LOADING

Type to search

NEWS Φωτοβολταϊκά

Σταθερή πρόοδος για το μεγάλο φωτοβολταϊκό του Δήμου Ελασσόνας

Avatar
Share

Αδειοδοτικό “άλμα” πραγματοποίησε το πρότζεκτ που προβλέπει την κατασκευή ενός από τους μεγαλύτερους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που σχεδιάζεται στην Ελλάδα.

Το έργο έλαβε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την έγκριση περιβαλλοντικών όρων τόσο για τις υποδομές φωτοβολταϊκών όσο και για τον σταθμό ανύψωσης που προβλέπει ο φάκελος.

Το πρότζεκτ περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 200 MW και Σταθμού Ανύψωσης Τάσης 33/150 KV. Η υποδομή θα βρίσκεται στη θέση Καλόγηρος – Στεφάνι – Σαραπιαλού, του Δήμου Ελασσόνας, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Από άποψη ισχύος είναι ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά που δρομολογούνται στην Ελλάδα και η υλοποίηση του σχεδίου θα απαιτήσει και αντίστοιχα κεφάλαια ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την τοπική κοινωνία. Τέτοιες επενδύσεις μεταφράζονται σε νέες θέσεις εργασίας και τόνωση των περιφερειών. Το έργο είναι σχέδιο της Central Greece Development 2 Μ. Ι.Κ.Ε, συγγενικής της Central Greece Development.


Διαβάστε επίσης:

Το τελευταίο διάστημα  τα μεγάλα πρότζεκτ, από θέμα ισχύος, όλο και πληθαίνουν. Στο φως της  δημοσιότητας  έρχονται σχέδια  που προβλέπουν φωτοβολταϊκούς σταθμούς με ισχύ από 200 έως και 500 MW. Η κατασκευή των κολοσσιαίων έργων κινητοποιεί μεγάλα κονδύλια, θέσεις εργασίας και μια σειρά από ειδικότητες, όπως εργάτες, τεχνικούς, μηχανικούς κ.α.  Παράλληλα, τέτοια έργα θα αποτελέσουν το όχημα πάνω στο οποίο το ενεργειακό σύστημα θα στηριχτεί κατά την ενεργειακή μετάβαση.

Το έργο

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος 200 MW θα αναπτυχθεί σε μια έκταση  2.715.220 τ.μ.

Όσον αφορά τη διασύνδεση του Φ/Β σταθμού στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας πρόκειται να κατασκευαστεί, από την ιδιοκτήτρια εταιρεία Υποσταθμός Ανύψωσης Τάσης 33/150kV. Σύμφωνα με τα σχέδια ο σταθμός ανύψωσης τάσης θα εγκατασταθεί σε έκταση 26.508,45τ.μ.. Εντός της παραπάνω έκτασης διέρχεται η γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος 150KV “Λαμία-Βούνενα-Ελασσόνα – Σέρβια – Κοζάνη – ΑΗΣ Πτολεμαϊδα 1”. Τέλος , η πρόσβαση στον σταθμό είναι εφικτή μέσω του υφιστάμενου οδικού δικτύου και ως εκ τούτου δεν προβλέπονται παρεμβάσεις για διάνοιξη νέων δρόμων.Η ιδιοκτήτρια

Η Central Greece Development που προωθεί το έργο μοιάζει άγνωστη στο χώρο των ΑΠΕ. Ωστόσο κάτω από την ομπρέλα της έχει και την Central Greece Development 1 ΜIKE.

Μάλιστα η τελευταία έχει εξασφαλίσει άδεια από τη ΡΑΕ για έναν ακόμα μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό σταθμό. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Αρχής, την άνοιξη του 2021 η εταιρεία κλείδωσε άδεια για φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 275 MW. Το έργο πρόκειται να εγκατασταθεί σε θέση εντός των ορίων του Δήμου Λάρισας.

Η Central Greece Development, έχει κύριους μετόχους τις εταιρείες ΑΛΕΚΟΣ ΦΩΣ ΑΙΟΛΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, PCA INVESTMENTS ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» και την Ολλανδική SOLARENERGYWORKS BV με έδρα στην πόλη Ουτρέχτη.

Η παρουσία ξένων επενδυτών στην Ελλάδα με στόχο να κατασκευάσουν μονάδες ΑΠΕ είναι όλο και περισσότερη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η εταιρεία από την Ολλανδία ειδικεύεται σε έργα εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας. Η φιλοσοφία της αναφέρει πως η ενεργειακή μετάβαση δημιουργεί ευκαιρίες. Η Solar Energy Works συμβουλεύει, συνδέει και εκπροσωπεί εταιρείες που θέλουν να μετατρέψουν αυτές τις ευκαιρίες σε έργα. Ένας ειδικός με μεγάλη εμπειρία και γνώση στον τομέα της ανάπτυξης τέτοιων έργων.

Η εξασφάλιση των περιβαλλοντικών όρων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην αδειοδοτική διαδικασία του έργου. Ωστόσο το πρότζεκτ έχει απόσταση να διανύσει ακόμα, καθώς απομένουν οι όροι σύνδεσης από τους Διαχειριστές  του δικτύου και η τελική απόφαση των επενδυτών για την υλοποίηση του ή όχι.

Πηγή: ypodomes.com

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *