εταιρείες ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και τον Όμιλο Κοπελούζου).

Στην Ιταλία, τα δύο εργοστάσια της Edison προστέθηκαν πρόσφατα στο Presenzano (ισχύς 810 MW) και στη Marghera (ισχύς 817 MW). Επιπλέον, το εργοστάσιο φυσικού αερίου Tavazzano της EP Produzione (ισχύς 850 MW) αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2024, ενώ η κατασκευή του Fusina CCGT (ισχύς 840 MW) της Enel ξεκίνησε το 2022.

Στην Πολωνία, σχεδιάζονται νέα έργα με ισχύτητα 1,1 – 1,2 GW, στην κατασκευή των οποίων συζητά να εμπλακεί και η ελληνική Mytilineos. Επιπλέον, υπό κατασκευή βρίσκονται έργα φυσικού αερίου στη Dolna Odra (2 x 700 MW), Ostroleka (745 MW) και Grudziadz (563 MW).

Εκτός από τα παραπάνω, αναμένεται να προκύψουν σημαντικές ανάγκες για την κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στην περιοχή των Βαλκανίων, ειδικότερα σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Β. Μακεδονία, όπου ο υφιστάμενος στόλος ηλεκτροπαραγωγής από μονάδες άνθρακα είναι πεπαλαιωμένος και θα πρέπει να ανανεωθεί.

Tags:

You Might also Like