Στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα η υπογραφή για τον EastMed

Στις 2 Ιανουαρίου θα υπογραφεί στην Αθήνα διακρατική συμφωνία από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου, τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον ενεργειακό αγωγό EastMed. Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί και με την υπογραφή της από την Ιταλία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το πρωί (Open) επεσήμανε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι  οι χώρες της περιοχής,  σε σύντομο χρονικό διάστημα, δείχνουν αντανακλαστικά στην προκλητικότητα, που έρχεται από την Τουρκία.

«Δείχνουν ότι είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν  και στα έργα που χρειάζεται να κάνουν και στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουν. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπλοκάρει ένα κράτος τη βούληση άλλων κρατών, που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Αντίθετα ενέργειες που είναι παράνομες σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο  μπορούν να μπλοκαριστούν με τη βούληση άλλων κρατών. Από την εικόνα που έχουμε,  από το Υπουργείο Εξωτερικών, δηλαδή τη διπλωματική διαδικασία, αλλά και από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, φαίνεται ότι ο EastMed είναι έργο βιώσιμο. Μπορεί να μεταφέρει, ως εναλλακτική πηγή, φυσικό αέριο προς τη Ευρώπη, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου. Προσπαθούμε να διαφοροποιήσουμε τις πηγές και τις χώρες προέλευσης, γιατί η ενεργειακή ασφάλεια είναι πάρα πολύ σημαντική για την Ευρώπη. Άρα με ένα  κόστος το οποίο θεωρείται βιώσιμο, από τους αρμόδιους, το έργο είναι έτοιμο να προχωρήσει», τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More