Στις 16 Φεβρουαρίου «κληρώνει» για ΔΕΣΦΑ

Η Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου θεωρείται κρίσιμη ημέρα για το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς αναμένονται εξελίξεις από τις οποίες θα εξαρτηθούν κυριολεκτικά τα μισά έσοδα της φετινής χρονιάς από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Την ημέρα αυτή κληρώνει για δύο από τα πιο σημαντικά φετινά σχέδια αποκρατικοποιήσεων. Την πώληση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ και τη μακροχρόνια παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.

Στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ, πρόκειται να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους οι δύο μονομάχοι για την απόκτηση του 66%, όσο για την Εγνατία Οδό, εκπνέει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την 35ετή τουλάχιστον παραχώρησή της.

Την Παρασκευή, λοιπόν, εκτός απροόπτου, έχει οριστεί η τελευταία προθεσμία ώστε τα δύο σχήματα που έχουν προκριθεί στην τελική φάση του διαγωνισμού να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές. Θυμίζουμε ότι στο διαγωνισμό πώληση του 66% του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου παραμένουν ενεργές δύο ομάδες συμμετεχόντων: από τη μία πλευρά έχουμε τη μεγάλη ευρωπαϊκή κοινοπραξία με χαρακτηριστικό τη συμμετοχή των περισσότερων εταιρειών στο κονσόρτιουμ του αγωγού TAP, δηλαδή τις Snam (Ιταλία), Fluxys (Βέλγιο) Gasunie (Ολλανδία) Enagas (Ισπανία).

Από την άλλη πλευρά βρίσκεται η ισπανική Reganosa, η οποία έχει υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας η ρουμανική Transgaz, δημιουργώντας ένα σχήμα το οποίο φέρεται να έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδοτική συμμετοχή της αναπτυξιακής τράπεζας επενδύσεων EBRD.

Η προσοχή θεσμών και κυβέρνησης θα είναι στραμμένη στο ΤΑΙΠΕΔ, δεδομένου ότι από τον ΔΕΣΦΑ το προσδοκώμενο τίμημα είναι τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ και από την Εγνατία Οδό 50 εκατ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός 2018 προβλέπει έσοδα από αποκρατικοποιήσεις συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ, έναντι εκτιμώμενων εισπράξεων 1,6 δισ. ευρώ το 2017. Πιο απλά προβλέπει πως σε μηνιαία βάση θα εισρέουν κατά μέσον όρο 225 εκατ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.

Σχόλια
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More