LOADING

Type to search

NEWS ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Στρατηγική Εξάρχου: Θέμα ημερών η έναρξη δημιουργίας του 5ου τραπεζικού πυλώνα

Katerina Leka
Share

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια προσπαθειών της Thrivest Holding, συμφερόντων των κ.κ. Αλέξανδρου Εξάρχου, Γιάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκου, για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα στην Ελλάδα, φαίνεται ότι φτάνει η ώρα της δικαίωσης του σχεδιασμού των τριών επιχειρηματιών.

Πλέον ανοίγει ο δρόμος για την συγκρότηση μίας νέας, μεγάλης, ισχυρής και υγιούς τράπεζας που φιλοδοξεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Η έναρξη της διαδικασίας δημιουργίας του 5ου τραπεζικού πυλώνα είναι πλέον θέμα 24ώρων. Το νέο τραπεζικό σχήμα που θα προκύψει μέσα από τη συνένωση δυνάμεων μεταξύ Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, φιλοδοξεί να προσφέρει πρόσβαση σε χρηματοδότηση στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα πρόσβασης σε τραπεζικές πιστώσεις εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επίκειται τα επόμενα 24ωρα η συνεδρίαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και μετόχου της Attica Bank, στην οποία θα εγκριθεί το σχέδιο συμφωνίας μετόχων, που συμφωνήθηκε μεταξύ ΤΧΣ και Thrivest Holding, η οποία με τη σειρά της ελέγχει μετοχικά την Παγκρήτια Τράπεζα και ήδη συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank.

Η έγκριση και ενεργοποίηση της συμφωνίας θα ανοίξει τον δρόμο για την συγκρότηση του 5ου τραπεζικού πυλώνα, τονώνοντας έτσι τον ανταγωνισμό στον τραπεζικό κλάδο.
Ουσιαστικά, όπως παρατηρούν πηγές με γνώση της υπόθεσης, η υπόθεση επί της ουσίας έχει κλείσει και απομένουν μόνο οι τυπικές εγκρίσεις. Άλλωστε, οι επικεφαλής των δύο βασικών μετόχων του εγχειρήματος – ο κ. Εξάρχου της Thrivest και ο κ. Ξηρουχάκης του ΤΧΣ και – είχαν αυτές τις ημέρες απανωτές συναντήσεις για να κλείσουν τις τελευταίες εκκρεμότητες της συμφωνίας

Στήριξη Μητσοτάκη στον 5ο πυλώνα – Τι είπε από τη ΔΕΘ για «Ηρακλή»

Στήριξη της κυβέρνησης στον 5ο τραπεζικό πυλώνα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δήλωσε για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το 2023, μιλώντας στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Άνοιξε έτσι ο δρόμος για το πρόγραμμα Ηρακλής ΙΙΙ, για τις μη συστημικές τράπεζες , καθιστώντας εφικτή την εξυγίανση της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας. Μετά την συγχώνευση που θα υλοποιηθεί (ιδέα που βρήκε στήριξη από τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και το SSM) η νέα τράπεζα θα έχει κάτω από 3% NPEs, 15% CET1 ( χωρίς αναβαλλόμενο φόρο DTC), 10 δις καταθέσεις και 3 δις εξυπηρετούμενα δάνεια. Η νέα Τράπεζα, δηλαδή ο 5ος τραπεζικός πυλώνας, θα έχει μετά την αύξηση book value 650 εκ. ( από μηδενικό που είχαν η ΑΤΤΙΚΗ και η Παγκρήτια εξ αιτίας των αρνητικών ίδιων κεφαλαίων).

Η συγχωνευμένη τράπεζα θα είναι η 5η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, με ίσως τον πιο καθαρό και υγιή ισολογισμό από όλες . Στην νέα αυτή τράπεζα η THRIVEST (οι κ.κ. Μπάκος, Καϋμενάκης, Εξάρχου ) θα έχουν 58,5% και το ΤΧΣ 35%. Είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα αλλά ίσως και στην Ευρώπη γίνεται τέτοιο turn around δύο ουσιαστικά πτωχευμένων τραπεζικών ιδρυμάτων, τα οποία εξυγιαίνονται σε μια ημέρα .

Στόχος του 5ου πυλώνα να ξεκλειδώσει η αγορά για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις

Παρόλο που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα πρόσβασης στις τραπεζικές πιστώσεις και αυτό έχει επίπτωση όχι μόνο στην επιχειρηματική τους ανάπτυξη, αλλά και στην ίδια την ελληνική οικονομία. Έτσι, στόχος του 5ου πυλώνα είναι να ξεκλειδώσει αυτήν την αγορά για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις της Ελλάδας, αξιοποιώντας την συσσωρευμένη τεχνογνωσία και την εμπειρία της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Η Παγκρήτια Τράπεζα ιδρύθηκε πριν από τρεις δεκαετίες στο Ηράκλειο, μεγάλωσε και άλλαξε για πάντα το πλαίσιο της τραπεζικής και των χρηματοδοτήσεων στο νησί, προσφέροντας νέες δυνατότητες πρόσβασης σε πιστώσεις στις επιχειρήσεις της Κρήτης. Σήμερα, διαθέτει ισχυρή παρουσία στην Κρήτη και σε πολλές πόλεις της χώρας, ενώ μετά την πρόσφατη εξαγορά των δραστηριοτήτων της HSBC στην Ελλάδα, απέκτησε πρόσβαση σε σημαντικό πελατολόγιο.

Παράλληλα, η Attica Bank στηρίζει εδώ και έναν αιώνα την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του τεχνικού κλάδου και διαθέτει τεράστια εμπειρία στις τραπεζικές δραστηριότητες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως το Φθινόπωρο του 2022, οι προοπτικές της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας δεν ήταν καλές, καθώς είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές από την κρίση και όχι μόνο απουσίαζαν τα απαραίτητα κεφάλαια για την ανάπτυξή τους, αλλά και βαρύνονταν από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την ώρα που ο υπόλοιπος τραπεζικός κλάδος αναπτυσσόταν ραγδαία.

Σήμερα, όμως, για πρώτη φορά ατενίζουν το μέλλον τους με αισιοδοξία.

Πηγή


Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *