Στις 10 Ιουνίου οι υπογραφές για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

Στις 10 Ιουνίου θα πέσουν οι υπογραφές σε όλες οι συμβάσεις για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική.

Πρόκειται για ένα έργο ύψους 1 δισ. ευρώ, η οποία θα υπογραφεί στην Κρήτη από τη θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ, Αριάδνη Interconnection, και τους αναδόχους, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ανάδοχοι για τους Σταθμούς Μετατροπής είναι η κοινοπραξία Siemens – Τέρνα (μέλος του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα) και για τα επιμέρους τμήματα των καλωδίων οι εταιρείες Prysmian, Nexans και Ελληνικά Καλώδια – ΝΚΤ. Με την υπογραφή των συμβάσεων αναμένεται να ξεκινήσουν και οι εργασίες, οι οποίες, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα ολοκληρωθούν σε 36 μήνες.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του έργου, πρόκειται να υπογραφεί και δανειακή σύμβαση της τάξης των 400 εκατ. ευρώ καθώς ο ΑΔΜΗΕ φέρεται να έχει συμφωνήσει με εγχώρια τράπεζα με χαμηλό επιτόκιο. Το δάνειο αυτό θα προστεθεί στη χρηματοδότηση ύψους 400 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Τα υπόλοιπα 200 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ίδια κεφάλαια της Αριάδνη Interconnection.

Επιπρόσθετα, υπάρχει ακόμη ενδιαφέρον των επενδυτών για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που θα υλοποιήσει τη διασύνδεση. Η κινεζική State Grid, που ελέγχει το 24% του ΑΔΜΗΕ, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αποκτήσει μερίδιο έως 20% στη θυγατρική, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται Ευρωπαίοι διαχειριστές δικτύων όπως η ιταλική Terna και η βελγική Elia, αλλά και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More