Στις 23 Ιανουαρίου η πρώτη δημοπρασία NOME του 2019

Ποσότητα ρεύματος συνολικά 1444 MWh/h θα διατεθεί μέσω τεσσάρων δημοπρασιών NOME στο 2019, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της ΡΑΕ, με την πρώτη δημοπρασία να πραγματοποιείται στις 23 Ιανουαρίου, με μια μικρή ποσότητα (240 MWh/h) και την τελευταία να φτάνει τα 604 MWh/h.

Η ποσότητα των 1444 MWh/h αφορά το 22% της συνολικής κατανάλωσης, όπως προβλέπει το μνημόνιο, και έχουν προστεθεί και τα 171 MWh/h που αποτελούν το υπόλοιπο από την προσαύξηση (πέναλτι) που μπήκε λόγω απόκλισης από τους στόχους μεριδίου της ΔΕΗ στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

Οι ποσότητες αυτές (και η κατανομή τους) πιθανόν να αλλάξουν, όπως έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς, ανάλογα με το τι θα γίνει στο διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα:

  • Εάν όλα πάνε ομαλά, με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Μελίτης θα μειωθεί η δημοπρατούμενη ποσότητα NOME από το 22% που ήταν συμφωνημένο για τη συγκεκριμένη χρονιά, στο 13%.
  • Κανονικά εντός Ιανουαρίου η ΡΑΕ πρέπει να εκδώσει απόφαση για την ποσότητα και την κατανομή της προσαύξησης λόγω απόκλισης από το στόχο που προκύπτει στο τέλος του 2018. Αυτή η προσαύξηση υπολογίζεται σε περίπου 470 MWh/h. Αν όμως υπογραφεί το SPA για τις λιγνιτικές μονάδες ακυρώνεται αυτή η προσαύξηση. Εάν δεν υπάρξει θετική κατάληξη στο διαγωνισμό, τότε θα ισχύσει η προσαύξηση.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2018 η ΔΕΗ θα έπρεπε να έχει υποχωρήσει στο 62,24% και στο τέλος του 2019 να φτάσει στο 49,24%.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More