Στην τελική ευθεία οι αλλαγές στην αγορά ενέργειας

Στην τελική φάση βρίσκονται οι αλλαγές στην ενέργεια όπως είναι οι ενεργειακές κοινότητες, το ειδικό μειωμένο τιμολόγιο και η πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ.

Το νομοσχέδιο που αφορά στις ενεργειακές κοινότητες θα συζητηθεί την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής ενώ με τροπολογία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, αναμένεται να θεσμοθετηθεί το ειδικό μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Δυτική Μακεδονία και στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση θα παρέχεται μείωση στην τιμή του ρεύματος κατά 30% για όλα τα νοικοκυριά, ενώ όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Κοζάνης ο κ. Καρυπίδης «θα δημιουργηθεί χρηματοδοτικό ταμείο, το οποίο θα στηρίξει την μείωση του ρεύματος κατά 50% σε όλες τις επιχειρήσεις».

Ο κ. Καρυπίδης τονίζει ότι «πρόκειται για μέρα δικαίωσης» και υπογραμμίζει ότι «η ψήφιση της τροπολογίας υλοποιεί μία βασική προεκλογική θέση της περιφερειακής αρχής και αποκαθιστά μία μεγάλη αδικία στην περιοχή

Ακόμη, σημείωσε ότι εκτός από τη συγκεκριμένη μείωση θα συνεχιστεί να παρέχεται από τη ΔΕΗ η έκπτωση του 15%, για τους συνεπείς καταναλωτές, όπως και οι όποιες εκπτώσεις δίνονται από τους άλλους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπρόσθετα ανέφερε ότι θα ισχύουν και όσες  παροχές υπάρχουν για τους καταναλωτές του Κοινωνικού Τιμολογίου.

Προς υλοποίηση οι ενεργειακές κοινότητες

Το νομοσχέδιο, το οποίο συζητείται την Τρίτη στην Ολομέλεια,  δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών, Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού, καθώς και νομικών προσώπων ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου στην παραγωγή, διανομή και προμήθεια ενέργειας. Πρόκειται για μία νομοθετική πρωτοβουλία τομή, καθώς η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, που θεσμοθετεί ένα διαφανές πλαίσιο λειτουργίας των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Κεντρικοί στόχοι του νομοσχεδίου για τις Ενεργειακές Κοινότητες είναι:

-η υποστήριξη της καινοτομίας

-η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας

-η ενίσχυση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και της αυτοπαραγωγής

-η αύξηση της τοπικής αποδοχής των έργων Α.Π.Ε.

-η μείωση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

-η ενίσχυση της αλληλεγγύης και της κοινωνικής οικονομίας

Προς ψήφιση το Χρηματιστήριο Ενέργειας

Τον Ιανουάριο αναμένεται να ψηφιστεί και το Χρηματιστήριο Ενέργειας καθώς τον προηγούμενο μήνα ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τίτλο «Χρηματιστήριο Ενέργειας».

Σκοπός του Χρηματιστηρίου Ενέργειας είναι η οργάνωση και η διαχείριση των Αγορών,  Ηλεκτρικής Ενέργειας (Αγορά Επόμενης Ημέρας, Ενδοημερήσια Αγορά και Αγορά Εξισορρόπησης), Φυσικού Αερίου, Περιβαλλοντικών Αγορών, ή και Ενεργειακών Χρηματοπιστωτικών Μέσων, καθώς και κάθε άλλη συναφής δραστηριότητα.

Στην Ανώνυμη Εταιρία που θα συσταθεί με την επωνυμία «Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας» θα εισφερθούν ο κλάδος ηλεκτρικής ενέργειας και οι σχετικές αρμοδιότητες, ύστερα από απόσχιση από τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ). Στην εταιρία η συνολική συμμετοχή επιχειρήσεων, στις οποίες το Δημόσιο κατέχει το σύνολο ή την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου, δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη του 35% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της.

Η όλη διαδικασία προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών μηνών από την ψήφιση του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ, ώστε οι απαιτούμενοι μηχανισμοί να είναι έτοιμοι κατά την έναρξη του μοντέλου-στόχου (target model) και τους κανόνες της ενοποιημένης αγοράς, προς όφελος όλων των συμμετεχόντων στην αγορά, με πρόταγμα τους καταναλωτές.

Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας αποτελεί ευρωπαϊκή απαίτηση εδώ και μια δεκαετία και το χρηματιστήριο ενέργειας αποτελεί κατά πολλούς ένα μοντέλο το οποίο έχει δοκιμαστεί με επιτυχία.

Σχόλια
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More